Bloggintresserade

tisdag 25 mars 2008

Musik och dans

Ovanlig så tillvida att det är skollov för elever och LÄRARE. Dock tidig frukost (6.00) med Mats, Eva-Katrine och Lucky för Mats ska till jobbet och Eva-Katrine tillbaka till skolan. Funderar på vad jag ska skriva om idag. Återkommer... ja nu har jag bestämt mig det får bli lite av tösernas dag.

Jag har ju satt musik som ett av mina stora intressen. I min ungdom gick jag tidigt med i Hässleholms kyrkokör först ungdomskören och sedan kyrkokören. Jag minns hur roligt vi hade det, vilken sammanhållning under ledning av kantorn Bengt Cimbrelius. Jag började i Reflectors en gospelkör i kyrkan och även här hade vi mycket roligt. Vi turnerade Skåne runt och uppträdde i kyrkor, församlingshem och på tältmöten. Jag gick och tog sånglektioner för Ivarsson och hade säkert många drömmar om att så småningom våga göra musikkarriär. Ett tag var jag med i både Hässleholms kammarkör och Kristianstads Motettkör, det var under den tiden jag gick på Kristianstads seminarium och läste till förskollärare. Under ett halvår minns jag att vi sjöng under ledning av Cynde Peters och att det sedan mynnade ut i en stor konsert i Broby k:a. Det var under den tiden bodde på Pilbågen i Åhus och hon var väninna med Mats mamma (fick jag reda på långt senare). Jag ackompanjerade också mig själv på gitarr och ett tag hade jag nog gitarren som en trygg vän hängande på ryggen. Att spela och sjunga var alltid ett välkommet inslag när man träffades ute med andra ungdomar. En sommar var jag på språkkurs i Cambridge i England. Det var mycket internationellt och man strålade samman med ungdomar från hela världen. En kille från Belgien och som nog blev lite förtjust i mig skrev följande dikt:

You dearest girlfriend you;
with open wingsreceiving arms
You embraced, caressed
roched by golden longs
And eyes full of profound vitability and unused energy
Your chubby, affective smile
and playing activity
I like you much too madly
But you are playing or not wanted to play further
Scierce, free, unresrained and impulsive
I want you to see those blond locks
have to flutter by and on
Your feet floating
Your voice vibraiting
Darling, joyful knowing what you are, were and should be.

Sedan följde en del år på förskolan och med egna småbarn fyllda av sång och musik. När man tänker efter är det knappast konstigt att våra barn också har blivit bitna av musiken, de har förutsättningarna med föräldrar som älskar och utövar musik på olika sätt. För egen del har jag passerat och sjunger nu i Österrängskyrka med Sven Hahne och Ulf Åkesson och kören Evigt unga damer och det är härligt att sjunga. frigör kroppens endorfiner och om man var trött när man åkte dit så svävar man på moln hem. Vill sjunga så länge jag kan och njuta av mina flickors skönsång. Hoppas att de snart blir upptäckta även i större sammanhang.

Den äldsta dottern Anna-Karin har uppträtt i åtskilliga sammanhang och även spelat in cd tillsammans med Kristian Jungbeck från Kristianstad. I den länken har ni möjlighet att få ett smakprov från tiden 2.15 och framåt sjunger Anna-Karin ensam och tillsammans med Christian med avbrott av instrumentella inslag. Bland informationen står följande med det nu nerlagda bandet KONSTER
Så även Eva-Katrine För den intresserade
Promenad till stranden med Lucky till stranden.

En njutningsbar runda med Lucky. Två individer som hänger samman med navelsträngen. Båda befinner sig visserligen ute men samtidigt i sitt eget rum. Lucky använder sitt starka luktsinne för att snusa och spåra mest hela vägen och jag låter honom hållas, för varför ska inte han få njuta när jag gör det? Kan undras om han helt går upp i sitt luktsinne. Säkert ser det ut som han är ute och går med mig, men det bjuder jag på. Själv går jag där med mina tankar och mitt resonemang. Har tur med vädret och turen att ha möjlighet att tala tyst med mig själv. Vi andras frihet och drar ett djupt andetag.

Ganska snart blir Lucky nödig och som den mest naturliga sak i världen sätter han sig ner. När jag efter en kort stund går där med två svarta påsar tänker jag på hur märkligt det är att det bara finns hundlatriner på campingplatsen och så en nere i Åhus centrum. Ändå står det på varje papperskorg kommentarer om att det inte är en hundlatrin. Inne i buskar och snår ligger påsar med rester från där hundägare plockat upp och sedan inte velat gå och bära på dessa. Och man kan ju inte annat än erkänna att det känns dubbelt att plocka upp och sedan inte ha någonstans att göra av påsen. För vem vill stoppa den i fickan?

När vi kommer ner till stranden noterar jag hur tången ligger i drivor från den nya sandbanken förbi Kantarellen åt vänster. Tänker tyst på att jag läst någonstans hur bra det är för nu samlas inte tången längre i gamla surfinghörna. Men någonstans måste den ju ta vägen inte sant? Och strömmarna måste ju ha ändrats? Vad innebär det för övriga badstranden?

Ser den vita skorstensröken av vattenånga som stiger upp från Knauf-Danogips. Känner samtidigt hur det biter i näsa och kinder, hör hur de små vågorna kluckar emot stranden och får syn på hur två vita fiskmåsar sakta glider över det glittrande havet. Förutom några enstaka vandrare befinner Lucky och jag oss ganska ensamma i sanden. Vi känner friheten.


Får syn på hur Kantarellen äntligen börjar se ordentligt ut. Vad roligt man har haft där! Det året när Mats och jag träffades var vi där de flesta lördagskvällar och dansade.



Sista kompisdansen i Åhusparken lär ha gått av stapeln så hugade får söka sig t.ex. till Everödsparken. Den 19/4 är det dags för nästa kompisträff i Everöd och ikväll har vi ringt och anmält oss. Då ska vi dansa till Godingarna´s orkester.
Den 29/3 är det dags för live-rock på ÅhusStrand. Åhusbor går två för en allt som allt 100 kronor. Kanske står det något om detta på hemsidan

1 kommentar:

Statement sa...

Va trevligt att höra att du är så musikaliskt och att din familj har tagit efter dig. Härligt med musik och kärlek i sin omgivning. Hunden måste ha älskat sin strand promenad....snäll du som tar hand om eran hund. Väldigt hemtrevlig blogg det här! // Anonym