Bloggintresserade

torsdag 29 december 2011

PÄRLOR och CHAMPAGNE

Läste i Bladet följande, sagt av Tom Waits (skådespelare och musiker):

"Champagne till mina vänner och äkta elände till mina hycklande vänner."

Men att bjuda Champagne på oss är, om man får säga så, som att

"kasta pärlor för svin".

De få gånger vi har haft så kallat ädlare drycker av detta slag hemma har vi, passande
eller opassande beroende på hur man ser det,blivit GRYMT besvikna.









Men nu slår jag ett slag för Bygden (som bara expanderar kanske mer till ytan än djupet) och Bladet som bara blir tunnare till formatet, men också (likt ädla drycker) mognar och blir bättre med åren.

Att snusa upp tips och dela med sig det gillar jag.
Häromdagen Musik och mat på följande sajt HÄR

Mat var de ja; Inom Maxi handlade till nyår, det blir snittar av tre olika slag samman med ett glas vitt dock utan pärlor ;-),

På nyår, kvällen till ära med finpor
slinet; Mor och Fars Gracilservis från Rörstrand och matsilvret har minsann också åkt fram.


Snitt 1 Canapé Skagen i miniatyr
2 skivor formbröd
4 dillvippor
4 tsk löjrom
4 små citronsnittar

Till Skagenröran;
1 dl majonäs

3 msk creme fraishe
1 msk finhackad dill
1 msk mycket fint hackad rödlök
1 dl finhackade räkor
några droppar vitvinsvinäger, salt




1. Frysta räkor måste pressas i flera lager hushållspapper så vätskan minskar.
2. Blanda majonäs, crem
e fraishe med hackad dill och finhackad lök. Vänd ner räkor avsmaka med vitvinsvinäger o ev. salt.
3. Ta ut 4 små bröd, fördela skagenröran och toppa med löjrom, citronsnittar och dill.

Snitt 2 med Norrlandsröra
2 dl crème fraishe
1 dl vispad grädde
200 gr rökt renstek
1
msk pepparot (efter smak)
10 dl purjolök
en kruka persilja
salt och vitpeppar
Hacka och blanda alla ingredienser. Klicka på förslagsvis kex. Själv tänker jag tunnbrödsknäcke.








Snitt 3 Varm krämig champignonfavorit på rostat toppat med parmesan

4 smörgåsar 4-5 min i 250gr
300 g färska champignoner
smör eller margarin till stekning
2 krm salt
1 krm peppar
3 pressade vitlöksklyftor
½ dl vispgrädde
1 ½ dl finhckad persilja
4 skivor
vitt kantskuret formbröd
smör
4 msk riven parmesanost


Som vi till vår förskräckelse hade missat vid handlingen. Det fick duga med Allerum Präst ( man tager vad man haver)



... därefter Ryggbiff, örtig sås med potatispuré och Karljohansvamp.

4 skivor kött
1 tsk salt
1 krm peppar
s
mör till stekning






Sås
1 vitlöksklyfta
1 dl persilja
1 dl basilik
ablad
½ dl vitt matlagningsvin el torrt vitt vin
½ dl vatten
1 tsk maizena
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
salt och svartpeppar

Potatispuré med karljohansvamp
750 gr mjölig potatis
39 gr torkad k
arljohansvamp
ca. 2 dl mjölk
50 gr smör
ev. ½-1 tsk tryffelolja
salt

Garnering
1 stor potatis
4 skivor parmaskinka
olja till stekning

Tillsammans med rött förstås, och så till final glassbomb och en kopp svart. Förövrigt blir det en lugn tillställning på hemmaplan för vår del, mycket med tanke på våra fyrbenta vänner.
Finna tryggaste platsen och bona om.

På tal om mat och djur;

...Igår en vända till vår veterinär på Lillö för att hämta en 14 kg gratissäck av Charlies hutlöst dyra medicinska foder av sorten Mobility Canin (860 kronor). Hämtade ut plåten från röntgen av höftleder... veterinärmottagningen där 4 av våra hundar har passerat slår nu tragiskt igen sin praktik. Visserligen ersatt med ny och annan regi... men jag tänker att vi får börja leta med ljus och lykta efter någon som vi har förtroende för. Kuren med lugnande till Charlie inför nyår har börjat.


Det har ju er älskling gjort Kerstin. Under din
säng, klart som korvspad där måste ju vara mörkt och så nära golvet man kan komma. Vår Lucky försökte jämt gräva ner sig i betonggrunden då det var som värst. Att se på, och ändå kunna hjälpa föga för att lugna är en pina för många djurägare. Fördragna gardiner och Pavarotti är inte nog. Så vi få väl prova något annat!

