Bloggintresserade

fredag 12 november 2010

STRÄNGNÄS

... än om inte med STRÄNG vinter... så ändå en försmak av vad som står för dörren...

**********

Med ett språng så blev det fredag och för vår del har vi nu hunnit göra Strängnäs osäkert... men vid närmare eftertanke så tror jag iofs. att de klarar det bättre själva. Vad jag menar med det kan man ju undra och jag återkommer till det.


Efter en lång biltur där vi tidigt på morgonen lämnade Åhus och senhösten bakom oss med den enda nederbörden i form av regn, passerade vi ett pudrigt Småland.

Det är mycket stillasittande man hinner med på en så pass lång tur. Tidningarna blev luslästa... allsång på två pers... samtal och funderingar, då jag blev mer och mer törstig... vad heter månne motsatsen. Vårt språk är ju sådant att det finns motsatsord till det mesta... Men, här kändes vårt språk som ett tomt hål...

På radion spelade de, tro´t eller ej, julsånger och julcd var framplockat i mackernas sortiment. Efterhand tilltog snötäcket, men det var först i trakten av Jönköping som det vart så pass vitt att vi... NÄSTAN fick julkänslor.




I Strängnäs var det vitt och halkigt. Här grusas och sandas det minsann inte i "onödan".











Gällde att hålla tungan rätt i mun då man var ute och rörde på sig likaså att undvika isiga trappor och alltför höga backar.

Den som har varit i denna pittoreska stad vet att stadsbilden är kraftigt kuperad.


Hotell Rogge som ni ser här till höger var även denna gång vårt hem för ett dygn. Ni ser terassen en bit upp till vänster, det var där vi hade en härlig stund i det 40 gradiga spabadet med omgivande snötäckt golv. Det var efter mörkrets inbrott så utsikten ut över ett upplyst centrum kändes i det närmaste förtrollande.





Till höger om entrén hade vi den här gången vårt rum på första våningen på vår lott. Nattsömnen skulle visa sig bli orolig med många ljud av olika slag. På natten vaknade vi riktigt till speciellt vid ett tillfälle av högljudda röster och faktiskt lät det hotfullt. Varför jag inte gick till fönstret för att bättre kolla upp det, det vet jag egentligen inte så här efterpå.











Men fakta är att den vita snön var morgonen efter färgad av rött blod. Kusligt! Ett gott stycke därifrån i en liten park utanför "Keramikens hus" var det sak samma.









Keramikens hus är ett egentligen trevligt ställe mitt i Uggleparken och som blev bortprioriterat för ett besök på insidan just här gången. Man kan ju inte hinna allt på så kort tid. http://www.keramikenshus.com/perh.html


Men så roligt att besöka butikerna och mötas av expediter som ler igenkännande även om det var ett bra tag sedan sist... och jag ville absolut förvissa mig om att lilla Ann på Salong Hårmodet skulle hinna ta sig an mitt långa ut kom jag med absolut friskt och 1 dm kortare och stylad för kvällen med golden locks.

Så klart stans pysselbutik. I år lär det bl.a. bli decopage, nålfiltning och annat smått och gott på programmet... om vi lyckas samla ihop våra utspridda telingar vill sägas. Tack för god hjälp av butiksinnehavaren i val av material, för jag vet ju inte vad du heter ;-). Kanske kan vi ta hjälp av våran vallhund att samla ihop barnen.







Mitt emot Hotell Rogge;
utanför köpcentrat "Präntaren", denna kubkonst som garanterat berör på ett eller annat vis.







Ja nu är ju inte jag säker men det här kanske skulle kunna vara Grassagården.


Det är ...
"... en kringbyggd borgargård mitt inne i Stadskärnan, till sina äldsta delar från 1600-talet. Grassagården skonades vid den stora stadsbranden 1871. Den har senare varit krog under långa tider, men idag finns här sommartid ett litet museum och ett trivsamt café. "http://www.strangnas.se/Vill-du-veta-mer-om/Turism--upplevelser/Gruppresor/Mer-om-besoksmalen/


Här börjar det skymma på fast att klockan i stort sett inte var mer än vid fyra snåret.


På kvällen ja det var efter Spabad så det hade blivit mörkt ute, men de här fotona tog jag på torsdagsmorgonen då jag var ute på en rejäl promenad redan efter frukost. Här var målet för att stilla vår hunger. Det stannade vid visst Edsbacka bistro där denna vackra julros mötte oss redan vid entrén.


http://www.restauratoren.se/artikel/lingstr%C3%B6m-l%C3%A4mnar-edsbacka-7269

"Efter 26 år som krögare på Edsbacka väljer Christer Lingström att släppa Sveriges enda tvåstjärniga krog. I stället ska han satsa på sin bistro i Strängnäs, skriver Dagens Nyheter."


