Bloggintresserade

söndag 5 september 2010

VARA NÄRVARANDE

.... i stunden, är något som var och varannan pratar om och som varande av hemlighet för att uppnå livskvalitet". Men att leva efter det är nog för de flesta desto svårare... för vissa krävs det livslång övning... när inre resurser är på sparlåga och när sedan krafterna sinar i takt med att samhällsklimatet hårdnar, kunskaper värdesätts olika och bedöms, kraven ökar,... ja då är det nära till hands att det bromsar upp känslor för andra.


Visst är det så att tiden tickar på Maria http://santsomgormigglad.blogspot.com/ och ibland så känns det som om den rusar iväg och efteråt kommer man på att man inte nog har sugit musten ur tiden. De där "bäbisarna har blivit män" som du så talande uttrycker det Ulla http://ullahaag.blogspot.com. Men det går inte att hålla fast tiden hur gärna vi än skulle vilja ibland. Det leder bara till att vi lever i det förgångna... och ibland visst är det skönt och nyttigt att bli påmind och påminnas... vila i det välkända. Och därför är allas födelsedag lika viktig menar jag... värd att stanna upp vid och att firas. Bokstavligen smaka på åren. Lika väsentligt som att inte alltid vara medelpunkt, liten som stor. Det är ju detta som är närvaro. Att ta tillvara, värdesätta...

Men så händer det något nytt och annat som får oss att öppna sinnena. Där man ser frukten av att man som du skrev bestemor "med omsorg gjør alt for dine og dine gjør alt for deg! http://bestemordrillo.blogspot.com/ Den där omsorgen som är så viktig... för den ger en själv övning och näring och fostrar dessutom in känslor hos omgivningen.

Det nya, kanske är det en oas av något slag... något som andas frihet...

För visst finns det här redskap som för det mesta. Det gäller att finna det som passar var och en, för det är individuellt. Ibland ger det sig direkt då man väl möter det och blir invigd, kanske redan från barnsben... det kan röra sig om olika konstformer som handarbete, musik, litteratur, mat, dans, naturen runt oss och djur, växter och inte minst människor etc. Helt enkel något som väcker vår nyfikenhet. Ibland kan det krävas en mer konkret introduktion att man formligen dras in i något för att intresset ska vakna.

I dagens BLAD läser jag "Bilder ger närvaro i stunden", det säger sångerskan, musikalartisten Malena Laszlo...

Tyvärr finner jag ingen artikel i den digitala tidningen, men visst låter det intressant med tonvikt på de fyra sista bokstäverna i ordet.

Då vi fotograferar står ju tiden stilla ett ögonblick och även då vi lägger upp och betraktar det frusna ögonblicket stannar vi till.


"Med yoga som medicin"
"Gilda Costa behandlar smärta och stress med hjälp av rätt andning och en god kroppskännedom."
http://www.kristianstadsbladet.se/familj/article1228719/Med-yoga-som-medicin.html

**********

Ett steg före, funderingar, vilka kläder och vilken kulört ska Kalles lillstuga få? Absolut viktiga saker, givet att vi ska trivas med varandra det ska harmoniera med omgivningen både vad gäller grannarnas gäststugor och vårt hus. Nu föll pågarnas val på liggande fjällpanel, visserligen ligger inte vår stuga i fjällen utan här vid kusten... men det blev lite roligare tycker de att prova något nytt.

Som ni ser avanserar arbetet med rivning etc. bit för bit och det mycket med tanke på nu fuktiga nätter. Vi får väl se hur pass långt de kommer den här säsongen... eventuellt en lång och en kortsida.. Trappan kommer de att ersätta med ett smalt däck fram till stugaltanen så då kommer ingen av de båda trapporna att längre behövas och så blir det ett litet däck där man kan vila sina ben och njuta kvällssolen :-)

Men det återstår fler frågor. Det finns en djungel av färger både färgsort och kulörter allt från täckande till halvtäckande och så olika färgkombinationer...

Hittade idag en länk till mycket spännande inredningstips som jag själv kommer att återkomma till:

http://www.4myhome.se/


En annan länk:
http://www.nordsjoidedesign.se/index.php?page=150









1910- tal ? Lånad bild härifrån:

http://www.nordsjoidedesign.se/index.php?page=222


Möjligt!

Bakom vår gäststuga ligger två faluröda stugor med vita knutar samt ett brunsvart ekplank emellan så hos en tredje granne en gräddvit gäststuga...

14 kommentarer:

Ulla sa...

Tid är pengar sägs det ibland och vi kanske ska lätta på sparkapitalet ibland och använda tiden till sådan lyx som att bara låta den gå nån gång utan att vi fokuserar på det eller andra. Ska bli spännande att se huset växa fram och "landgången" verkar mysig.

Birgitta sa...

Hej! Man behöver inte jäkta för jämnan utan kan det med ro ibland.
Jag har också en sån där liten kille som föddes för många år sedan. Han var bara 47 cm och är idag 191 cm. Så även liten blir stor. Fast han fick förstås dela plats med lillsyrran de först 9 månaderna och hon var hela 50 cm.
Önskar dej en skön vecka.
Kram Birgitta

Mia sa...

Vet du, jag hörde om begreppet 'Flyt' för några år sen och det argumentet har jag totalt kjöpt/ sagt mig enig med. Det är mitt fristed. Här i detta tillstånd laddar jag reserverna. Det händer att jag målar en tavla och kan hålla på i nästan ett dygn, då upplever jag total 'flyt'. Sökte snabbt på nettet efter någon info, hittade denna; http://aboutyourcreativelife.typepad.com/creative/2006/05/then_i_was_read.html
I detta tillstånd lever jag i nuet :)

Maya sa...

