Bloggintresserade

onsdag 6 oktober 2010

ACCEPTERA inlägg 1

På något vis ger sig begreppet "acceptera" och som jag har gått och grunnat på lite från och till... ja faktiskt rätt mycket även tidigare om sanningen ska fram.

Det är inget som är lätt vare sig att identifiera ordet eller att praktisera heller för den delen.


Vad betyder det för er att acceptera?


Finns ork och intresse kan ni ju ta er en egen funderare. Om ni nu inte redan har gjort det vill säga ;-)Har det en positiv eller en negativ klang för er? Är det kanske lite olika från situation till en annan? Eller eventuellt något däremellan?


Det här är något av det jag har kommit fram till: Första stegen bör, tänker jag, vara att erkänna att något existerar. Det kan nog anses vara det minsta i saken... möjligen... Samtidigt behöver man ju känna sig själv rätt bra för att så att säga ställa diagnos, både när det gäller vad som är positivt och negativt. Kanske rör det sig om något där man inte själv kan ställa diagnosen när det rör sig om sjukdomar. Men det gäller ju även annat...

Det händer ju faktiskt att man behöver även andras hjälp och assistans. Jag tänker exempelvis på Mayas möss som samarbetar för att utföra det som till synes är omöjligt och hur det då kan bli möjligt.

http://mayashideout.blogspot.com/2010/10/hjalpas-at.html

Nu hade jag ju inte observerat att det blivit 5 möss i en smäll... men det skulle ju lika gärna kunnat ha lyckats.

Mycket tror jag att det också handlar om egna resurser förmågan att kämpa, tålamod, uthållighet. Att finna nya infallsvinklar. Är det sådant som man tror sig själv om att kunna förändra... som omgivningen tror på att man kan förändra... Det finns ju alltid menar jag en viss felmarginal... man kan sällan vara 100 % säker ... under har skett. Samtidigt påverkar egen kämparglöd och hur man anstränger sig i förhållande till framsteg vilken stress man upplever... Känslorna runt det tror jag är bland det svåraste... vilka försvar man har ...om man starkt ogillar, upplever orättvisa... vilken tid och kraft det tar om kampen är ojämn.

7 kommentarer:

ANNA-LYS sa...

"Acceptera" har för mig en mycket negativ klang, som skulle innebära att jag slutade se möjligheter och eventuella begränsningar och vilka möjligheter som kan födas ur begränsningarna.

Jag brukar istället begreppet "hantera", vilket lägger ansvaret att gå vidare och plöja nya vägar på mig själv, istället för på ödet eller andra trosuppfattningar.

Hantera ger mig agensen, jag själv gör val och tar rodret, och konsekvenserna av detta. I motsatts till aceptans, som innebär att jag passivt sätter mig ner och låter mig styras av andra, av sjukdom, av dålig ekonomi, av bortgångar etc.(( kram ))

Ulla sa...

För mig är acceptera situationsbundet och då bestämmer situationen om det är positivt, negativt eller neutralt.

Bea sa...

Så klokt du skriver och tänker! Gillar detta analytiska tänkande och ibland har man eller finner inte svaret direkt på frågor.
Acceptera för mig, känns både positivt och negativt, beror på situation, men sådär intuitivt upplever jag ett visst övervägande med en negativ klang.
Må gott! /Bea

Gudrun sa...

Hmmm, acceptera, det kan innebära så mycket. Beroende på vad det är som skall accepteras. Ibland kan det ta tid att acceptera att något är på ett visst sätt, t.ex. vid sjukdom, accepterar man att livet snart är slut innan man är så dålig att man inte orkar kämpa längre? I andra situationer är det lättare att gilla läget.
När man väl har accepterat att något är "så här", det finns ingen annat sätt så brukar det vara lättare att gå vidare.
Ordet kan vara neutralt, positivt eller negativt beroende på situationen.
Ja, det var lite spontana tankar.
Ha det gott.
Kram

Ölandsvindar sa...

Intressant! Acceptera kan vara positivt. OK, jag accepterar min diagnos, gör det bästa av den nya situationen och går vidare.I andra sammnhang kan acceptans föregås av mycket funderande innan man bestämmer sig för att acceptera.Ibland blir man tvungen att acceptera något och det sämsta man kan göra då är att slösa energi på att gå och sura över något oundvikligt. Bättre att genast försöka hitta det positiva som förmodligen ändå finns någonstans. Ja..det här kan ju också bli en hel bok. Sätt igång Ingela!
Kram
Kerstin

Petit Eyekiss sa...

Hej Ingela! jag har en liten paus mellan paj och kakbak.
Acceptera , känner jag är mest negativt för mig. Kanske beroende på att så många negativa saker har hänt i mitt liv, som jag varit tvungen att acceptera. Sen händer det ju ibland att jag säger: Finns inte på kartan!
Men nu ska jag göra i ordning stora bordet. Det blir lite efterfest när vernissagen är slut i morgon. Bäst att förbereda det mesta. Kram och njut av helgen!
Bettan

Bestemor Drillo sa...

Du setter i gang hjernecellene du Ingela! Vi bruker ordene ukritisk og tenker vel sjelden over hva det ligger i dem! For meg er det å akseptere både positivt og negativt ladet! Jeg bruker også et annet ord :
Godta!! F.eks. Jeg aksepterte aldri at mine barn var syke og skulle dø, men da det skjedde måtte jeg godta det, ellers hadde livet stoppet opp! Vanskelig å forklare hva jeg mener, men dette er noen av mine tanker rundt dette emnet!!
Ha en nydelig helg! Klem fra bestemor!!