Det var ett relativt nyöppnat ställe. Som inte ser så mycket ut för världen på dagen men på kvällen! Stället låg nere i hamnen. Det skulle visa sig vara dyrt som poker men också väldigt gott. Det stannade för vår del vid entrecote serverat i den mysiga miljön






Härunder är den grekiska taverna som inte fick bjuda oss sin utsökta Souvlaki den här gången;





















Torsdagen startade med hotellfrukost som hette duga redan klockan 7 i en ljus och mysigt prydd resturang. Brödet från bageriaet intill såg lika gott ut som det doftade och smakade. Visst är det något speciellt med hotellfrukost. Inte sätter man i sig stekt bacon och omeltett vid denna tid dagligdags...!

Redan vid 8 tiden gav jag mig ensam ut på tur med apostlahästarna

Soluppgången som speglade sig i vattnet gick inte av för hackor. En och en annan var ute för att starta sina bilar kanske för att ta sig till jobb. Själv gick jag där på min upptäckar färd och njöt av stillheten och ledigheten.














Högt uppe på en kulle reste sig ett tempel. Vädret gjorde att jag avstod från att ta mig upp för alla trapporna








Cypresserna indikerar att man vore i södern, men det behövs bara en blick på all snö så grusas genast om inte trappan så sådana tankar... ;-)


I fjärran sticker Domkyrkans torn upp och i förgrunden det snea och vinga Tullhuset och med tanke på alla dessa år i nacken så är det ju inte särskilt märkligt.




... färden gick förbi den gamla skolan misstänkt lik en borg åtminste då man kollar takdekorationer på tornrummmet. Närheten till kyrkan var säkert inte en slump. Det var endast uppför ännu en backe. Man kan ju föreställa sig finklädda och högtidliga barn och lära på väg till skolavslutning...

Ombytta roller... Statusen var som synes en annan på biskopar och framförallt lärare på den här tiden;










Vem har skådat en ängel med glasögon ;-) ... dröm om min förvåning vid denna uppenbarelse ...



...men det är klart varför inte...?




Annorlunda och käck skyltning inne på köpcentrat "Präntaren".




...och den här vackra ljusdekorationen i tavelramsbutiken.










Skomakaren hade inte öppnat ännu men gillade hans skyltning så jag passade på att fönstershoppa... bevisligen gillar han dalahästar ;-)



















Kickis handarbetshörna har julskyltat. Men det är klart ska man handarbeta gäller det att börja i tid!









... En härlig kofta med kraftig rabatt som 75 års erbjudande på Sveas Modehus. En affär med senaste snittet


... Självfallet ett besök i Slöjdgården hos Birgitta; där jag inhandlade ytterligare en skålljusstake i smide formgiven av butiksinnehavaren själv. Så fick jag lagret påfyllt med dessa vackra halvgrova hemstöpta ljus. En väldigt vacker porslinskruka också formgiven av Birgitta. Tror den heter Sävstaholmskrukan.

Kunde inte motstå veckans erbjudande på Coop, halva priset på alla orchidéer inne på Präntaren. Waow så billigt! Det stannade vi tre styck som nu har sällat till övriga orchidéer i Paradiset.

Då vi lämnade Strängnäs och Sörmland bakom oss yrde snön runt den varma och goa bilen.

6 kommentarer:

Ulla sa...

Tack för en trevlig utflykt till Strängnäs!

Lyckoslanten sa...

Oj det var ett långt och informativt inlägg. Tack för det hela för en som aldrig har besökt den platsen! Ha en skön helg! :o)

Ölandsvindar sa...

Oj vilken fin rundtur jag kom med på! De gamla, medeltida sörmlandsstäderna är så vackra! Strängnäs, Trosa och Mariefred! Trosa har förstås en särskild plats i hjärtat efter 37 års boende där. Ja vad heter motsatsen till törstig? Otörstig tippar jag på. "Han drack sig otörstig" låter bekant från diverse romaner.
Kram
Kerstin

Anonym sa...

Det var verkligen en hel del snö i strängnäs. Men det är verkligen en mysig stad tycker jag =)

Nu ny vecka.....blääääääääääää. Hoppas att det går snabbt till jul.

Kram eva

Maria sa...

Det låter som om ni hade en härlig vistelse i Strängnäs. Trevligt att få gå med på promenaden via dina bilder!

Bestemor Drillo sa...

Tusen takk Ingela for at vi fikk være med på denne ferden!
Du skriver så engasjert og koselig!
Vakre bilder av et vinterlig landskap!
Herlig innlegg!
Klem fra bestemor som nå har sett en del av Sverige som jeg aldri har sett før!