Bloggintresserade

söndag 15 maj 2011

TRUMPETER, ÄNGLAR och B. TROTZIG

Änglatrumpeten är planterad. En del knoppar, men endast en blomma utslagen... bara så man kan vara säker. Någon som är förvånad över färgen ;-)

Letade bland de få gamla bokmärken jag hade kvar. Mina kära änglar var borta. Fann dessa på nätet och hade för avsikt att länka men tappade sedan bort det. Bokmärkena är oanvända.Uppe med tuppen redo för en ny dag efter en natt med god sömn. Avslutade kvällen med min tegelsten medan grabbarna kollade på ishocky ;-) ... Susanna ur badet och nu väntar jobb, men först kaffe med dopp. Ha det gott! Känner idag hur härligt det är att leva.


Blev mött av en väldigt glad och positiv busschaufför på morgonen. "Sista gången du kan ladda ditt månadskort och betala resor med kontanter, sa han med ett leende. Men fortsatte i nästa veva att resenärerna mycket väl kan komma med bankkortsedan. Det visste jag inte... det föll en sten.


På promenaden hojtade min gamle vän Jan; Vänta! Och kan ni tänka er han hade köpt en jättefin pelargonia med jättemånga knoppar rosa med tegelröd mitt !!! Den skulle jag ha för att jag alltid är så trevlig, kan man tänka, tror knappast att det är sant! Så glad blir man!


Hur var det nu:"Lycka är lik en parfym: man kan inte stänka den på någon annan utan att ett par droppar faller på oss själva."
Läser i dagens Blad att Birgitta Trotzig på stol 6 i Svenska Akademien dog i helgen. Det hade jag totalt missat. Det var onekligen en stor författare.

Hennes böcker läste jag för några år sedan och fastnade för hennes språk. Hon har en mycket speciell "skrivstil"; mörk, stundtals på gränsen till outhärdlig. Men det är ändå omöjligt att sluta läsa, man sugs som av en magnet vidare genom raderna. Livet och människorna letar efter ljus i mörkret . Det var tiden som speglades av Trotzig.Böcker som jag verkligen rekommenderar är "Berättelser från kusten" som utspelar sig på vår sida av skåne på medeltiden. Ett stort mått av igenkänning och ändå inte då man själv är bosatt på den här platsen. Och platsen där vi återfinner är i Åhus.


Samt "Dykungens dotter", som beskriver det hårda livet att vara ensamstående och ha ett arbete på Yllan i Kristianstad. Långt ifrån barnavårdsnämnd, men nöden hade ingen lag...


Känner att det nu är dags att damma av hennes böcker i bokhyllan. Det är speciellt dessa två som jag har starka minnen kring, men även Dubbelheten, Sjukdomen och Sveket är böcker som jag har med mig.Dagens Nyheter skriver självfallet om akademiledamotens död, lika tragisk som oundviklig. Att dö är en del av livetÄven Ulrika Milles skrivit en mycket läsvärd artikel i Dagens Nyheter

7 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Åh, de är så vackra änglatrumpeterna. Men jag hoppar över dem ändå numera. Jag kom på att allt annat kan klara sig åtminstone ett dygn utan vattning, medan de nästan ska "matas" var fjärde timme som ett spädbarn.
Kram
Kerstin

Tina sa...

Så vackert med änglatrumpeter..

Tyvärr kan jag inte ha något som kräver regelbunden skötsel i min trädgård. Allt som växer där måste klara sej själv... Är hemma så oregelbundet.

Har inte glömt awarden jag fick av dej för länge sen... Men 3 gånger har den "försvunnit" när jag skrivit den nästan klar... Och det får en ju att reagera ;o) skrev jag såna sanningar som inte tål att visas för omvärlden...??

Så jag fortsätter "slipa" på den och så småningom ska den publiceras.

Önskar dej en trevlig vecka. Själv ska jag börja jobba och då blir det brått igen.. Ska försöka hinna titta in hos er...

Gudrun sa...

Hej Ingela!
Hoppas det var skönt i bingen och att du vaknar pigg och på ett fortsatt härligt humör.
Den där änglatrumpeten är fin, den färgkombinationen hade jag ett år och den gav otroligt mycket blommor. Vackert!
Ha det gott.

Marie-Anne sa...

Även jag har begåvats med en Änglatrumpet - uppdriven från stickling av sonen som har knallgröna fingrar! Den har stått ute i 2 veckor nu, och jag väntar med spänning på första knoppen så jag får se vilken färg den har!

Anelias hantverk sa...

Det du ger ut får du tillbaka....härligt med glada människor! Bokmärken gillar jag och Änglatumpeten är jättefin!
Njut av dagen!

Ingela sa...

Se där, nu har ju jag inte provat de här trumpeterna. Så då får vi se hur vi klarar den här. Ska jobba på det! Jag tycker ju om att vårda helt klart! ...och blir det bara sommar så har ju jag lov... och får lov att hålla på med sådant här pyssel.

Man kan ju hoppas på att ha gröna fingrar

Kanske det visar sig Gudrun att jag har valt en färg som begåvar oss med en mängd blommor. Man kan ju hoppas Marie-Anne eller vad säger du? Extra roligt är det ju när som du har fått en stickling av sonen. Det förpliktigar så då får vi väl försöka sköta dem som vi skötte våra spädbarn.
;-)

Ska bli kul att ta del av vad du skriver Tina absolut bättre sent än aldrig.

En rejäl lur blev det och inte ser vädret något annorlunda ut nu än då. Men nu tänker jag ändå trotsa det och ut en liten stund för att plantera något.

Ja det ligger mycket i det du säger Anelia det är uppenbart!

Ulla sa...

Härligt att möta trevliga människor på sin färd och vilken tur att en del lämnar såna avtryck kvar som BT som du skrev om. Undrar vem stol nr 6 kommer att bära?