Bloggintresserade

tisdag 10 januari 2012

ANGELÄGETEmma Goldman (1869-1940) Föddes i Ryssland nuvarande Litauen och dog i Toronto. I Wikipedia kan man läsa följande "Hon talade och skrev om en rad frågor, som fängelsestraff, ateism, yttrandefrihet, militarism, kapitalism, äktenskap och fri kärlek." Hon lär också ha sagt:


Bild från WikipediaNär vi inte längre kan drömma dör viDet här med drömmar och att drömma är ju klart som med allt annat en process som ser olika ut beroende på en massa som ex. olika slag av förutsättningar. Men så här tänker jag:

När drömmarna sinar... det är då man inte längre orkar se framåt. Framåt emot en ny vår, inte orkar börja om på nytt att återerövra... kanske en färdighet... skaffa nya vänner, intressen... Brist på nyfikenhet... intryck som blir för överväldigande. Man sluter sig successivt inom sig själv.

...En vår visst för andra... men man ingår liksom inte själv längre i drömmen... Det är tongångar man kan höra av en riktigt gammal och/eller levnadstrött människa.

Minnena, känseln, dofterna och smakerna är nog det som generellt och sist lämnar oss. Det gör det ännu mer upprörande hur åldringar kan behandlas och vad man sparar in på... det som är livskvalitet för dem, för oss, för oss alla...

Tack för alla fina kommentarer! För att ni bemött min tanke. Gett input. Visst är det ett angeläget ämne!!!Acceptera 1
Acceptera 2

Lite märkligt att efter att ha skrivit dagens citat gick jag in på Ann-Louises blogg och fick se hennes inlägg om just dröm och drömmar... HÄR

9 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Visst! Man anpassar sig successivt efter ålder och den längd det normalt är på livet. Nu uppskattar man mer ett glas gott vin serverat en ljummen kväll i en skön utesoffa än en livlig kväll på Liseberg. För 30-40 år sedan skulle jag absolut valt Liseberg. Jag hade haft mina glasögon i nästan fem år så det var nog ändå dags att byta. Olivtvål är härligt och min hudläkare säger att man ska använda tvål och inte duschcreme. Den senare har en massa mjukgörare som stannar kvar på huden och ger en falsk känsla av renhet.
Kram, kram
Kerstin

Anita sa...

Är så glad att jag fann Hållplats Åhus. Att fundera tillsammans med dig gällande livet är ju helt fantastiskt!
Ja, att dagdrömma är något som gör en lycklig – att se fram emot något som man längtar efter. Att planera de där sommarkrukorna eller vad ska jag plantera i växthuset till våren. Att drömma sig tillbaka och fundera på det man gjorde kan också ge en lycklig känsla. Jag har levt hela livet med ett sinne som varit överallt – planerat nästa steg, gjort planer för framtiden… helt plötsligt rycks allting ifrån mig och jag orkar inte drömma, orkar inte planera, orkar ingenting. Helt plötsligt måste jag lära mig att kontrollera mina tankar. Jamen det är ju jättelätt! Sätter mig bekvämt på en stol, bägge fötterna på golvet, armarna löst vilande i knäet, slutna ögon och totalt avslappnad. Ska sitta där i 30 minuter och lyssna på min cd med mindfulness – bara tänka på ingenting – fokusera på andningen ut och in eller kanske vinddraget i näsan när jag andas. Det tar inte många sekunder förrän tankarna är där, på något jag ska eller vill göra eller något jag har gjort. Då ska jag tänka okej – det är bara en tanke – släppa den och återgå till att bara vara. Det är oerhört svårt. Detta är en livsstil som tar väldigt lång tid att lära sig. Jag har försökt i ett år och det är förfärligt svårt. Visserligen har jag jobbat på att bli utbränd i 6 år så då kanske jag inte ska tro att jag ska kunna njuta av stunden så där enkelt. Oh, vad jag längtar efter den tid då jag kunde drömma utan att må dåligt. Jag har skapat mig ett mentalt rum – där drömmer jag samma tanke varje gång och visst – den hjälper mig att komma i balans för en liten stund men det är inte riktigt detsamma. Att vara i nuet känns ibland så trist. Jag ska känna känslor och uppfatta tankar men inte bygga vidare på dem – bara säga aha och släppa den.

