Bloggintresserade

måndag 29 november 2010

VARIATION adventskalender och julgott

Idag är det SUNE som firas! Det är väl inte många adventskalendrar som blivit så älskade som just SUNES JUL? Det är faktiskt inte mer än 11 år sedan den gick (kanske är det därför jag minns det som igår ;-). Missa inte detta underbara avsnitt, man kan inte annat än skratta gott!

Det året satt man som klistrad dagligen för ett nytt litet avsnitt. Trots att man faktiskt var vuxen vid det laget. Visserligen finns det ju fler adventskalendrar som åtminstone jag ser tillbaka på med nostalgi... ta bara "Teskedsgumman" (-67, 75)
Vädermässigt har det bjudits en hel del variation detta dygn. Natten som gick blåste det då med besked. Jag vaknade vid ett par tillfällen av att det ven runt knutarna och att det knäppte i väggarna. Gott att var inomhus då och lugnt kunna kura ner sig i varma och goa sängkläder.

Men, några timmar senare befann vi oss tillsammans med en mängd andra ute på vägarna. Det var inte tal om annat än att snigla sig fram i en lång karavan med stadsbussen i spetsen. Vägen var så gott som igenblåst av nysnö.

Efter en intensiv men lika tillfredsställande förmiddag på jobbet befann jag mig så på väg hem igen. Solen hade nu anlänt och när den sken och gnistrade i den vita snön var det andlöst vackert på Kristianstadsslätten. Vilken tur att jag passade på att njuta så länge det varade för redan i Åhus och då Charlierundan väntade var solen som bortblåst och andra vindar hade tagit vid. Det var då hiskeligt vad grenar som hade blåst ner från träden föregående natt.Passade på att nalla en bit av Anna-Karins julgodis från pysslet igår då jag skar upp det och skulle packa ner det. Och mums vad delikat!!!!

Det rekommenderar jag då sannerligen! Ska söka upp receptet och återkommer...:

Linas rockyroad-godis

(recept från tidningen "Härliga jul")

Till ca 50 bitar

200 gr choklad

200 gr mjölkchoklad

25 gr smör

397 gr sötad kondenserad mjölk

2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl minimarchallows

2 ½ dl jordnötter, helst osaltade, rostade

  • Klä en mindre form ca 20X25 cm med aluminiumfolie
  • Bryt chokladen, smält, smör och kondenserad mjölk i vattenbad
  • Rör då och då tills allt smält och blivit slätt. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
  • Blanda sist i marchmallows och jordnötter. Rör inte så marchmallowsen smälter. Bred ut smeten. Kallna i 4 timmar.
  • Skär i rutor.

Välgörande men ändå nästan ovillig (från vår sida) Charlierunda på kvällen -5 grader och då frånsett snålblåst, hu vale, nu ska det minsann smaka med en kopp kaffe och att sjunka ner vid tv:n. Började se om en film från filmhyllan: "Inte utan min dotter". Lika bra som skrämmande!


8 kommentarer:

Ulla sa...

Vissa minns man mera och Teskedsgumman allra mest,kanske för att det var den första på TV? Här är det minus 10 men jag saknar inte några promenader utan tycker det är helt ok att vistas inomhus. En bra start på december önskas!

Gudrun sa...

Här har det blåst och yrt för länge nu. Temperaturen ligger på -11 grader nu.
Gillar det inte.

Ha en fin kväll.

Ölandsvindar sa...

Ja här knakar det och tjuter i knutarna och vinden ser inte ut att ge sig.Det värsta är den isglasyr som snart täcker allting. Det är SKITHALT överallt! Nu har jag beställt tre CD-skivor att trösta mig med. Njöt också av Annie Lennox`hemsida.
Kram
Kerstin

Maria sa...

Ja, det har funnits några superbra kalendrar i TV. En annan favorit hemma hos oss är Pelle Svanslös. Den är så mysig (har den på DVD).
Idag har vi en härligt solig dag med ett par minusgrader. Man blir glad.

Bestemor Drillo sa...

Hei på deg!
Sunes jul?? Har jeg ikke vært borti, men Teskjekjerringa har jeg sett mange ganger!!
Her er det Jul på Månetoppen som er adventskalenderen i år! Jeg har ligget rett ut siden Søndag med magesyke og oppkast ! Det er noe skikkelig sk.......t!, men man får håpe det går over fort!! Ha en flott advent! Klem fra bestemor, den smitter ikke tror jeg!!

Lyckoslanten sa...

Tack för denna nöjesstund hos dig med nostalgiska adventskalendrar och gotigott! Vill tacka dig för hurtiga kommentarer som gläder mig! Synd att jag har så litet tid att tillbringa mer tid hos dig! Det skulle göra mig gott! ♥

Kamomilla sa...

Sunes jul- jeess!! Bara så bra. Bäst!

tack för din hälsning hos mig!

Maya sa...

Har aldrig gjort den typen av godis, man kanske skulle testa, låter ju smarrigt!
ha en skön morgondag!
Kram