Bloggintresserade

onsdag 1 september 2010

FRIDAG

... denna fridag lär bli intensiv. Hinner möjligen in en runda till er men inga kommentarer nu på morgonen hur gärna jag än skulle vilja. För då kvällen kommer ligger jag förmodligen rätt slak. Så räkna med att det möjligen är tyst från den här fronten men för den skull ingalunda inaktivt!



Jag njuter dagligen min blodsdroppe där den står strax utanför groventrén. Den lilla växten jag fyndade på EKO i våras har vuxit till sig bra i gott om jord och sol. Skulle så gärna vilja övervintra den det här året. Men har ingenstans att förvara dito under vintern. Någon som vet hur jag kan göra?

Efter tips från Kerstin på Ölandsvindar http://spanskavillan.blogspot.com/ hittar jag texten av Kenneth Nilsson på hans "matnyttiga" sida http://www2.dicom.se/fuchsias/

"Vintergraven" · den övervintringsmetod som kanske är lättas tillgänglig är "vintergraven". Man gräver en ca:1/2 m (eller mer) djup grop på ett väldränerat ställe i trädgården. I botten lägger man lite torra löv och kvistar. På denna bädd lägger man fuchsiaplantorna med krukor, (inte för blöta) nedklippta till förvedade delar (alltså inga blommor, blad eller gröna grenar). man kan gärna spruta plantorna med något mögelhämmande preparat (Jag använder vanligt Atamon, som man har i sylt. 10%-ig) Kratta sedan ihop några säckar löv och häll över plantorna i gropen. Pilla försiktigt ner löv mellan grenarna och krukorna. Lägg ett plastskynke över löven, tex. en sönderklippt sopsäck. För att förhindra att plantorna krossas i gropen lägger man nu ett galler eller en skiva som lock på gropen och ovanpå detta lock kan man lägga ytterligare löv, jord, gamla mattor, säckar, komposthög eller vad bråte man kan hitta. Du kommer inte att tro dina ögon när du i mars - april öppnar gropen, för om det har gått bra (och det har det gjort för mig under fem vintrar) så har alla grenar små vita ögon, som förstås mycket försiktigt måste vänjas vid vårsolens glans. Vattna inte alls nu! Inga sugrötter finns kvar efter vintersömnen. Vänta tills de vita ögonen blivit gröna. Skonsammast sker det genom att ställa hela plantan i en plastpåse i skuggan. Verkställ sedan den stora omplantering."

Morgonen är dimmig och fuktig så det artar sig till att det blir en fin dag vädermässigt och dett passar ego som har mycket på tapeten denna dag.

På programmet står att svänga ihop en äpplekaka:

KNÄCKIG ÄPPLEKAKA

4-5 äpple
175-200 gr margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
ca. 2msk grädde
kanel efter tycke och smak.

Skala och dela äpplena i lagom bitar. Lägg dem i en pajform eller liknande. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna i kastrullen. Rör om och låt det koka upp. Lägg smeten ovanpå äpplena, försök att täcka frukten (det blir godast så). Stoppa in den i 200 gr. ugnsvärme tills den har fått fin färg (ca. 15-20 min).

En höjdare enligt min man som har en extra liten matlåda med sig till jobbet torsdag ;-)










... tillverka en lavendelbur...

Tips från förra veckans trädgårdsfredag, och gott luktar det nu i hela finentrén där den provisoriskt fått sin plats.






... göra besök i affären och på biblioteket nu på förmiddagen. Ja, då ska jag ta bilen som så lämpligt står till mitt förfogande just denna dag.

Passade på att ta några foton i Åhus för att du skulle kunna se om du känner igen dig Brittmari. Dels från klubbhuset vid IP...





Lämpliga färger grönt och vitt och...

där entrén är återställt i samma skick som i forna dagar.



Så tog jag också som kontrast ett sorgligt foto från entrén till Åhusparken hela parken så förfallet så man blir helt "ché å dé". Kortet blev inte inladdat på datorn så jag får återkomma. Otaliga är de gånger då man stått i långa ringlande köer för att höra sina idoler uppträda på scenen oh sedan svänga sina lurviga. Min man säger att han brukade gå dit med sin farmor och en kompis på lördagseftermiddagen och sedan avsluta med att kolla på uppträden.


Vid lunchtid ska sonen och jag först hämta ett släp och därefter ett lass askved i Färlöv. Det blev 4 kubik ska väl gott räcka en bit i vinter. Ja, vi handlade av greven själv... tänk det sa Kalle att bli kallad "Greve Persson", ja och visst kan man leka med tanken... farmor brukade säga "Somliga har skithus och andra bara pottor" ;-)

Men som jag sa till Kalle för att man är greve kan man inte sluta jobba... tror jag. Fick en lektion i ved på plats av greven själv då jag undrade om veden skulle vara så tung om den var torr... då berättade han att så enkelt är det inte utan det handlar även om vilket trädslag det rör sig om.

Då vi lässade av släpet kom våra förrförra trevliga grannar. Tänk vad kul nu flyttar de tillbaka till Åhus bara ett stenkast härifrån! Ja, det är säkert närmare 20 år sedan... de beundrade veden och jämförde den med den de hämtat dagen innan. Det kändes ju bra för oss...