För en månad sedan vaknade jag på morgonen och flög upp. Rusade till telefonen och ringde min man och tjoade ”jag har drömt!”. Han trodde nog inte jag var klok men det är flera år sedan jag drömde något när jag sover. De senaste åren innan jag blev sjuk har jag lyckats sova 3-4 timmar per natt och då sover man inte tillräckligt för att komma ner i drömmarnas värld. Sedan dess har jag drömt några gånger och jag är jättelycklig varje gång!

Emma Goldman säger ”när vi inte längre kan drömma dör vi”. Tack och lov att jag börjat drömma igen :-D

/Kramar från Anita

Ingela sa...

Hej mina vänner!
Ja livskvalitet kan man verkligen bryta ner i den minsta beståndsdel, och har man kommit till en viss punkt i livet beroende på ålder eller andra svåra händelser i livet. När man tagit sig igenom det lär man sig förhoppningsvis att värdesätta just de små sakerna. Du är långt ifrån ensam Anita, tror att flertalet känner igen sig. Sträva ja, men då man kommit högst upp på kullen eller stegen gäller det att inte trilla ner. Om man ändå gör det så blir det tungt att börja från början. Det låter sig inte göras utan att finna nyfikenhet för något nytt att kanske resa stegen någon annanstans bestiga mindre och andra kullar. Kram till er båda!

femfemman sa...

Jo, det blir ju annorlunda med åldern. Det som är viktigt i livet. Samtidigt så finns det saker som man inte längre klara av att göra. Det känns sorgligt... MEN som du skriver Ingela.... det finns andra mål att nå, nya saker att uppskatta ... och saker som man uppskattar mer och mer med ålder ... och ? visdom?

Monica sa...

Lämnar en liten lapp på din dörr:
Följ dina drömmar...vi är skapta för att uppfylla våra drömmar. Det är därför vi är här. Men det kommer så ofta så mycket i vägen på vägen....
Rensa, rensa, rensa
Vart är du på väg?
Jag lever på mina drömmar.
Kram kram och vink vink.

LyckligaPraliner sa...

Hej! Ja att du också skrivit om drömmar. Så lustigt. Jag tycker det är mycket intressant detta med att drömma och vad de kan spegla. Om det är återkommande drömmar kan man nog förstå dess betydelse. Min dröm var ständigt återkommande. Men det är länge sedan nu. Förmodligen beror det på att jag är i en annan fas av mitt liv nu. Jag är i en ständig förändringsprocess, har varit i en spännade utveckling under lång tid kort sagt. Och mer kommer.

Ann-Louise

Fånga dagen sa...

Hej pinglan!
Ja du det är helt rätt det. Hade man inte sina drömmar och minnen så vet jag inte vad man skulle vara. Så viktigt och livgivande är det.
Jag var tvungen att kika in till dig en stund och läsa lite och önska dig en skön vecka.
Kram från Arvika
Lena

Ingrid sa...

Det är så viktigt med drömmar! Har man inga drömmar längre är livet nog på god väg att ta slut.

Med åren ändrar dock drömmarna karaktär.

Nu drömmer jag inte längre om att köpa en lägenhet på Sicilien, eller att åka till Kina och gå på Kinesiska muren.

Nej nu blir det mera näraliggande drömmar, såsom funderingarna på en ny mobil eller nya gardiner till vardagsrummet.

Jag kommer ihåg min mamma sista tid, då hon inte hade några drömmar och inga önskningar kvar.

Det sista som togs ifrån henne var önskan om att vi skulle gå på Konsum och köpa glass, som vi sedan satt i parken och åt. Det hade hon brukat tycka så mycket om, men en dag ville hon inte det heller.

Då tog hennes liv slut och hon levde bara några månader till.

Ha en fin onsdagskväll!
Kram Ingrid

Monica sa...

Ett riktigt intressant inlägg. Har funderat ibland över att jag inte drömmer lika mycket numera som när jag var yngre. Har aldrig satt det i samband med åldern men det kanske är så...blir nästan lite rädd. Jisses...jag kanske är skitgammal fast det inte känns så.
Kram/Monica