Bloggintresserade
torsdag 21 maj 2009
Sammandrag/recensioner
"Varma ögonblick" skriven av Even Ruud. Boken behandlar musik, hälsa och livskvalitet och är klart läsvärd. Läste första halvan utan att kunna lägga den ifrån mig. Författaren börjar med att definiera begreppet hälsa som en reservstyrka, ett motstånd mot sjukdom snarare än ett vakum med frånvaro av sjukdom.
Hon konstaterar att musik berör djupt och långvarigt. Hon talar om sinnestillstånd där en inre naturlig värme sätts i rörelse (vibration) ex. vid glädje, behag och vrede. Musiken förmår ge sammanhang o mening, upplevelser av glädjen, gemenskapskänslor, hopp och mening. I musiken är man aktiv, vinner självkänsla, upplever grundstämning av glädje och framförallt framkallar och skapar minnen. Hon går så långt att hon menar att minnet av musik är det minne som varar längst att det därför är en ingång till en persons värdighet.
Musik är en oerhört viktig medicin för att ge lugn och harmoni, väcka livskrafterna med andra ord. Hopp och livsmod är viktiga resurser för att föra oss genom kritiska livsfaser.
Varför har jag då läst just denna boken? Dels för mitt eget intresse och dels är saken den att matteläraren och jag har planer på att föra in musiklyssning i matteundervisningen... Själv har jag positiva erfarenheter av det sedan arbetet i min förra klass dels är vi nyfikna på den sk. Mozarteffekten. Det här är alltså ledes nästa bok jag ska sätta tänderna i.
Ruud pekar på att musiken påverkar social tolerans, samarbetsförmåga, konflikthantering, emotionell upplevelseförmåga men, är däremot mer tveksam till just Mozarteffekten och ökning av intelligens.
"Mozart-effekten" är skriven av Don Campbell. (Adress Don Campbell, Inc., P.O. Box 4179, Boulder, CO 80306 Här får man info om seminarier, Workshops, kurser under ledning av Campbell, böcker, skivor och kassetter för barn och vuxna per postorder).
Musikterapeuter återfinns på sjukhus, kliniker, vårdhem fängelser, skolor, dagis, rehabiliteringshem samt i friskvård.
Intressant läsning om en inre unik ton unik för alla. Genom att hitta denna och att humma den kan man hjälpa hjärnan att exempelvis dämpa smärta. Även sådan smärta som har emotionella grunder kan försvinna, menar Campbell... och kroppen helas. Det går ut på att samtidigt fokusera på den ömma kroppsdelen. Men det gäller att vara medveten om att inget ljud ger samma resultat. Genom att humma ett m-ljud kan man återställa balansen och få röstproblem att försvinna.
Han talar om Gregoriansk sång som vilsam och välkomnande, den utgörs av lätta moduler på ett enkelt tema. "Långa... entoniga fraser påminner om långa utandningar... när vokalerna dras ut ändrar de form, som en rökelse som sprider sig i luften." Att sjunga sin egen gregorianska sång är som att ge sig själv hjärnmassage. Det får huden och skelettet att vibrera och stimulera de främre pannloberna.
Han talar om lyssnandets kraft att uppleva vibrationer tillsammans med någon annan.
Musik förmår att jämna ut och minska svängningar. Den påverkar kroppstemperaturen, kan frisätta endorfiner som är kroppens egen drog, kan reglera de stressrelaterade hormonerna, kan stärka kroppens immunförsvar, förändra rumsuppfattningen samt vår uppfattning om tiden.
Den förbättrar minnet och inlärningsförmågan, ökar produktiviteten, förhöjer romantiska och sexuella känslor, stimulerar matsmältningen, skapar uthållighet och känsla av trygghet och välbefinnande.
TIPS:
En enkel och nyttig övning är att peka på något som någon har på sig. Man hittar på ett nytt ord.
Att sjunga till inspelning eller att göra en egen gregoriansk sång är att som har nämnts förut ge sig själv hjärnmassage.
Nyttigt att fråga sig vad det är i livet som har hållit rösten tillbaka eller har gjort den starkare.
Tanke om att kunna bota eller förebygga dövhet. Han talar om neurologisk plasticitet och nybildandet av nervceller.
Gynnsamt med musik i operationssalen men då ska det vara musik som man vet patienten tycker om. Känna vibrationer i väggar och i golv, förstärka och transportera ljud. Väva samman.
Migrän och huvudvärk Mendelsson, Dvoraks
Sömnsvårigheter Debussy, Bach
Kombinera Rytm- Qi gong rörelser och lyrik.
Trummor, uppvaknande till nuet. Koncentration kan tränas upp.
Han talar om den alternativmedicinska metoden som innebär större medverkan i behandling i att hela sig själv. Det kan gälla stress, högt blodtryck, matsmältningsproblem och andra åkommor där det innebär mindre medicinering.
Rudolf Steiner myntade helande genom Eurythmin (Waldorfpedagogiken har Eurythmi på schemat).
Intresserad? Läs mer på Rudolf Steiner Archive "Healing Art of Living" Eurythmy;
http://www.rsarchive.org/Links/out_frame.php?PHPSESSID=5mm9042p0r3a51s43vr339icp0&ID=560
Använder sig av bilder för att styra och koncentrera energi exempelvis i bön.
