Bloggintresserade

torsdag 28 oktober 2010

INFLATION

Tänk vad man kunde få för en femöring och nu finns inte ens en 50-öring kvar. Då jag var liten då kunde man minsann få 100 ettöresbitar salta eller syrliga efter behag för en krona... och hade man 2 öringar så kunde man få modellen större. Vem minns inte goda kolor? Vad hette de nu igen... rival, dixi, choko... Nej kan ni inte hjälpa mig att minnas?


5-öringen
Text och melodi: Felix Körling


Om pappa ville ge ja´ en femöring vet mamma,

då skulle ja bli så glá, så glá, så glá,

då skulle ja köpa så mycké med detsamma,

ja já skulle köpa allt vad já vill ha.
En docka, en stor, som kan blunda och kan titta,

med kläder så fina skulle já köpa åt já,

och gräddkarameller jag skulle ge åt Britta,

men hon skulle bjuda já, när já vill ha.


Och mamma skulle få en ny hatt och en ny kappa,

och já skulle ha en muff som Stina har,

och sen skulle já visa alltihop för pappa

och ge pappa pengarna som sen va' kvar.

Visst är det underligt och jag som bara skulle ha hjälp med bild på en 5-öring:
http://annemariekorling.blogg.se/2009/july/felix-korlings-ord-gar-igen.html?_tmp=bd823dd6cad687ae5a3f9605cf6b1130e037da33

9 kommentarer:

Maria sa...

Jag minns 2-öres kolorna - de var så goda! Fast jag kommer inte ihåg vad det hette, vi sa bara "två-öres". Visst kan man önska att man kunde få lika mycket för pengarna idag, som i sången....
Kram, Maria

Birgitta sa...

Jag minns allihopa. Det var tider det. Vad mycket man fick för sina ören då. Nu går det snart åt sedlar till allt.
Kram Birgitta

Bestemor Drillo sa...

Dette husker jeg godt! Jeg fikk 5 øre for å åpne grinden til setergrenden hvor jeg oppholdt meg mye om somrene ! Det var nok bare de som hadde nok penger som kunne gi 5 øre, for det meste fikk jeg 1 og 2 øringer ! Det var ikke lett å få kjøpt noe for dem med en gang da det var ca. 1 mil til butikken! Derfor ble de brukt når sommeren var omme og et kremmerhus med smørkarameller var salighet!!!
Klem fra bestemor!!

Glädjekällan sa...

Verkligen inflation. En tröst kan kanske vara att sedlarna inte väger lika mycket, ja tröst och tröst?
Ha det gott
Birgitta

Ulla sa...

Åh, visst minns jag. Jag älskade salta n..... men det får vi inte säga längre.Två kr till lördagens godispåse och pyjamasparty. Det räckte när vi lyssnade på Beatles She loves you. Det är härligt att minnas. Tack för att du påminde!

Ölandsvindar sa...

Det var tider det! Min syster och jag var som Spara och Slösa. Jag köpte upp alla pengar direkt medan hon hade sitt kvar. Min smala lycka var att hon var mörkrädd så om jag följde med henne till kiosken bjöd hon på diverse ett-öres och femöres saker. Och jag minns vilken stor påse godis man fick för en krona.
Kram
Kerstin

Petit Eyekiss sa...

Visst hette kolorna Dixi och Rival,och asken med små salta saker i minns jag som Trixi.50öres glassarna jordgubb och päron var så himla goda. Så god glass finns inte nu. Den lilla söta visan, kan jag fortfarande utantill.Jag sjöng den för Lasses barnbarn en gång, och dom hade aldrig hört den!!!!
Nu är en hundring ingenting.....
Kram
Bettan

Anonym sa...

Nej det är konstigt, bara dem inte gör 20:an som mynt också.

Vad händer för trevligt ikväll? Blir det idol? Jag och erik ska på spa weeken till nynäs havdbad. Supertrevligt ska det bli. Kan behövs lite friskluft och fin natur.

Hoppas att du får en fin kväll!
Kram eva

Anonym sa...

Jag minns att jag fick 5 kronor i veckopeng. Jag sparade kanske 2 kronor i veckan jag köpte leksaker kanske var det grejor till min tågbana, det tror jag nog. Sen sparade vi i skolan, jag tror att det var till klassresa. Barn sparade mer förr. Vi läste Spara och slösa i Veckoslanten. Men så var det här med de 3 kronorna. De skulle förvaltas väl kanske räckte de till en serietidning. Jag var med i Fantomenklubben annars var det 91 Karlsson som drog. :-)
Det var tider det!!!! Mats