Åhh ... ska in och läsa på alla länkar di lagt ut, trevligt... och heminredning det behövs :)

Vad händer i morgon? Vad har jag missat? *Ler*
Hoppas du med får en bra dag! Nu drar slitet igång här!
Kram

Tigris Predikantan sa...

Att gå tillbaka till det förgågna och få dåligt samvete är jag specialist på ... fast jag försöker låta bli!

Annika sa...

Åååå va härligt en Åhusblogg till :)

Petit Eyekiss sa...

Vad mycket fint du skriver. Jag är nog en sån som har lite svårt för att leva i stunden (utom när jag målar förstås)Ligger alltid ett par veckor före, så när jag väl är där ,är jag jättetrött;-)
Brunt med Norgerött är huset här på landet..Jag har haft problem med nya dater, (Problemet är väl mina dator kunskaper, men nu kan jag en massa jag inte kunde förut.
Bettan

Bestemor Drillo sa...

Er en titt innom for å si at jeg koser meg med dine innlegg som er varme og herlige ! Klem fra bestemor!

ANNA-LYS sa...

Funderar lite på dina inledande ord om att vara närvarande ... finns så mycket tolkningar av detta begrepp, det ena flummigare än det andra ;-)

Själv är jag pragmatiskt lagd och frågar mig själv efter den praktiska nyttan med "närvaron".

Ett praktexempel är när vi talar med någon i telefon, och plötsligt känns det som om den andre inte är där. På frågan är du kvar? - Ja visst! brukar jag fråga vad hände? - Vadå?
Jo, det kändes som om du "försvann", som om du inte var närvarande i vårt samtal.

Det slår aldrig fel, den andre delade sin uppmärksamhet, antingen på att snyta en unge, vattna blommor eller öppna posten. Vad jag vill komma fram till är att "frånvaro av närvaro" är en obehaglig känsla.

Idag tror jag att vi ofta är på olika platser samtidigt, på ett ställe (eller flera) i handling, och ett annat mentalt och/eller socialt.

Tror också att det är livsfarligt för barn att växa upp i en atmosfär av närvarande frånvarande föräldrar ... ett svårt existentiellt samtidsproblem.

mvh

Skånska i exil :-D

Ingela sa...

Hej på er!

Så härligt befriande det är Ulla då man emellanåt bara tar tiden som den kommer verkligen tar tillvara smakar på den tillsammans med dem man älskar, men det kan också vara att göra det för någon annan. Att ha gjort en god gärning av något slag. Kunnat bidra för att förgylla någon ensams dag.

Det där flowbegreppet så intressant Mia. Jag är beredd att skriva under på denna känsla. Den brusande känslan som man befinner sig i då man gör något man behärskar upprepat känslan av att nästan vara i extas. En oerhörd njutning. Som då jag brukade uppsöka badhuset och simmade längd efter längd upprepade lika rörelser. I den syremättade luften; ensam med mina avskalade tankar... Ja, visst Mia då bara är man rätt och slätt... det finns inget annat just då. Det är ju att VARA NÄRVARANDE!

Imorgon Maya är min lediga dag! Då tänker jag träna på att vara närvarande! Mer kan man inte och nu riktar jag mig till Tigris men det kunde lika gärna vara vem som. För alla kan vi bli bättre på detta. Det är gott att du har ditt intresse för konsten Bettan både vad gäller målning och fotografering. Vi behöver hejda oss och jag känner att du och jag nog är rätt lika jag vill gärna få undan där kan jag säga att enda fördelen med min hjärnblödning var att jag sen blev tvungen att slå ner på takten. Samtidigt komplext för att jag inte ville det...

Då får jag trycka på att jag känner detsamma Bestemor. Jag uppskattar så dina kloka "inlägg i debatten"

Anna-Lys vilket underfundigt namn... du är varmt välkommen så också din kommentar! Det där om att vara närvarande i mötet. Så viktigt och samtidigt ofta så misshandlat.

Att ensam vara närvarnade med det som finns runt oss kan ju "bara det" vara svårt. Att känna med sig själv.

Att vara närvarande för och med andra är ofta ännu svårare. Då behövs det att vi dessutom bör visa känslor för andra. Att vi är på samma plats, annars blir det som du säger i praktiken inget möte.

Den sisa punkten du tar upp med med närvarande frånvarande vuxna. Jag kan inte mer än instämma och väl medveten om detta faktum på alla sätt jobba för att vara så närvarande som jag bara kan för dem jag möter. Och att det finns behov det är tydligt!

Ingela sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingela sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Irene sa...

Hej!
Tack för Ditt besök hos mig, nu förstår jag varför Du kände Dig "hemma" ;-)

Närvarande ja... att "bara vara" kan vara en mera omtumlande och innehållsrik upplevelse än "att göra" - vårt inre är ju oändligt :-)

Njut i din trädgård sa...

Kloka ord!

Jag lever efter mitt livsmotto, "Fånga dagen" =Njut i din trädgård. :)

Men du har HELT RÄTT i att det är svårt. Jag brukar säga att det inte krävs någon övning, det är bara att sätta igång att njuta. DÄREMOT behöver man hela tiden hjälp, jag söker därför andra likasinnade som påminner mig för det är ju så lätt att glömma.

Jätte fint inlägg och tack till dig för att du påminde mig att fånga dagen - det är precis vad jag ska göra idag!