Kunde inte annat än le mitt i eländet åt din Birgitta med Utsikt från Vävstugan
kommentar;

"Våra jakthundar är som tur är inte skotträdda".


För vad hade det liknat!

I nyvald ordning fortsätter jag knyta vävtrådarna i detta inlägg. På morgonen denna fredag då jag var ute på dagens bloggresa hamnade jag bla hos Gunilla i Norrskenets trädgård. Hon skr
iver idag om värdet av andras bloggar. Jag tänkte till och lämnade följande kommentar;

"Jag tänker att vi är rätt många på nätet som har upptäckt hur bloggandet berikar våra liv. I perioder ligger de flesta av oss lågt här som där, men det är skönt att veta att kontakten finns och kan tas upp när som. Det är så det ska vara med vänner, som livet är mest fatta tycke för olika påverka och påverkas
... "

... fortsatte så in till dig Marie-Anne, lyssnade ännu en gång på ditt härliga klipp från Youtube. Vilken underbar kärleksförklaring. Berusande ord och toner, här behövs minsann inga starkare pärlor för det. Hela låten andas, det är sprudlande känslor i stunden sammanvävt med hopp om framtiden.
Kan inte låta bli att citera en tidigare elev;

Kärlek känns som socker
dricka inuti.

Och det är ju just det som liv handlar om, eller borde handla om... Det bästa vi kan göra är att visa det i hur vi själva agerar.

Marie-Anne lånar din utvalda melodi, hoppas att det är Ok






Känner mer och mer hur vackert inläggets rubrik klingar. Ibland får man in en fullträff. Som du säger Femfemman; likt titeln på en bok. I mina tankar igår var jag inne på just det här som du anger; Hur vi generellt påverkas av vad som anses vara fint och inte. Mycket i livet handlar ju om tolkning, tycke och smak och väljer vi att sätta den där berusande känslan av kärlek i fokus så är det förmodligen och säkert vägen till egen LYCKA!

GOTT SLUT och GOTT NYTT
önskar jag er!



20 kommentarer:

Lev idag sa...

Ett Gott Nytt år till dig och din familj önskar jag er från Rörö!

Marie-Anne sa...

Pärlor och champagne - vilken underbar rubrik! Fast jag är inte heller så förtjust i bubbel - föredrar den stilla varan........
Ett Gott Nytt År önskar jag att du får - med eller utan champagne! Kram!

Bea sa...

Hej!
Ja usch med dessa veterinärkliniker och dyra är dom! Hoppas du finner en ny som du kan lita på!
Själv lade jag ner dyra pengar på en som inte förtjänade det, tills jag fann den bästa i min omgivning!

Tack för året med dig i bloggvärlden!
Ser framemot ett nytt år med många läs- och tänkvärda rader här!

GOTT NYTT ÅR!
Kram /bea

Birgitta sa...

Hoppas det går bra med vovven din på nyårsafton när pangandet börjar. Våra jakthundar är som tur är inte skotträdda.
Vår vita jul som vi hade har regnat bort nu och det är lika grått och trist här som i övriga landet.
Önskar dej ett riktigt GOTT NYTT ÅR.
Kramisar Birgitta

Ölandsvindar sa...

Det finns godare drycker än champagne, "vanligt" vin är att föredra tycker jag. Är fortfarande lite försiktig med maten men har inhandlat avokado, rom, räkor, lime och creme fraische. Får räcka med det i år. Hunden får väl tillbringa nyår under min säng som vanligt. Det hjälper inte att dra för alla gardiner och spela Pavarotti på högsta. Hon hör ändå!Gott Nytt År på dig Ingela!
Kram
Kerstin

Gunilla sa...

Härlig rubrik.
men jag tar gärna ett glas vitt.
Veterinär besök är hutlöst dyrt, men hoppas att det löser sig med hunden. Det är ju människans bästa vän:o))

Du är en riktigt trogen bloggvän som ger många tankar och funderingar. Tack för det.

Önskar er en riktigt fin avslutning på det gamla året .

Gott Nytt År

Kram
Gunilla

femfemman sa...

Tycker också att "Pärlor och champange" låter väldigt vackert. Som titeln på en bok. Som börjar väldigt positivt, men som får ett ganska negativ upplösning.
Har heller aldrig fattat vitsen med champange.Fast det är mycket av det som är "fint" som jag inte förstått. Mousserande vin blir det vid tolvslaget för vår del. Och lite mellanprisvin till maten.
Önskar dej ett Gott Nytt År - och hoppas att det löser sig med hunden.

