Bloggintresserade

tisdag 6 september 2011

KONTRASTER

Det komplexa... det rörliga ... på samma gång det sammansatta. Där den enskilde har mandat att avgöra hur och vad.
(Nu har jag sugit en stund på citatet angående FRIHET)


"Ju mer frihet människor får, desto mindre tid har de för friheten."
Citat Evelyn Vaugh (1903-1966), brittisk författare.

Visst är det så! Missbrukad (eller kanske jag skulle säga välanvänd) frihet tenderar inskränka friheten, kanske så till den milda grad att friheten i praktiken hamnar bakom galler och vi med den.

Tänker på den gången efter min stroke och då jag blev satt att teckna ner det som var mina intressen. Då gick det upp för mig att det var just detta som jag hade prioriterat bort "i brist på tid" för att mäkta med vardagens alla bestyr... Och det värsta av allt egentligen hade det varit mina egna val...

Behöver jag säga att uppvaknandet var smärtsamt?Bilden, ja, den kom till jag tror att jag då gick på högstadiet. På den tiden var jag mycket road av att arbeta med bilder.


Men sen är det ju också så; att en hel del blir större då vi har ett överflöd och slösar med den eller det... som med kärleken, generositeten etc. Ju mer vi ger desto mer får vi tillbaka som ökar välbefinnandet. Ibland kommer bekräftelsen utifrån andra gång innifrån.
Ett gott exempel är det som jag själv upplevde
en gång och som många föräldrar beskriver inför andra barnet. Hur är det möjligt att kärleken ska räcka till mer än en när kärleken som man känner redan är så stor?

Så det handlar nog mer om hur vi hushåller med friheten... om vi ger barnen alltför mycket frihet på bekostnad av fostran så kommer friheten på sikt att bli en boja som förmodligen hindrar dem i deras eget frihetsutövande... såväl som att frukten av det blir ett gissel för andra.
Kanske är det en läggningsfråga om vi väljer positiva ordalag först... hur man förhåller sig... men, det är sådant som man k
an träna sig på. För faktum är att det har stor betydelse för hur man mår och hur det utvecklar sig.

Medvetna handlingar, som vi har tänkt igenom, greppat tag i och förankrat i oss själva. För det viktiga känner jag är, att vi har tagit ställning och inte lämnar för mycket åt slumpen. Utan gör våra investeringar av olika slag, det kan röra sig om pengar och ekonomi men egentligen gäller det allt annat också. Något som vi brinner för... där vi är beredda att satsa vår tid, vår energi...pengar.Slumpen var det ja...
Det går inte att hoppa på alla tåg...

... visst får m
an se många platser utmed vägen... och visst kan det medvetna vara just det planlösa... Då man sitter kvar, ser uppmärksamt på det som finns utmed vägen. Tar vara på de människor som passerar i kupén. Det de delar med sig av sitt sätt, sina erfarenheter... Man skulle kunna säga att man är öppen för att uppleva det som bjuds.

... Kanske hoppar man av och byter tåg, mer eller mindre planlöst. Eller så åker man kanske bara med tåget... utan att hålla ögon och öron öppna. Då passerar tiden och tågen går så att sägas. Förmodligen kommer man till en punkt då man ångrar sig. Tänk om man då hade k
unnat spola tillbaka bandet!...Ibland är det nästan ofrånkomligt att vi trots ett aktivt beslut, med facit i hand visar det sig vara fruktlöst... Man går miste om, men har samtidigt fått något annat.

En sak är i alla fall säker;

"Man kan inte både äta kakan och ha den k
var."

Att påbörja något nytt som t.ex. att skriva en text som här på bloggen... Bara man har bestämt inriktning så ger det sig. Det är alltid lika spännande att se om man kommer att lyckas få ihop den i slutänden
.
.. Ofta är jag inte riktigt klar över var jag ska hamna och vad jag kommer att tänka under vägen. Det är det som är så spännande. Ibland känner jag mig nöjd med hur jag lyckas föra fram budskap. Det är det viktigaste tillsammans med att jag synliggör för mig själv. Men det gehör som jag möter är också viktigt. Och då syftar jag så klart på positivt, negativt att bli inledd på nya och andra spår...

