Bloggintresserade

torsdag 29 mars 2012

ORD OCH MUSIK

Vykort med Åhusmotiv efter original av Bo Olsson

Idag bokcirkel på kafé Duvander, så om jag håller mig kort kommer jag säkert igen... på återseende!


På tal om bra böcker:

"Jag tror att vi borde läsa den sortens böcker som sårar och genomborrar oss. En bok bör vara hackan till den frusna sjön inom oss."

En gång sagt av Kafka (1883-1924)Inside information:

"Om fler poeter och lyriker ägnade sig åt politik och fler politiker ägnade sig åt lyrik, skulle världen vara en bättre plats att leva i."

John F Kennedy (1917-1963)

Det skrivna fortplantar sig i det talade och det tänkta som en yttre och en inre musik. Ljuva toner på kaféet denna sena eftermiddag.  En ung kille vid pianot. Yttre toner som fortplantar sig flyter som en inre flod. Bara hör!Som brukligt gick diskussionerna varma denna sena torsdagseftermiddag då vi sammanstrålade 7 pers för att ventilera intryck ur månadens bok.Lika givande som vanligt. 

Och här ser ni boken som var på tapeten. Mari låter sin penna leda oss tillsammans med lilla Gwenni en annorlunda 12-åring. Och detta genom en "smärtsam", gåtfull men också fantastisk tillvaro.  Det där tillståndet utanför henne själv. Där allt är möjligt. Där det ges möjlighet att lösa verkligheten genom fantasin. Men också känslan av att inte kunna styra drömmarna och inte det sinnliga "Havet andades också in och ut".Citat Gwenni: Hur kan du veta det?...Om du vill att det ska vara på riktigt så blir det det... jag lägger armarna runt henne och viskar: När du sen flyger riktigt högt...kan du höra jorden sjunga. Man blir som förtrollad och vill aldrig flyga ner från himlen."

Det är som livet är mest, där omständigheter utgör puzzelbitarna i våra liv.Gwenni ställer frågor till personer i sin omgivning... hon fortsätter ut på kyrkogården, söker svar. Finner dem sakta men säkert. Envist och noggrant iakttar och undersöker hon saker och  ting.  I ett samtal med farmor berättar hon att hon försöker lista ut hur allt hänger ihop.Men det gör det inte svarar hon då. "Ibland åker man på en riktig käftsmäll. Det är lika bra att du vänjer dig." Som när pappa målade om köket för att göra mamman glad, men det lyckades inte. "Det enda som piggar upp henne är doktor Edwards tabletter. Men när hon är glad är hon det då både inombords och utanpå?...utomjordingarna har kanske tagit mamma till fånga och lämnat kvar ett tomt leende skal..."

Rättvisetänk, livsfrågor själen, döden... den döda boan som tycks försöka säga något till henne, den där hunden Mot som inte ens verkar ha en verklig gestalt. Är den ett tecken på att det har skett något orätt? 

"Här uppe, fjärran från alla andra, är natten fridfull. Det hörs inte ett ljud förutom jordens sång. När jag sjöng på samma sätt för vår musiklärare mr Hughes, sa han att jag sjöng i B-dur. Men han skrattade när jag sa att jorden sjunger just så... han vet inte att jordens djupa, eviga sång sveper in mig i regnbågens färger, fyller huvudet med alla böcker som någonsin har skrivits och förser mig med doften av...vaniljhjärtan och jordgubbssmaken, och den svala halheten hos glödröd gelé...Jag svävar omkring ovanför staden. Då och då blir det en glipa bland molnen så att månstrålarna kan glänsa och glimma på taken där nere... Men väktarna ser mig. Ögonen på miljoner biljoner triljoner räkor...I natt är havslukten stark... tycks välla fram inom mig. Är det ytterligare ett varsel?... Jag får kramp i magen av rädsla..."

Läs den den är BRA! 


Kontentan som jag ser det; är att både Kafka och Kennedy är sanningen bra nära. Samt att bakgrundsmusiken speciellt "The river flows in you" matchade boken mer än väl.På hemvägen denna torsdag ljuder Lasse Tenander ur högtalarna.

5 kommentarer:

Marie-Anne sa...

Böcker och musik - bättre kan det knappast vara! Och Lasse Tennander............!

Ölandsvindar sa...

Här har jag också haft en skön stund med Gudruns katalog. Romaner får vänta till solstolen. Just nu lusläser jag allt där det kan stå något om sånglärkan , eftersom jag ska skriva ett inlägg om den lilla pippin till Ölands nya fågelbok som är på gång + plantera allt i lådan från odla.nu + kolla fåglarna + förbereda ännu ett årsmöte + åka på återbesök till veterinären + +++++
Kram, kram
Kerstin

lotta sa...

Bokcirklar har ju blivit poppis igen! Kul att både träffas och prata om underbara böcker och bara umgås!! ha en fin helg! Kram Lotta

femfemman sa...

Så bra att du kommenterar då och då...så det blir tillfälle att titta till dej... går ibland in via Rörö-Marianne.... jag får ju inte till att lägga till dej i min lista i vänsterkanten. Undrar vad det var med Fatimas hand som gjorde att det blev stop där...
När du skriver om bokcirklar, så kommer jag ihåg en härlig grej som jag gjorde med en klass en gång... förälder och barn läste samma bok och så träffades vi på ett föräldramöte och diskuterade de olika böckerna. Enda gången jag fått applåd efter ett föräldramöte f.ö. ... undrar varför man inte gjort om det. Tål att tänka på... Har annars aldig deltagit i nå´n bokcirkel... men brukar låta de bästa av mina pocketböcker ( köper bara sådana ) cirkulera en hel del. Skulle säkert var intressant med en bokcirkel, men det är ju också bara att starta..... Bra att du fick igång min hjärna...

Monica sa...

Nu tänder jag alla stearinljusen och släcker ner i en timme! Hoppas många gör det också 31/3 20.30-21.30.
Må väl och ha det så gott! Gillar också L Tennader.