Bloggintresserade

tisdag 26 juli 2011

EN INVESTERING


… den värdefullaste av investeringar man gör och sedan bär ansvar för att förvalta och vara vägvisare till. Ett ansvar som avtar med åren, men där jag menar att man om man bara kan måste finnas i bakgrunden som moraliskt stöd.

Ett BARN

En källa till massor av glädje, men säkert även till bekymmer. Där känslorna finns! Till skillnad från likgiltighet.

En individ som beroende av sitt arv och sin uppväxtmiljö formas till den vi är och blir… där det ena måste kompensera det andra för gynnsamhet.

Behov som är gemensamt för oss alla är trygghet, värme, glädje… Sådant som bor och byggs i närvaron och i kärleken… mer än pengaresurser…


”Ett av de äldsta mänskliga behoven är att ha någon som undrar var man är när man inte kommer hem på kvällen.”

Citat av den Amerikanska kulturantropologen Margaret Mead (1901-1978).

Min tolkning; att var älskad, behövd för vad man är, den man är, för det man gör… "helt enkelt" viktiga för och i relationen…

Att bli sedd, få behov och känslor förstärkta.

Motsatsen; bilden av hur vår helhet faller i bitar… fötterna slås undan och tryggheten rubbas. Som skapar ett svart hål i tillvaron... så lätt att det som är verkligheten för andra får en annan skepnad...
Sådant i vår bakgrund som gör oss mänskliga… eller inte…

Fostras in i att fungera i en demokrati dvs att få rättigheter och acceptera att vi har skyldigheter. Genom en balansgång emellan kontroll och egenbestämmande.
Det här gäller i alla de sammanhang vi vistas i inom olika sfärer i det stora och det lilla...

”Min definition av ett fritt samhälle är ett samhälle där det är ofarligt att vara impopulär.”

Citat av Adlai Stevenson (1900-1965) amerikansk politiker och diplomat.
Det innebär att man kan skilja på sak och person. Att man vågar stå upp för vad man anser, utan rädsla för att behöva bli utanför eller straffas på grundval av vad man uttrycker.

Så viktigt det är att hitta orden, använda dem öppet för att de ska kunna bemötas. Det måste innebära i praktiken; att alla individer ges utrymme och samtidigt lär sig att lyssna på andra! Ovillkorligen förutsättning för att låta sig påverkas av det goda!

Så tänker jag och nu...

3 kommentarer:

Bea sa...

Hej!
Barn är en rikedom, barnbarnen är skatter!
Ha det gott min vän! /bea

Ulla sa...

Tänker du som jag på de som hänt i Norge? Det kan inte finnas någon annnan väg än att tro på det goda. Om den största gåvan möts med kärlek och respekt så har en grundsten lagts att bygga vidare på. Hoppas du njuter dagarna nu för oj vad tiden rinner iväg. Vi konstaterade igår att det börjar mörkna på kvällarna och snart är det ett nytt blad i almanckan.

Ingela sa...

Jag kan inte mer än instämma i det ni båda säger. Bea jag gillar din liknelse, den säger allt!

Det har sagts att skillnaden mellan djur och människor är att vi har möjlighet till en helt annan hjärnkapacitet. På vis och sätt är det sant men på gott och på ont. Om frågorna som kommer upp i huvudet inte bemöts av det goda kanske inte av någon alls, då går det åt skogen.

Det springer emot slutet på sommarlovet. Känns vemodigt Ulla. För mig känns det som om det kunde vara i all evighet... just nu!

Kram på er båda!