Bloggintresserade

torsdag 27 oktober 2011

BLÅÖGD


Idag har vi sett
en väldigt bra film, det var på SO lektionen och den går under ämnena samhällskunskap, psykologi samt pedagogik. Den heter Blåögd. Man kan hyra den på AV centralen i Hässleholm där den har numret 64468.

Det handlar om pennalism och utstötning. Efter att Martin Luther King mördades så bestämde sig läraren Jane Elliot att genom experiment få oss att inse vad det innebär att tillhöra en minoritet. Citat; "...hur den som behandlas som ett mindre vetande barn kommer att bete sig därefter. "

Den som förtrycker får sina fördomar bekräftat och den som inte ingriper medverkar till förtrycket. Med andra ord det är allas vårt ansvar att arbeta emot rasism och förtryck.


Blåögda och brunögda


Det finns hur mycket som helst att säga i ämnet, men mina ord är slut för dagen. Återkommer säkert. Förresten finns det nu mer även under tisdagens inlägg .

5 kommentarer:

Bestemor Drillo sa...

Som vanlig har du ettertenksomme ord til oss Ingela!
Ha herlige høstdager!
Klem fra bestemor som har litt problemer med bloggen din igjen!
Det retter seg nok!

Fånga dagen sa...

Godmorgon kvinna!
Den filmen är ganska säkert sevärd och givande. Det är ju så sant som du skriver.
Nu är kl. strax 06.00 och jag har varit uppe ett bra tag, vaknade 4 och orkade inte somna om, skönt i alla fall.
Jag vill önska dig en skön helg och så skickar jag en bamsekram till en underbar människa.
Lena

Ölandsvindar sa...

God morgon! Jag hinner inte med några djupare funderingar idag men jag hörde en så härlig sann historia i helgen. En mycket gammal och mycket godhjärtad ölänning, känd för att vara snäll men dålig på att uttrycka sig passande, blev tillfrågad om han kunde skänka något till en insamling. Någon i trakten gjorde resor till Afrika med saker som kunde behövas där.Det här hände på 50-talet. Gubben plockade ihop något som han kunde avvara och sade till sist: Hälsa de där svarta negerdjävlarna så hjärtligt från mig!Han menade inget ont och är det inte väldigt ofta vårt sätt att kommunicera och ta emot kommunikation som ligger bakom mycket gnabb här i världen.Rätt vad det är är vi intrasslade i något som vi alls inte har menat men som motparten har tolkat på sitt sätt.Nu börjar tankarna virvla runt män och kvinnor och Mars och Venus, du vet vad jag menar, men jag har inte tid!
Kram
Kerstin

Petit Eyekiss sa...

Hej Pinglan!
Glad att du inte glömt bort mig!
Ämnet du skriver om finns ju överallt i vardagen. Både synligt och osynligt.
Hittade en underbar( och snygg) ortopedkirurg på Elisabethsjukhuset i Uppsala. Fick operation inom en vecka, men fickskjuta fram denen vecka,p.g.a. att det blir så besvärligti samband med flytten från landet. Ja, Lasse bär hinkar med vatten för disk, för matlagning, och för att dricka. Dusch har vi mobilt i Nynäs, dit vi åker var o varannan dag för att kolla hur det går med badrummet.
Lasses och min dans är ju Modern vals, men vi kan inte stegen riktigt. Men har man bara rätt hållning och takt så kan man lura de flesta;-)
Hoppas det blir ännu en varm och skön hösthelg för för dig, och för oss alla.
kramis
Bettan

Ingmarie sa...

Hoppar in snabbt som ögat för att önska dig en trevlig lördag!

.....återkommer givetvis för att ta del av dina funderingar....

KRAMEN!