Bloggintresserade

lördag 27 november 2010

ADVENTSDAX

... för uppdatering:

God morgon mina läsare!

Här sitter jag i mitt ”kreativa rum” har loggat in på datorn och blickar ut genom nyputsade fönster. Tänk att inte kunna ta det lite piano så här en lördagsmorgon, men å´ andra sidan: morgonen är min mest effektiva tid och vill man få något gjort är det bäst att ”smida medan järnet är varmt”. Säga vad man vill men då händer det i alla fall något! Nu kan man med gott samvete ställa fram ljusstakarna till Advent och det är ju inte dumt. Problemet är bara att mina orkidéer blommar så ofantligt att det inte finns plats för någon adventsstake i vardagsrummet... få se hur jag ska lösa det. Men å andra sidan är det ju ett kärt problem… ;-) Lösningen blev en ljusslinga bak våra skira benvita gardiner. Tack för tipset mina vänner vad jag minns är jag tror din vita tublampa visst var det Lena. Någon hade arrangerat något liknande bakom sin gardin...

Besökt bloggar. Har precis kommenterat era kommentarer nedan, samt läst om Rosengård... snudd på nutid och dess historia. Ja, det var hos Per på skånska slott min nye följare. Intressant det är ju en omtalad miljö i media, men som åtminstone jag inte kände till något om vad gäller dess bakgrund. För mig som inte har speciellt mycket anknytning av platsen kan jag ju "på rak arm" säga att området bär ett väldigt vackert namn. Och den plats man är ifrån värnar man ju oftast eller hur? När någon sedan tullar på våra positiva känslor (oavsett faktiskt) känns det inte gott. Min hembygd är ju Hässleholm, och där har jag många positiva minnen ifrån. Kompisar och allt. Att sedan höra när andra säger Hässlehåla det känns inte gott i hjärteroten...Det är en njutning att navigera runt på era bloggar och ta del av hur fint och mysigt ni ordnar det hemmaikring. Det finns massor av tips att hämta, och jag känner att inspirationen börjar infinna sig, och det är ju synnerligen passande... Hur ser den här helgen ut för oss då?


Stommen ska sättas till glöggen, det är något som vi brukar göra varje år och kryddorna ska stå och dra i sprit några dagar. Så det tänkte jag ta tag i på söndagens pysseldag.

Birgittas julglögg

(för vår del julsed sedan minst 30 år)


Sätt kryddorna i 10 cl renat eller vodka i en vecka

10 gr kanel (4-5 bitar)

1 ½ gr kryddnejlika (20 st)


1 bit ingefära


2 gr krossade kardemummakärnor (4 krm= 1 rågad tesked)

1 helt pomeransskal

När dessa har dragit sila i kaffefilter´

Låt sjuda i 1 fl rödvin, 3 dl strösocker, 1 rågad tesked vaniljsocker

Mandel och russin efter behag


MUMS!

Sedan har jag förberett ett par snygga glasflaskor med porslinskork som ska prydas med decopage metod till denna.


Ett besök uppe på Lions loppmarknad resulterade i några fler glasalster till pysslet en fräsig karaff till julsnapsen och så även en till hemlagd likör (men den ska vi klart inte ha framme nu). Som "kork" fungerar ett istucket glas (så finurligt och snyggt). Men det fräckaste av allt var en gammal brun ölflaska med året 1900 präglat i bottnen. Måhända ett ämne för baren tillsammans med vår gamla plåt skylt med Tuborgreklam :-)

Julsnaps

(För vår del premiär i år. Utlåtande kommer ;-)


35 cl brännvin special
1 liten kanelstång
1 liten bit torkad ingefära som krossas
10 kryddnejlikor
10 kardemummakärnor
2-3 stjärnanis1 msk socker


Skal från 1 apelsin utan vitan (med potatisskalare)

Skakas med kryddblandningen i ett par dagar apelsinskal i två dagar

Provsmaka. Sila av kryddorna i kaffefilter då den smakar lagom.

Serveras rumstempererad.

En sillinläggning tänkte Mats ge sig på, återstår att se vilken valet stannar vid. Det blev två varianter. Den ena döpt till "Kryddigaste julsillen" den andra "Apelsinsill med smak av stjärnanis" (recept tagna ur Lantliv nr 13 2010).

Ja runt om mig i det här rummet finnas det gott om material så dessa förutsättningar att vara kreativ saknas inte. Vi får väl helt enkelt se vad det blir. Känner jag oss rätt så blir det även en hel del julmusik och spel också. Förresten vi brukar utöka vår samling av julcd varje år,och detta året stannade valet vid Annie Lennox nya. På hennes hemsida kan ni ta del av småsnuttar om ni känner för det!


Lugn och skön och annorlunda musik. En hel del höjdare bland låtarna.

http://www.annielennox.com/
På em. besökte vi mycket riktigt den julmarknaden i Humletorkan och som jag berättade om häromdagen. Det ligger naturskönt vid Vångaberget utmed något som kallas för Humleslingan. Hela vägen upp stod det utplacerat marschaller som väntade på att tändas i skymningen. Även om vi kom före mörkrets inbrott så infann sig det där myset som jag pratat om tidigare.


Inne i den anrika lokalen väntade lokala hantverk till varierande priser. Jag klippte till med en enormt vacker ullvävnad som kan användas antingen som löpare eller bonad. Bottnen är djupröd övriga färger är svart och vitt. Användbar både till jul och annars. Priset kan ju knappast ha täckt både material och arbetskostnad (300 kr).


Känns som vi har fyndat.
På hemvägen var vi inom EKO fyndade några gulliga servietter till det planerade decopaget och sedan hem och förbereda oss inför födelsedagskalas hos systerson. Där kom vi minsann till dukat bord i ett färdigpyntat hem inför advent.


Efter en händelserik dag kändes det avkopplande att sjunka ner i tv fåtöljen till "Så mycket bättre" ;-) att vår äldste son satt med oss ikväll gjorde den då inte sämre.


Pysseldagen "som gick av stapeln" blev hellyckad. Pojkarna fastnade i köket medan Anna-Karin och jag rev servietter dekorerade glas och burkar så det stod härliga till.

Så avkopplande med mycket tid för både tankearbete och småprat. Nålfiltningen sparade vi. Det finns gott om material kvar så fortsättning följer Eva-Katrine ;-)

4 kommentarer:

Ulla sa...

God lördagsmorgon! Här är det adventsstämning med minus 8 utanföroch lite snö. Inatt pudrade det på lite extra sådet blev fint runt utegranen och spåren eftertomten som satte upp den försvann. Lussekatter och pepparkakor ska nog bakas idag och imorgon blir det provsmakning av årets glögg. En riktigt trevlig helg önskar jag dig!

Ölandsvindar sa...

Jag brukar också försöka hitta en ny julskiva varje år. Har inte riktigt kollat marknaden ännu men det kanske lutar åt en som inte har så mycket med jul att göra. Hörde några smakprov från Robert Wells nya och blev lite sugen. I dag kl 12 händer det här spännande som jag ska återkomma till så nu blir det dusch och uppsnoffsning.
Kram och trevlig helg
Kerstin

Maria sa...

Du verkar ha gjort det fint och adventsmysigt hemma hos er. Spännande att ni gör er egen glögg!
I em blir det ett besök på Waldorfskolans julmarknad och sedan "adventsfix" hemma. Det blir mysigt. Önskar dig en fin adventshelg!

Anonym sa...

Va mysigt- då pysslar vi lite den 23:e också....=)

Kram eva