Musik och bildskapande väcker inre världar att jämföra med en resa (vilket får mig att associera till ”Fjärilen i glaskupan” recension som finns här på bloggen). Musik kan hjälpa oss att lära oss älska det osedda, ge oss trygghet i att utforska det okända, väcka ytterlighetsupplevelser; insikt, hängivelse, vishet och känsla av att vara villkorslöst älskad.
Musiken utvecklar kommunikativa färdigheter, god hälsa, stärker minnet, förbättrar inlärningen och höjer kreativiteten.
Debussys musik sägs locka fram rymden inom jaget.
Avslappningsmusik har sina fördelar men den kan också ha motsatt verkan.
Ibland och ofta krävs aktiv, dynamisk musik där vi kan känna oss hemma i stunden.
Jazz är dynamisk, kreativ. Den manar till att vara uppmärksam och att olikheter ska fungera tillsammans.
Vårt inre måste vara i harmoni (Mozarttyp) medan jazzen är improvisation utåt.
Tankens kraft… placeboeffekten fungerar för muskelavslappning och för att frigöra endorfiner.
Umm-ljudet förmår släppa muskelspänningar och röstläget sänks.
Ahh-ljudet i sin tur kan släppa ut ilska, frustration och förändra kemin i hjärnan. Ljudet frigör även energi och tillsammans med Iii-ljudet är det mest energiframkallande och starkast.
Hmm-ljudet (djupt) och med handen på bröstet känner man tydligt hur vibrationerna passerar handen.
Campbell rekommenderar att nynna och tona 20 min./2-3 ggr i veckan.
Att klappa och slå rytmer framför sig utmed kroppens mittlinje för att öppna upp.
Korttidsminnet fungerar bäst på morgonen och långtidsminnet på eftermiddag och kväll.
På 1980-talet revolutionerade Howard Gardner med sina multipla intelligenser. Från början sju till antalet, men som sedan har expanderat. Ju mer stimulans från rörelse, konst etc. desto intelligentare blir vi menar han.
Bakgrundsljud kan vara störande, men också fungera som en maskering.
Om den är rytmisk kan den med fördel nyttjas för den som har läs och skrivsvårigheter. Som ex. nämns Bach och Händel.
Språk, musik och matematik förbinder hörselcenter i vänstra och högra hjärnhalvorna. Och när dessa förbindelser finns börjar de verkliga samtalen i medvetandet mellan symboler i den yttre världen och meningen i den inre. I 13-15 års åldern krävs mycket musik, skapande och fysisk utlevelse för att kunna integrera intellekt och kropp fullt ut. Musiken förmår nå ett fantastiskt djup och får därigenom det undermedvetna att reagera och att visa sig.
Campbell talar också om att musiken är del av en brygga mellan liv och död många har upplevt den tillsammans med ljus och tunnel… om den tystnaden som är helig och som fyller rummet tillsammans med den döde. Han talar om att sörja och hur det kan lindra att nynna och sjunga för att bli hörd av sig själv.
Musikterapi och väglett bildskapande kan minska illamående och kräkningar som orsakas av cellgiftsbehandling. Musikterapeuten Deforia Lane forskar om effekten på Cancerpatienter.
Toner och ljud skapar en harmonisk omgivning och ger stark effekt på celler och vävnader. De kan tom. påverka elakartade tumörer. Den franske musikern och pedagogen Fabian Maman har intressanta bevis för att ljud och musik kan eliminera cancerceller och lösa upp tumörer. (Läs mer om Fabian Maman och "Tama do"
på sidan: http://tama-do.com/roothtmls/aboutfabien.html ).
Diabetes svarar på musik och ljudterapi.
Det handlar om att genom att lyssna på ljud återupprätta den egna resonansen.
Ouuu-ljudet bäst för det får hela huvudet att vibrera och bihålorna torkar ut.
När tonen glider bakåt i munnen ger det upphov till övertoner. Har inte skrivit mer här men tänker att det är det som händer i Gregoriansk sång.
Klimakteriet toning dagligen motverkar försämrad hörsel.
Vid klimakteriebesvär gör vokalljud i olika ställningar 10-15 min dagligen. Tänk; bäckenområdet. Inom loppet av några veckor kan vallningar försvinna.
Stroke: rytm och ljudstimulans ½ timme om dagen.
Musikbehandling för alkoholister, narkomaner, rökare…
Manges bok förevigad med mobilen.
För den intresserade läs mer om Mozarteffekten på sr sida:
http://www.sr.se/sida/arkiv.aspx?programid=1012&artikel=1514993&date=2007-08-01
I "RÖSTBOKEN" av Ninni Elliot utgiven på Studentlitteratur 2009 finner man tal-. röst och sångövningar. Det här är en helt klart användbar bok där författaren vänder sig till pedagoger, terapeuter, sångstuderande och körsångare. Till boken finns ett material med ljudfiler som stöd på Internet www.studentlitteratur.se/rostboken I boken finns en kod som är unik och endast kan användas av en användare.
I boken finner jag övningar som jag fastnar för och som skulle passa mig, bla. för att få bort spänningar i käken och läppövningar för att göra talet tydligare och avlasta halsen, tungövningar för att träna tungmotoriken. Sådant som känner passar mig efter min stroke och känselbortfallet på in- och utsidan av höger ansiktshalva och mun.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar