Bloggintresserade

onsdag 3 oktober 2012

LITET MEN STORT

Är temat på min dagens fb

"Om kärleken vore värdelös bara för att den inte varar för alltid vore livet värdelöst av samma skäl!.

Sagt av Per Westbärg ledamot av Svenska Akademien.Det får mig osökt att fundera vidare på lyckobegreppet...

 Tankekorn...

Som någon säkert har noterat omger jag mig med små ord, böcker, tidskrifter, bilder, blomster, färger och dofter, sådant som uppmuntrar sinnena och mina sinnesupplevelser. Nu tänker ju inte jag att jag på något sätt är annorlunda eller ensam om det. Men för mig är det viktigt att ge uttryck för det!
För, konkret är jag. Och vill påminna mig själv och andra om det som jag tycker är så viktigt!

Omsorg är starkt förknippat med kärlek ... och lycka känner jag. Av kärlek och lycka blir man glad...och jag har så ofta förmånen att känna glädje. Omgivningen ser nog sällan mig ledsen eller arg, visst är jag det också ibland konstigt vore det ju annars. Men, jag har i grunden valt att se positivt på tillvaron. Medveten styggelse är det värsta jag vet och ibland måste man försöka rista av sig sådan och tänka i sitt stilla sinne att det i längden är mest synd om dem själva. Tyvärr finns det också sådant som man inte kan påverka.

På krukan härovan kan vi läsa att kärleken är omedelbar ;-) Och helt klart är det ofta så. Ibland blossar kärleken upp på just ett ögonblick. Den här kärleken är speciell så tillvida att man inte förmår dölja den. Vågorna sköljer över en... effekten blir inte sällan i det närmaste huvudlös och kan riktas både till mer eller mindre "uppnåeliga" relationer, föremål och upplevelser . 

Sedan finns det också utrymme för kärlek att växa fram. Det är när det välkända blir till kärleksfull trygghet... som i sin förlängning ger glädje!

Det krävs eftertanke och tid att vårda omsorg känner jag. Inser att jag  tidigare satte andra i första rummet. Var nog rätt stygg emot mig själv. För egen del handlade det om prestationer och egna krav. Livet gick ut på att göra saker. Måsten och sådant som jag ville uppnå. Ett inre tvång helt "enkelt", som jag själv byggt upp och som sedan påverkat andras bild och förgivettaganden. Men, visst fanns det massor av gemenskap och glädje också, för inget är enbart svart eller vitt. 

Så här på håll framträder bestående positiva erfarenheter främst i och av familjen, för den har jag av förklarliga skäl hela tiden tillgång till. Ett givande och ett tagande som är varaktigt. Så viktigt att lära sig redan från barnsben! Så att saker inte tas för givna. Behoven ser olika ut, men alla är viktiga att uppmärksammas... vara huvudperson. Att se detta är viktigt för alla, vuxna som barn!

... Att trivas och ha roligt tillsammans dela sorgeämnen små som stora, för det behövs inga stora medel. Det är att vara i nuet, och det närmsta man kan komma lycka. Och det fantastiska är att vårda och att hålla kvar denna känsla!

... Utgångsläget ser så olika ut. Men även om det är är gott, inser jag att det också handlar om underhåll och prioriteringar. Inga käppar i hjulen, utan att få alla att känna sig välkomna. För mig är det viktigast med familjen, tillsammans med den är jag rik. Andra människor kommer och går, personer och relationer som sätter mer eller mindre guldkant på tillvaron. Som är viktigt just här och nu.

Men i lärargärningen, för så vill jag kalla den, ryms så mycket av denna omsorg om individer. Individer som har så skilda erfarenheter i bagaget. Där känner jag att jag kan erbjuda en nog så viktig del vid sidan om kunskapsmålen. Det är inget lätt jobb det kan vi alla intyga som är lärare. Och att det värde = betyg som samhället visar oss känns orättvis. Ja, man får låta bli att tänka så mycket på det utan mer på elevernas positiva respons. Tror nog att de hade varit bättre på att värdera vårt arbete faktiskt. Nog om detta... För tyvärr blir det bara ord... ord som inte hittills har lett till någonting.

Nu kommer förmodligen någon av mina fb vänner att  känna igen en kommentar från dagen. Men den passade så bra även här.

Ett barn har rätt att få all kärlek i världen och att uppleva lycka... Barn ger så mycket lycka tillbaka om de bara får chansen. Vi är många som vet att ibland är inte livet så enkelt och "rättvist", men av egen erfarenhet vet jag att möten påvägen kan vända trender. Som ett extra stort PLUS... blir man sedan redo att omfamna världen! Det enda aber är att man i visst blir mer sårbar.

Tillbaka till början;

... Har märkt att... kalla det min kreativitet eller aktivitet eller ännu bättre uttryckt entusiasm även sätter igång andra. För mig är det viktigt att blåsa liv i tingen och faktiskt är det nog det jag håller på med då jag rotar bland gammalt, minns och blåser nytt liv genom att plocka fram det i ljuset. Sätta värde på, ibland innebär det att renovera. Ja det handlar ytterst om att värdesätta tillvaron. 

Då jag läste ditt inlägg på fb Anna-Lena började mina tankar snurra. Tack för att du satte igång mina celler!Ni som har följt mig ett tag känner till att jag har varit inne på ämnet tidigare
som här 

Mina läsares tankar om lycka 2010 

Speglingar 2010

Genom livet 2011

6 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt:)

Det var kul att läsa om genom livet också, det var ett tag sedan:) Sen fick jag ju en grymkommentar :)

Puss och kram
Eva-K

Anna-Lena sa...

Tur att man har varann och hjälper varann att se tillvaron från olika perspektiv... Och en sådan möjlighet de sociala medierna ger, när någon man aldrig träffat, kan påverka ens dag. Tack för att du ger mig nya tankar och synvinklar.

Monica sa...

Fin och tankvärd läsning så här på nattkröken - nu somnar jag gott!
Kram

Ölandsvindar sa...

Vad härligt Ingela, att du är igång igen med dina funderingar. Jag måste läsa allt riktigt noga men just nu har jag bokat tre dagar för Öländsk Bygd som ska till tryckeriet om några veckor. Pasar på när gubben är till Tyskland och sjunger med kören.
Kram, kram
Kerstin

Anja sa...

Många kloka tankar./Anja

Ingela sa...

TACK, visst behöver vi varandra skönt att bli bekräftad!