Bloggintresserade

söndag 23 mars 2008

Påskafton och filmen Livet från den ljusa sidan

Påskafton firade vi i Paradiset som området heter där vi bor, min man Mats och jag, våra barn Anna-Karin och henes sambo Johnny, Karl-Mikael och Eva-Katrine. Per-Olof beordrade sig själv att jobba i helgen så han fick snällt stanna i HGB när hans flickvän Milla styrde kosan till Åhus och sina föräldrar. Det ser inte ut som om det ska bli någon konstrunda i år. Tänkte att det säkert lika mycket är våren, solen, värmen som lockar som att samlas med andra en brokig skara ute för att se samma och olika saker i konsten. Är lite nyfiken på Katinkas alster. Hon som en gång gjorde sin praktik på dagis hos mig och nu ställer ut här på orten.


Passade på att se filmen. "Livet från den ljusa sidan" som blev Oscarsbelönad för bästa kvinnlig (Helen Hunt) och bästa manlig huvudroll (Jack Nicholson). Tre människor och en liten hund, alla med sina svårigheter och skulle det visa sig möjligheter. Tillsammans blev de starka de hjälpte varandra till insikt om sig själva och till gemenskap.
Den humoristiske, snabbkäftade, till synes okänsliga författaren som fick hjälp att delvis övervinna det "drag" hos honom och som gör honom okänslig i relationer med andra. Det går inte att sticka under stol med att det är ansträngande för honom själv och andra under vägen. På köpet får han vänner och ett lyckligare liv.
Den ensamma servitrisen som blivit bitter av livet under sonens svåra astmaattacker av oro och brist på sömn. Tillsammans får relationerna med de andra henne att blomma ut och bruka sina kvaliteter fullt ut, ta vara på nuet och att se livet från den ljusa sidan.
Så har vi "bögen" som har funnit en plats bland likasinnade. Han lever i sin egna lilla nisch, annorlunda gömd bakom sina målningar. Men han har inte riktigt lyckats fånga skaparglädjen i sitt måleri ännu.
Det är just detta som han får hjälp med av de andra tre. Och så har vi till då till sist, men inte minst den lilla hunden Verdell. Som fri från värderingar visar att han förmår känna med andra. Vara deras tröst och källa till glädje bara genom att vara. Även han borde ha fått en Oscar för sin roll!
Vet inte vilken gång i ordningen vi såg den här filmen, men det är en av de där pärlorna som man gott kan ha i sin bokhylla och plocka fram emellanåt.



Ett litet mini"jul"bord med diverse gott inklusive Mats goda hemrullade köttbullar fick hedersplatsen. Mats och jag avrundade med en halvlång promenad. Kallt även med en extra tröja och vantar men ändå skönt att rista ner maten. Lucky kunde sedan nöjd sjunka ner i den nya ryan i vårt renoverade vardagsrum medan vi andra spelade "Med andra ord" ett riktigt roligt sällskapsspel som vi införskaffade i julas.

Inga kommentarer: