Bloggintresserade

torsdag 1 november 2012

BELEM


Söndag och näst sista "fulla dagen"; Tåget till Belem. Aningen kylig morgon men absolut knöfullt ombord, så det var uppenbart att fler kommit på den här strålande idén. 

 En söndag som sedan skulle visa sig bli riktigt glassig...

... som gjord för en smarrig vaniljstrut... fint då att sitta på en bänk vid Torre de Belem detta pampiga och Unesco-listade 1500-tals torn beläget precis där floden Tejo rinner ut i Atlanten. 

Ett stort segelfartyg är på väg uppför Tejo, inte utan att Vasco da Gama här känns snudd på närvarande. Ändå var det 1497 som han gav sig av härifrån för att ändra förutsättningar för handel med Asien. På vägen rundade han Afrikas kust ankm till Calcutta 10 månader senare. Besättningen drabbades av sjörbjugg och de fick ett kyligt mottagande. Dock blev Vasco da Gama adlad av Manuel den 1 vid hemkomsten.

Hur vi än bar oss åt var det stört omöjligt att få med hela klostret på en bild.Ett stort träd måhända en cypress av bara gröna glasflaskor utanför Centro cultural de Belem

 Ännu en tropisk trädgård Jardim Do Ultramar
... att strosa i.
Syna växter,  

... artbestämma (4000) och jämföra med med krukväxterna på fönsterbrädena hemma. 
  Afrikas blå lilja... 


Inte kunde vi låta bli att slå oss ner på banyanrötterna... Inte bara barn som behöver uppleva konkret med sina sinnen.

 


Enorma fikusar, bouganvilleor, kaktusar, 


Aloe veror... i blom...
... likaså agave, 

... höns fasaner och gäss som spatserade vid vår sida... Absolut rofyllt! 
Knappt 15 kronor för detta nöje kändes som hittat. Annars vad gäller priser är det nog mest kommunikationerna som är billiga med våra mått mätt.På tal om mätt... Så har vi självfallet varit på Antigua confetaria de Belem...

... med sina berömda puderkakor pasteis de nata ännu ugnsvarma... Smakade inte som någon annan kaka jag har i min referensram. Ytterst ett smördegslager gräddfyllning en touch av kanel. 
I resehandboken läste vi att dessa är en bantares bild av helvetet... ett sockerbestrött nirvana.

  Men här var inga tankar på vikt brydde mig inte ens om att bestiga dessa gamla utflyttade vågar som var utplacerade lite varstans i gathörnen. Visst blir man nostalgisk. Kan undras om våra har hamnat på skroten?
Kaféet rymmer 2000 personer och på plats alltsedan 1837.. Det är ju inte precis igår...
Visst kan man väl ha vin på ett kafé. Det ser ni väl ;-)
Idag har vi gått så långt i backar och trappor så inte utan att vi dras med träningsvärk. Återigen fönstershoppat utmed Avenida da Liberdade... gucci och annat flott... och skitdyrt! Nu väntar en dusch, ren dress och ska se om de högklackade fortfarande passar :-O)
Denna dag en enda lång sk. Charliepromenad men utan Charlie! Men dagen blev till kväll och...

...på kvällen hamnade vi via torget in på en bakgata, uppför en väl nedtrampad stentrappa... In bland bord med blårutiga dukar. Skulle tro trevligaste servitörerna än så länge. Specialiteten var grillad kyckling... 
Barn minns ni när vi var på riddarafton i Spanien?.... Så smakade det!  

3 kommentarer:

Marie-Anne sa...

Bara alldeles underbar dag förstår jag!

Ingela sa...

Helt klart!

Petit Eyekiss sa...

Oh, så vackra bilder!Och ni hade ju lite "tur med vädret" vad jag kan se.
den där kakan, skulle jag också ta utan betänkligheter. Är man på semester så är man;-)