Svårigheter blir det att börja om då man märker att det inte håller och då speciellt när man tvingas byta riktning. Men så är det för alla! Det är det som samtidigt har chans att ge dynamik åt tillvaro. Kaoset ur vilket något nytt kan födas. Men så lätt att prestationskraven pockar. Ja faktiskt för min del är det nog så att det är jag själv som ibland begränsar min frihet... vet med mig att jag beredd att bjuda andra bra mycket större frihet än mig själv. Egentligen tänker jag att så resonerar säkert många andra...

Att leva är inte så lätt, ibland så går det som en dans och emellanåt är det ingen dans på rosor. Ibland skulle vi kanske önskat att det gick att lägga känslor och tankar utanför oss, för så mycket enklare allt skulle vara då. Men, så emellanåt så bubblar det inom oss. Vi känner oss säkra i våra liv och de val vi gör. Det är det som är just vår frihet att vi har eget mandat att välja inriktning på våra liv. Att vi har känslor för varandra, bryr oss om varandra som om vi vore bröder och att det är jämlikt!

Framåt kväll valde vi att besöka den plats i vår närmiljö där vi andas frihet. Här känner vi oss fria och lyckliga då vi möter natursköna vidder, inandas salt vatten och doften av tång. Ser hur himlen speglar sig i havet som ter sig dunkelblått och ömsom emot det gröna hållet.

Som ni ser här njuter Charlie av att sträcka ut. Vad gör det honom nu att priset blir värkande leder. Vad vore ett liv som hund om man hölls fången och inte tilläts leva? Där har vi frihet men under ansvar Bea! Väl att det finns värktabletter att ta till.

Som ni ser har vinden rört sig från land, skulle tro att det därför är betydligt kallare i vattnet nu och den finkorniga sanden har kommit i dagern i så kallade bankar. I praktiken små öar. Fantastiskt vilken kraft som ligger i naturen. En ständig rörelse... Några maneter ser vi ännu inte av, annars brukar de dyka upp eller snarare in så här i slutet av säsongen... visst allting rör sig... det är det som är liv.10 kommentarer:

Elle sa...

Det brukar även vara så att, har man tid så har man inga pengar och när man har pengar har man inte tid...

Du har tagit upp ett par saker som man länge kan fundera och diskutera.
Ha en skön dag!
Kram Elle

Gunilla sa...

Du är så duktig på att sätta ord på vad man känner och tänker.

Ibland rinner tiden bara iväg och man kan känna att det är något som inte riktigt blivit som man tänkt sig.

Ha det gott
Gunilla

Fröken Grön sa...

Kloka ord!

Visste du förresten att Evelyn Waugh är en man vars fru också heter Evelyn!

Må så gott!
/Anna-Karin

Bea sa...

Hej!
Men du är verkligen duktig på att formulera dina tankar i ord!

Frihet - ett ord med innebörd, innehåll och inte alltid så klarlagt rättesnöre. Frihet med ansvar!

Ledsen för att jag varit dålig på att komm. men tiden har inte räckt till!

Kram /Bea

Tina sa...

Frihet är så viktigt, men det är inte alla som kan handskas med den....

Tyvärr...

Och det kan medföra att alla förlorar den..

Ingela sa...

Ja, det händer rätt ofta Elle, svårt att tänka om då planerna måste ändras eller skjutas upp.
Men hur är det man säger den som väntar på något gott... Inte alltid så lätt att ta tag i något annat då.

Det här med frihet har jag mer eller mindre burit med mig i några dagar Gunilla, Anna-Karin och Bea och visst är det mångfacetterat... Kul det här med Evelyn, det hade jag aldrig hört tänk vilka märkliga samtal det kunde bli om man hade hetat samma i familjen (i förnamn alltså) ;-D Inte lätt med vem som ska göra vad då eller?

Frihet med ansvar Absolut Bea. Det är ju det som kan vara det svåra att veta och handla rätt...

Så sant Tina!

Ölandsvindar sa...

Börjar med det lättaste. Vi har maneter här nu. Dina andra tankar måste jag ta i lugn och ro och återkommer till det.
Kram, kram
Kerstin

Maya sa...

Kikar in och önskar dig en underbar helg!
Kram Maya

Bestemor Drillo sa...

Hei på deg!
Som vanlig setter du i gang tankevirksomheten ! Kort vil jeg si det: Friheten og demokratien betyr alt !
Ønsker deg en herlig helg!
Klem fra bestemor!

Petit Eyekiss sa...

För mycket tänkvärda saker för att jag ska orka med det i kväll...
Är bara så trött på allting...
Kram
Bettan