Bloggintresserade

måndag 22 november 2010

FRANSK FILM

Hej på er!

För tillfället är det så att Mats och jag kollar på franska filmer. Den här filmen av Jean-Pierre Jeunet med Audrey Tautou och som heter "Amelie från Montmartre"... den är fullständigt lysande och så annorlunda från amerikanska och andra filmer som vi brukar ha sett. Filmen hade premiär 2001, har nominerats med inte mindre än 5 Oscars och dessutom erhållit andra fina priser. Denna filmen räknas nu till de stora klassikerna. För dem som gillar när inte allt i livet är förutsägbart, som genom drömmande och annorlunda klipp skapar effekter hos tittarna. Jag säger bara; se den!
Så kan jag även rekommendera en Triologi av Kieslowski ; TRIKOLOREN
Den blå filmen , Den vita filmen och Den röda filmen.
Den röda i vår smak fullkomligt lysande. Först har familjen till synes allt. Julie överlever efter en bilolycka men hennes man en känd kompositör och deras lilla dotter dör på plats. Det är en fullständig mardröm... där hela Julies värld där det som hon hittills har värdesatt rycks bort på ett ögonblick.

7 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

God morgon Ingela!
Vilken gripande och oerhört vacker musik det var till den röda filmen. Jag kan lätt sätta mig in i hennes känslor. Jag har inte förlorat hela min familj men ett av mina barn, Johan.
Kram
Kerstin

Randiga Tråden sa...

ska se till att jag får se dem, tack. Kramar Brittmari

Ingelapingela sa...

Kram kram Kerstin. Jag förstår att du lätt kan sätta dig in i hennes känslor. Har du möjlighet så se filmen i sin helhet. Den är mycket vacker både med annorlunda effekter än vad vi är vana vid.

Bestemor Drillo sa...

Jeg kan også sette meg inn i hennes følelser og du vet jo også hvorfor!
Klem !

Petit Eyekiss sa...

Dom filmerna ska jag verkligen försöka se.Hoppas det blir någon lugn dag i jul.
Här är allt så fullproppat med aktiviteter. Det har varit begravning, födelsedagar, bla Sarah´s 30 års dag, Hinner inte ens med mig själv.Vilket gör att min stressknapp är på ON och då mår jag inte så bra.(därav inga inlägg)
Har inte ens haft lust att fotografera. Hoppas att det vänder nu, för vi ska ha en jul i all enkelhet. Sarah o hennes man åker till Mexico om några veckor och kommer hem först efter julaftonen.
Stormen ryter utanför och jag har det mysigt vid köksbordet.
Kram
Bettan

Ulla sa...

Jag har sett Amelie men inte de andra, kanske när det blir ledigt, kul med tips på bra film. Har du fått ordning på tekniken nu?

Ingelapingela sa...

Hej på er!

Jag vet Bestemor. Min vän jag försöker, men jag kan ändå aldrig i min vildaste fantasi föreställa mig hur det skulle vara. Vill inte, kan inte vägrar att se. Medveten om att det finns ögonblick som kan förändra hela ens tidigare tillvaro... och det värsta av allt man kan bara färdas framåt och kanske man finner annat att tänka på. En del lyckas andra inte.

Det händer mycket runt dig Bettan. Både trist och glädjande. Oavsett måste finnas space för eftertanke. Händer allt för snabbt så tar man slut. Se till att inte göra det!
Gott att du nu vart och svängt dina lurviga! Förhoppningsvis gjorde det på sig! Det blir advent oavsett och kakorna har du ju i frysen... GOTT!

Tekniken, nej jag är inte teknisk Ulla!