Bloggintresserade

fredag 10 december 2010

ÄNTLIGEN HEMMA


Åhus och Ingela is calling ;-)

Allt väl här. Idag skiner solen. Önskar mina läsare allt gott och närmast en trevlig helg!
Ja så här såg det ut utanför fönstret till mitt arbetsrum i veckan. Det har hunnit båda smälta bort snö och ersatts av ny. Tidigt på fredagsmorgonen då jag satt och förberedde mig inför dagens lektioner hände något märkligt utanför fönstret. Då jag blickade ut var hela luften fylld av svarta fåglar som startade från taket och gav sig ut på dagens flygning. Jag kan försäkra att det var både öron- och ögonbedövande och att jag var tacksam att ha fönsterrutor emellan!!!
**********

I mitten av denna veckan hade jag tänkt blogga. Nu när Mats köpt mer utrymme till bilder infann sig lusten igen... trodde jag ;-) Och jag var laddad på min lediga dag... Trots detta frångick våra vanor redan från start. Det blev inget av med veckans tur till skjutfältet... Men det är inte allt som blir som man har tänkt, Eva-Katrine. Nu var det kameran och inladdningen som strulade.


**********

... Visserligen blev det en hel del annat gjort av det jag hade föresatt mig bla. att det i stickeväg blev klart... och det är ju positivt. Själv blev jag nöjd med resultatet så nu återstår det att se om det faller i god jord ;-) Visa det kan jag inte göra för det måste förbli en hemlis ett tag till. Det blev en del "göra om göra rätt" för det här med att räkna och hålla reda på saker är numera min Akilleshäl (efter stroken). Då gäller det att ha sina knep och att klart använda dem konsekvent.

**********

... en av planerna som förverkligades var att jag och Charlie tog en vända till EKO i Fjälkinge (andra gången på nio år vid vinterväglag). Turen blev "smärtfri", visserligen i makligt lunk på moddiga vintervägar. Men vi hade inte heller brått, vi var ju ute på veckans nöjestripp!

... och visst kan man skönja solen bland alla moln.

Kunde inte låta bli att bokstavligen botanisera bland Orchidéerna till de facila priset av 59 kronor. Kunde inte heller motstå ett exemplar med 7 stänglar (!!!), visserligen mycket i blom men vad gör man inte bara för stänglarna. Växlade några ord med ett par; där kvinnan liksom jag intresserade sig för växterna och maken mest av den aktuella modelljärnvägen i Hässleholm efter att han på dialekten hade listat ut att det var där jag hade mitt ursprung.


Tiden passerade och på kvällen var Mats på julbord med sitt jobb utan att mellanlanda på hemmaplan, så min röst hade i det närmaste rostat fast innan han kom hem igen på kvällen...

... Så Gudrun, nu får jag anledning att anknyta till ditt tänkvärda inlägg som du publicerade igår. http://bjorkudden.blogspot.com/2010/12/ensamhet.html

Konstigt att jag bar på liknande outtalade formuleringar halvfärdiga i huvudet. Nu hamnar de på "papper"...

Självvald ensamhet är lika positivt som motsatsen kan vara negativt. Det är ju inte alla som har tillfälle, handlingskraft eller förmåga att ta kontakt med andra... och även när orken finns handlar det mycket om hur man blir mottagen. Hur känslan blir!

Långt ifrån alla kan tänka sig att tilltala folk som de möter ute vid bussen i kön etc. De som känner mig vet att det är sådant som jag mycket väl kan tänka mig att göra... ibland. Sådana stunder kan bli dagens höjdpunkt kanske för båda parter...


På torsdagen och på lunchen gick jag i egna tankar på Lilla torg i Kristianstad, då hörde jag hur någon hojtade Ingela... Det hela resulterade i att Eva och jag stötte och blötte ett och ett annat över en bakad potatis! Jag behöver säkert inte säga att dessa stunder är guld värda! Tänk att en del människor får en att känna sig absolut önskad. Kemin bara stämmer till 100%. Och det är ju just denna känsla som nästan ofrånkomligt blir naggat i kanten då det inte var självvalt att man hamnade vid sidan av.


Vad vi pratade om? Tema i undervisningen på gymnasiet utifrån media sådant som är aktuellt. Ex. det där reportaget på uppdrag granskning där gamla låses in pga. som man säger personalbrist... Men vad är det man i praktiken gör, varför handlar man så och vilka blir följderna för olika parter?

Det är frågor som ungdomarna behöver komma samman få öppna ögonen inför under engagerad ledning; att aktualisera, diskutera, reagera och agera. Ofta blir det annars bara sådant man hör i förbifarten utan att ta till sig. Många har säkert aldrig diskuterat sådant här med någon kanske inte ens med sina föräldrar...

Mina tidigare inlägg på liknande tema:


Har ni missat inslaget som innehåller en film från svt om författaren Joyce Carol Oates skrivande. Här kommer det i repris:

**********
Igår blev en dag för "storinvestering" för oss. Mats och jag handlade genmensam julklapp X 2. En skivspelare som nu är kopplad och vi kan åter njuta våra gamla LP, EP och singlar. Så kvällen igår gick till att koppla in och provspela.

... Men så var det nummer 2; en skrivare till datorn, den gamle har säkert varit kaputt minst ett år.

**********

Haha har ni sett jag undrade vem som hade lagt sig som följare i min blogg... blogger har gjort fel jag lade mig som följare i en annan så hamnade jag här...

5 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej Ingela!
Kan du inte? snälla! lämna den där kommentaren i mitt inlägg. Tror att de orden behövs där. :-) För jag instämmer.

7 stänglar på en orkideé, så otroligt, den skulle jag vilja se, måste varit fantastiskt. Tänk när den står i blom.

Ha en fin kväll.

Maria sa...

Orkideer är så ståtliga! Hoppas att din ska blomma länge och väl.
Ja, visst är det underbart med människor som det "funkar" med, utan krusiduller. Man behöver sådana för att må bra.
Hoppas att du får en fin helg - kanske det blir någon gammal goding på skivspelaren?! Kram!

Ulla sa...

Ska bli trevligt att se bilder för pengarna! Kanske den avslutade stickningen? Hoppas att ni får en trevlig tredje advent. Här väntas släkten om en timma men skinkan har inte rymt;)

Gudrun sa...

Jättebra att man diskuterar dessa frågeställningar i skolan. Personligen så borde etik livsfrågor vara ett eget ämne i skolan. Dvs. hur vi bemöter andra, hur man är olika och på så vis förhoppningsvis kunna skapa en tolerans för varann.
Jag tror att det enda sättet att verkligen kunna sätta sig in i en annan människas situration är att man måste försöka få det till "hur skulle jag själv vilja ha det, hur skulle jag själv vilja bli bemött".
Respekt är ju inte något som någon kan begära, det är något man förtjänar.
Ha det gott,
Firar ni i Helsingborg nu när Helsingborgs sonen vann idol?

Bea sa...

Hej!
Ha en fin tredje advent!
Kram /Bea