Anci sa...

Jag vill också önska dig ett Gott Nytt År !

Kram
Anci

Anci sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ulla sa...

Gott Nytt År och vem vet bubblorna kanske blir godare på det ny året?

Ingela sa...

Ja, man är ju inte sämre än man kan ändra sig Ulla! En alldeles speciell och varm kram till dig inför det nya året!

C De-sign sa...

Tack igen för ett fint inlägg... jag tycker alltid mycket om att läsa dina inlägg och mycket av vad du skriver "fastnar" och jag kommer på mig med att gå och filosofera över olika tankar...... det är ju det som är så fascinerande med bloggandet.... som man har tilgång till mängder av böcker, tidningar, noveller.... skriven text som ger tankar! Jag har haft underbara dagar och har ju en hel veckas ledighet kvar! Din nyårs meny låter mycket god...önskar dig lycka till och framför allt önskar jag dig Ett Härligt Givande Utvecklande GOTT NYTT ÅR 2012!!!! VARM KRAM fr C

Margot sa...

Kul att hitta hit, mycket läsvärt på din fina blogg! Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
Kram

Tina sa...

Gott Nytt År Ingela!!

Har varit dålig på att blogga och att skriva kommentarer men hoppas på att det "vänder" nästa år... Har haft kort om tid och saknat inspiration.

Kram Tina

Snäckskalsdalen. sa...

Ja, en del vovvar har det inte lätt i smälltider. Vi hade en Golden, Kalle, för en del år sedan och han var så jätterädd för smällarna, det vart lugnande för honom på nyår. Den hund vi har nu är inte rädd för något, så det är verkligen olika.

Och du, champagne, jag gillar heller inte det så mycket, men däremot cava, den spanska champagnen, den kan jag dricka obegränsat av, så god, men torr ska den vara.

Vilken avancerad meny! Kan jag kika inte helt kort bara?

Gott Nytt År!
Agneta kram

Steekjes en Stygn sa...

Pärlor och champagne låter spännende.Jag tycker om Champagne men det måste vara en bra sort och dem kostar.Vi tog ett gott bubbelvin med oss från Frankrike. Vilka goda snittar du ska bjuda på.Vi ska ha en hollänsk potatissallad med tillbehör.
Önskar dig ett mycket Gott 2012.
Anje

Annelis hantverk sa...

Hej Ingela!
Tack för alla dina fina kommantarer du gett till mig!
Här blir inte heller Champagne, finns som tur är något bättre till god mat.
Fina recept du bjuder på, tack!
Önskar dig ett Gott Nytt År och en trevlig kväll!
Kram
Anneli

Bestemor Drillo sa...

Kjære Bloggvenn!
Et nytt år står for døren og vi seiler med inn i 2012 og jeg feirer i kveld min 71 Nytt Års kveld. Noen i glede og noen i sorg! I kveld skal
vi være alene og gleder oss også til det! Vi skal spise ekte norsk Jule mat, Pinnekjøtt og rotmos, med hjemmebrygget ØL ! Pinnekjøtt er tørket og saltet Fåreribbe, en rett som vi ofte bruker NYtt Års kvelden!
Casper skal få kokt kylling!
Jeg ønsker deg av hele mitt hjerte et Fredfylt GODT NYTT ÅR !
Nyttårsklem fra bestemor!

Bestemor Drillo sa...

P.S. Jeg glemte å sende en spesiell klem til Charlie og håper han ikke blir altfor redd ved 12 slaget !

Monica sa...

Gott nytt år till dig och din lille hund,,hoppas han klarade går natten. MIna är inte alls rädda fast de inte är jakthundar men vi har en skjutbana som vi går förbi näst intill dagligen och det har varit bra träning. Vi var hos bekanta med två valp flickor 4 månader gamla , de hade skaffat en skiva och haft på hela advent inne,,med ..ja ,,smällar och dunder och brak,,de klarade med nyårssmällare..men jag lider med er vovve,,de stackarna...syrran s hund har det med tufft.

Har inte heller druckit pårlor eller champange,,vi fick en fin flaska från Kivik och den var helt ok,,tom god fast den räknades inte som riktifg bubbel.
Ha ett riktigt Gott nytt år ,,jag måste läsa mer här hos dig har inte kunnat komma in på din blogg på ett tag,,får bara error ,,som om inte sidan finns,,men till min lättnad så fanns den idag,,jag gillar det du skriver.. känns som du är en kär gammal vän kram Monica