Bloggintresserade

måndag 11 juli 2011

SIENA dag 5
Fattas bara, klart vi nu måste ägna dagen åt den plats där vi faktiskt bodde inkvarterade under vår Toscanavistelse. Vi höll sovmorgon ända tills 7.30 och efter frukost tog vi bussen in till stan.Allra först besökte vi Casa di Santa Caterina.
Caterina levde på 1300-talet, blev 33 år gammal. Hon mötte Jesus i en syn då hon bara va 8 år, därefter klädde hon sig i dok och följde Jesus.

Vi mötte henne förstenad utanför hennes charmiga k:a.Därefter vandrade vi i de gamla gränderna med tegelhus med dagens tvätt på tork utanför fönsterna. En kvinna höll just på att hänga tvätt och vi fick en gratis demonstration av hur rullhjulen och systemet med linorna fungerar.
Utanför husen stod fullpackade soppåsar lite varstans i väntan på att lille sopbilen skulle köra sin dagsvända. Så fungerar det tydligen här i Italien. Annat än som hemma hos oss med tömning en gång varannan vecka och illaluktande sopor.


Lösning för att jämna ut starka lut


Sådana här smidda ringar fanns överallt i väggarna på de gamla husen och vi föreställer oss att det var här man "förtöjde" sina hästar förr...
Turisterna verkar inte ha vaknat än, nu var vi ju det själva... men vilket skönt space...

...men i ett av valven utanför katedralen plockade en kvinnlig violinist upp sitt instrument, la det mot sin haka och drog sedan stråken över strängarna.

Ljuvliga toner formligen smekte tak, väggar och fortplantade sig in i våra öron... rörde strängarna i vårt inre...


... Alltmedan vi löste ett pass för att få se de främsta sevärdheterna.


Katedralen byggd i romansk/gotisk stil, gav därför både ett mjukt, strikt och samtidigt påkostat intryck... Den stod i stark kontrast till den betydligt enklare Santa Caterina.

Så här vacker är markbeläggningen runt katedralen...
Det är varmt och jag passar på att slå mig ner med en mineralvatten på trappen utanför Katedralen


Marmorgolvet inne i Guds hus

Kan det vara Michelangelos verk?

AltarstolenKryptan, vacker och facinerande med sin mer och mindre välbevarade väggmålningar direkt på tegelväggarna. Vi kom överens om att så fort vi kom hem skulle vi undersöka bättre vad en krypta är för något.


"krypta, helt eller delvis nedgrävt gudstjänstrum under en kyrkas östparti".

Inne i museo Metropolitana ledde en smal spiraltrappa oss upp till en vacker panoramautsikt över Siena.

Här fanns mycket att utforska även inomhus, men som ni säkert förstår rådde fotograferingsförbud och därför kan jag inte visa er. Bland sevärdheterna fanns verk av Giovanni Pisano och Donatello.


Il Campo så här ett par dagar efter att hästkapplöpningen ägt rum fanns ännu tydliga spår i sanden, och i den heta dallrande luften låg ännu doften som ett osynligt täcke över ett av Italiens vackraste piazzor. Det är med bland Toscanas topp 10. Uteställena duggar tätt utmed de gamla byggnaderna.
Jodå, vi fönstershoppade en del och jag blev nostalgisk då jag såg den här vansinnigt söta lilla klänningen. Farmor brukade sy de sötaste klänningar till mig då jag var liten utan mönster och på sin trampsymaskin gjorde hon behagliga vändsömmar.


En gång om året tog hon mig till fotografen och nu var min tanke en kavalkad av dessa bilder där jag poserar i dessa och med tidsenlig frisyr, men jag vet inte vad som hände med scannern så det blir bara ett par kort så länge. Det första är på mig och stora syster. Jag har ännu fått behålla lockarna och jag kan säga att här tyckte jag att de var klädsamma. Men däremot då jag tappade halva kalufsen efter min stroke
för 10 år sedan och detta var underhåret var det ett trauma att upptäcka att det nya som växte ut var lika lockigt som då.


