Bloggintresserade

lördag 17 september 2011

DÖDA HAVET

Åh vilken underbar morgon! Nu ska jag för er berätta varför:

Vad sägs om ett välgörande SPAbad
på hemmaplan? Innehållande svenskt vatten samt 40 mineraler & aromatiska oljor i LUXURY BATH SALTS och därefter en frisk dusch med assistans av tvål gjord på olivolja också från Döda havet och Israel. HÄR kan man beställa via nätet


Bilden är lånad från H & B :s hemsida. Badsaltet inbjudande upphällt i en skål av olivträd.

... och på tal om Olivträd. Vi har ju ett litet olivträd planterat i en
kruka på baksidan sedan i våras. Det har vuxit en hel del (skulle tro att det nu är lite mer än en meter högt) och fortfarande glädjer det oss med att slå nya skott. Just igår kväll surfade jag runt för att inventera tips runt övervintring. Vad jag förstår får det inte vistas i miljöer under -7 grader. Det signalerar inne-förvaring... Dessutom behöver det extra ljus 16-18 timmar om dygnet där ljuskällan bör placeras 5-10 cm från växten. Hmm... får fundera över hur vi ska lösa det! Vi bor ju liksom inte riktigt som i Toscana där det fanns olivträd naturligt snart sagt överallt. Förresten har de börjat titta upp ett och ett annat av det som jag mer eller mindre ospecificerat påtade ner av frön i jorden efter vår resa. Spännande!

Så här lite mer än en timme efter morgonbadet kan jag i
ntyga utlovad effekt uppmjukat skinn, leder och faktum är att vi båda känner oss mer rörliga. Med andra ord vitalare till kropp och själ även om det nu skulle vara tillfälligt, beroende av hela situationen att ha tagit hand om oss själva så är det ändock lika välgörande!

Rätt kyligt denna
morgon. För att få upp värmen och samtidigt bättra på konditionen har vi nu påbörjat lagring av 8 kubik ved (puh...) Men vilken go värme att ta till i vinter. Men allra först en promenad till stranden. Ett säkert hösttecken är att det är många sommarstugor utmed vägen som nu gapar tomma. Disen ligger över vattnet, men himlen är hyfsat klar och har bara solen hunnit värma upp marken så kan man redan nu skönja att det kommer att bli en klar dag med sikt vida omkring... redan nu kan man sikta Hanö i fjärran. Så, visst kan man hoppas på en fin dag!







Om en stund bär det av till Kristianstad för att hämta lillfia på stationen. Ringde henne vid frukosten och hörde en röst, knappast igenkänningsbar. Det lär nog bli en "hem-och-vila-upp-sig-helg" skulle jag tro. Anar också en välfylld bag med tvätt.

Nu ska jag fundera ut hur vi gör den här lördagen så inbjudande som bara är möjligt!

Det är klart att det vankas en "Sandras skogspanna" denna dag. Den är jättegod och visst kan jag bjuda ER, om inte annat så på rec
eptet:

SANDRAS SKOGSPANNA

4 portioner
Utlovas höstens härliga smaker i panna

600 g fläskfilé
2 gula lökar
200 g valfri färsk svamp
smör
½ msk soja
½ tsk svartpeppar
1 ½ msk koncentrerad kött- och vinfond
4 dl mellangrädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka lök. Skär sv
amp i bitar.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar.
Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock.
Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Kokt potatis eller fullkornsris till.

Valet är inte svårt det blir potatis. Serverat med grönsallad och gratinerade ostbaguetter
( fyllning: hackad persilja gratängost, gräddas i mitten av ugnen i 3-4 min)


Igår susade jag om torget i Kristianstad efter jobb, för att fuskplocka skogens guld. Endast en liten påse kostade 25 kronor så man kan verkligen känna sig nöjd då man själv har letat reda på dem i skog o
ch mark. Kan undras vad ditt välfyllda bord var värt häromdagen Monica? Möjligen tar vi en liten break i eftermiddag, kruxet är att på skjutfältet där vi brukar gå har de skjutit ärtsoppa de senaste dagarna.

Efter att ha njutit dagens festmåltid; JAG SÄGER BARA MUMS!!!



Värmeljus på bordet i Gudruns "piprankeblad" samt i fönstren till glädje för oss själva och grannar, kandelabern tänd och självfallet en brasa som sprakar i kaminen




En knäckig äpplekaka står i ugnen


KNÄCKIG ÄPPLEKAKA
4-5 äpple
175-200 gr margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
ca. 2msk grädde kanel efter tycke och smak.

Skala och dela äpplena i lagom bitar. Lägg dem i en pajform eller liknande. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna i kastrullen. Rör om och låt det koka upp. Lägg smeten ovanpå äpplena, försök att täcka frukten (det blir godast så). Stoppa in den i 200 gr. ugnsvärme tills den har fått fin färg (ca. 15-20 min).


Vi kommer att njuta den med vaniljsås till kvällskaffet.

Röda friskrosor på kinderna efter dagens utejobb
:-)

5 kommentarer:

Marie-Anne sa...

Det där lät skönt! Fast inget badkar har jag förstås....
"Den ved man hugger själv värmer en två gånger" - har du hört det? Det gäller säkert även lagring av ved....
Tack för recept - det ska jag pröva! Kram Marie-Anne

Möllebacken sa...

Men vad mycket mumsigt du har gjort. God mat och spa-bad. har tyvärr inte någon murstock i huset vilket man saknar. De tidigare ägarna har renoverat bort den.
Kram Pella

Ölandsvindar sa...

God morgon! Försök att få hyra in olivträdet hos någon snäll trädgårdsmästare under vintern. Här ska det bli invigning av nya matbordet i kväll. Gjorde massor av italienska köttbullar i går med kryddklipp från trädgården i smeten. Så det blir pasta, parmesan, köttbullar i tomatsås, sallad med melon och svarta oliver och lite gorgonzola som avslutning. Och så rödvin förstås.
Kram, kram
Kerstin

Ulla sa...

Inget badkar här heller längre men skönt låter det. Mitt olivträd får bo i tvättstugan på vintrarna och nöja sig med det ljus som kommer in genom ett källarfönster. Temperaturen är lite lägre än i övriga huset och det har gått bra hittills. Lycka till!

Ingela sa...

Jo nog blir det dubbel värme med veden Marie-Anne! Hur lyckades jag vända på ditt namn igår? Men vad säger man är det inte kärt barn har många namn ;-)

En riktigt glassig helg med mycken friskvård har det blivit denna helg i september.

Källare blir svårt hos oss Ulla för vårt hus vilar på betongsula men det där med trädgårdsmästaren... varför inte?
Ha nu så trevligt i kväll låter verkligen både gott och mysigt!