Eftersom vi har släpet tills klockan fem så lär vi även hinna några vändor till tippen med allt bråte som vi har dragit ihop. Det gäller att :"Smida
medans järnet är varmt"!




Passar också på att visa den ena tujan som för tillfället är under min ovarsamma behandling. Den är ju inte klar, jag har mer att ansa i toppen och lite annat finlir kvar. Återstår sedan att se om det är möjligt att flytta det stora schabraket...

Klockan hann bli 16 innan vi vart klara med allt det vi tänkt. Och efter en varm dag och efter all skit som satt sig i vårt anletes svett satt det gott med en svalkande dusch. All veden ska nu även in i vedskjulet och det arbetet har Mats påbörjat. Själv är jag schack matt efter denna pärs...

Jodå Charlie har så klart följt vårt arbete hela dagen ömsom från hundburen i bilen ömsom burit genar och som här tagit sina pauser i gröngräset.

Olivia håller sig mest undan märks att hon börjar bli gammal och det är liksom mest mat och sova som gäller emellanåt får hon ett tosingaryck...

Ja här på bloggen har det då minsann också hänt saker ser jag på torsdagsmorgon, två bilder som jag vet låg här sist har nu försvunnit :-O

Gör ett nytt försök:

Det här är nya Playan och forna surfinghörnan i Täppet. Här har du väl varit Brittmari?


Korten tog jag med mobilen då vi var nere en vända på kvällen. Så stilla, dunkelt och vackert låg vattnet och himlen i härliga färger. Vilket gav en föraning om en kylig kommande natt.

9 kommentarer:

Maria sa...

Skönt med en ledig dag.Lycka till med alla projekt som du har planerat. Jättefin Blodsdroppe. Kan du inte bara plantera den i en kruka och ha den inomhus under vintern?
Kram!
Maria

Ölandsvindar sa...

Hallå!
FUchsior kan plockas ur krukan och övervintra i en redig lövhög i trädgården. Det lärde jag mig av en av fuchsiagururna Kent Jönsson, som gör så med sina.Jag har mina i den mörka fuktiga källaren och sprayar bara lite vatten på grenarna någon gång ibland.Jag plockar av ala blad innan jag ställer undan dem.
Kram och trevlig dag på dig
Kerstin

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Hoppas du hann med allt du planerat ;-)
Fridag låter skönt!
Ha det gott
Birgitta

Ulla sa...

Är det fridag? Jo, det är ju klart att det är. Söndagar helgar vi ju nuförtiden genom att göra massor men det är ju faktiskt också rekreation. Skolgissningen får jag ge rätt för. Unna dig lite lugn ikväll innan det drar igång igen.

Ingela sa...

Nu har jag några kommentarer och frågor till er.

Det är skönt med ledig dag... även då det som idag blir intensivt. Bara det är något som är avbrott ifrån vardagen och de där vanliga måstena. Visst kan det också vara andrum? Lär nog ha en del träningsvärk imorgon för jag skulle tro att där var muskler som inte brukar användas i rörelse... och nu riktade jag mig speciellt till dig Maria och Ulla. Då man jobbar med människor och huvudet det mesta av dagarna kan det vara avkopplande att använda sina händer.

Skönt att hinna med allt man har föresatt sig Birgitta.

Nu får du förtydliga dig Kerstin. ska man låta jorden vara kvar på blomman? Grava ner den? Extra jord? Hur högt bör det vara med löv... ska det täcka blomman? Ja du hör... jag har ingenstans där jag kan förvara den inne för i garaget och uterummet är det väl för kallt och inomhus troligen för varmt? Så tänker jag i allafall försöka göra med Boganvillean.

Gudrun sa...

Hej Pinglan!
Du var i farten idag hör och ser jag. Förstår om du är trött nu.
Jag tycker man blir trött så tidigt nu när mörkret kommer över oss också. Dags att gå i ide snart. Idag har jag slipat keramik mest hela dagen.

Fint med fuxian, förra sommaren hade jag massor som blev så stora men i år har jag inte haft någon. Vet inte hur du skall förvara dem, de skall väl ha plusgrader antar jag.
Ser att du är i gång och formklipper också, så kul. I år har det blivit 4 till här men de är på tillväxt några år innan alla ser vad det är.
Önskar dig en god natt och en bra dag i morgon.
Kram

Tigris Predikantan sa...

Förstår att det tog på krafterna!
:)

Birgitta sa...

Hej! Skönt för dej med en "ledig dag", som visst var allt annat än ledig. Jag har klickat in mej som följare av din blogg.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Petit Eyekiss sa...

Lediga dagar ska man ju ladda batterierna, och det kan man ju göra på olika sätt. Du tog väl inte i för hårt nu, så du blir alldeles lemlästad? Man känner sig nöjd efteråt i alla fall.Jag har skrivit av receptet på äppelkakan. Ska skriva in det i datorn med fin bild och kalla den "Ingelas äppelkaka"
Då tänker vi på dig sedan när vi tar en smakbit.
Man kan fika ihop även om det är stort avstånd.
Här är lugnt och skönt nu. Alla utom L och jag har åkt härifrån.
Nu ska vi riktigt rå om varandra
de veckor vi har kvar här ute på landet
Kram
Bettan