Ålder: 2, 3 (Hjördis har sytt klänningen), 5, 6, 8 (folkdräkt från Österrike), 9 (Ylle... åh, vad den stacks)."...Men, det var då min vän, en gång för längsen"... tillbaka i nutid..
På det här berömda kaféet rostar de sitt eget kaffe och här slank vi självklart in.

Nu var det hotell och pooldags ;-)
Sen kommer det mera...
På jakt efter solens barn 3 kvinnor, San Gimignano, Montereggioni.
Före resan investerade vi i Bo Hagströms bok "Buonissino! Italienska kök och smultronställen". Vi fick det signerat vårt exemplar då han besökte Hanöhallen, Åhus ICA butik. Vi ämnade oss till ett ställe i bergen inte långt ifrån San Giminigano... nu bar det sig inte bättre eller snarare sämre än att vi inte lyckades nå ända fram.

Ändå var vi ute och konverserade en inhemsk kvinna i hennes vackra trädgård... hon kunde bara italienska så det fick bli karta och yviga gester... ett äventyr i sig. Vart ville vi komma? Azienda Agricola Le Tre Stelle (=Tre stjärnor). De tre kvinnorna från "Solens mat" bjuder vin, kött och grönsaker från gården.


Istället vände vi näsan emot San Giminiano där det står i guideboken att man känner historiens vingslag.
En gång fanns här 70 vackra torn och det omnämns som dåtidens Manhattan... Idag finns det "bara" 14 kvar ;-)

Under medeltiden utgjorde platsen en anhalt under pilgrimsleden. 1348 härjade digerdöden här och "Tack vare" detta tänker man att byn är så mycket bevarad än idag. Och så långt måste vi instämma, men vårt möte med platsen... mängder av turister och all sådan komers bidrog starkt till att vi endast tog en promenad genom den bilfria staden.


Jag som avskyr höjder tryckte mig emot stadsmuren då vi letade oss tillbaka till Golfen.... och sedan begav vi oss emot ett säkert kort lilla lugna Montereggione med sina två gator ;-)


6 kommentarer:

Bea sa...

Åhh... vilken fin resa ni gör, med mycket historia och alla vackra klenoderna, arkitekturen och ett helt annat liv än det vi är vana att se!
Må gott!
Kram /Bea

Ölandsvindar sa...

Smala gränder och hängande tvätt. Plötsligt kommer Sophia Loren upp i mitt huvud. Någon gammal film där hon bode i den miljön tror jag. Och fioltoner ekande mellan stenhusen. Kan det bli bättre?
Kram, kram
Kerstin

Monica sa...

Tack Ingela för en helmysig och intressant beskrivning av er resa. Förstår att ni är nöjda!
Kram...

Randiga Tråden sa...

Jättefina bilder, så roligt att se dem, min dotter är i Florens nu.

Ulla sa...

Tack för dagens tur, alltid lika häligt att åka med. Bilden till vänster när du står och nyper i klänningskjolen skulle kunna vara jag. Frisyren coh bomullsklänning. Mamma sydde mina klänningar och foton på skolflickan som skulle börja första klass ser ut precis så. Nu är man tant men visst är det som Evert Taubes Rospiggen, flickan finns kvar.

Ingela sa...

Halloj!

Här är jag bättre sent än aldrig?

På sätt och vis är det ju detta historia nu, men historia är nog så viktig eller hur Bea ;-)

Och det är verkligen ett speciellt fenomen det här Ulla, att man inuti inte riktigt hänger med i svängarna. Frisyren som vi alla hade vid den tidpunkt säkert lättskött fräsch och jag antar att en del tyckte att den var söt.

Så roligt om någon kan bli frestad att åka hit, det är det värt Monica. Lite häftigt att din dotter var i Florens precis då jag beskrev vår resa dit Brittmari.


Här klingar ingen klocka Kerstin, men å andra sidan glömmer jagofta filmer och att skicka in mig i videoboden är ett sääkert kort för att jag kommer utmed en film vi redan har sett... den lät så bra på beskrivningen ;-)