Bloggintresserade

måndag 9 maj 2011

FREDAGENJa så var man här igen 4 morgnar efter! Knappt 5 timmars sömn så skrällde klockan. Efter morgonfil och en rostad med den där nya starka från Olssons ost kände vi oss stärkta inför dagens "prövning". Och så här efteråt kan jag ju säga att med många härliga minnen i bagaget har det fungerat alldeles ypperligt att förvärvsarbeta.


Så här i backspegeln; Fredagen... blev en fridag. Att anlända till huvudstaden redan 10 på morgonen var ypperligt. På perrongen stod dottern som hunnit vara med på morgonmöte och sedan blivit entledigad för dagen från sin praktikplats. Hotellet låg endast runt kvarteret, och där kunde vi direkt sätta in våra väskor för att sedan så smått vandra upp i Gamla Stan. Vi slog oss ner en stund på en bänk utanför slottet. På slottsgården passerade andra flanörer, stannade till vid vakterna, och en hel del barn slog sig glatt ner för att plocka upp sina matsäckar. Lite sugen blev vi allt när några packade upp sina pannkakor. Inte än, för först väntade en promenad i branta och smala kullriga gränder.

Att bara strosa rundor in och ut i små butiker är jättemysigt då man är van vid något helt annat hemifrån. Nyhetens behag vet ni, och utbudet är ju enormt. Lite konstigt bara tycker jag att de där kända varuhusen ideligen återkommer med korta mellanrum. Men det är klart, som Eva-Katrine upplyste om, att invånarantalet är ett helt annat än vad vi är vana hemifrån. Tempot också, det finns inte mycket utrymme för att hasa sig fram, eller gud nåde befinna sig ivägen. Men det är väl en vanesak, märkte också av att man måste ta för sig ... ;-) annars kan man lätt bli stående som dörrvakt, eller få zickzacka fram. Storstadsregler som hur man går i en rulltrappa etc.

Så här första dagen satt vi en bit från Svenska akademins högsäte och intog varsin stenugnsbakad pizza som lunch. Det var långt ifrån kallt, men ändå kändes vinden aningen vass. En hel del pizzerior har vi i lilla Åhus men faktiskt är jag inte människa att begripa varför inte någon serverar just dessa stenugnsbakade.

Lite nyfikna blev vi allt vad gäller svenska akademien och vi försökte dra oss till minnes vilka som sitter på de arton stolarna... Vet ni?


Lotta Lotass (f. 1964), författare, invald 2009
Bo Ralph (f. 1945), professor, invald 1999
Sture Allén (f. 1928), professor, invald 1980, ständig sekreterare 1986–1999
Anders Olsson (f. 1949), professor, invald 2008
Göran Malmqvist (f. 1924), professor, invald 1985
Birgitta Trotzig (f. 1929), författare, invald 1993
Knut Anhnlund (f. 1923), professor, invald 1983, deltar inte sedan 2005
Jesper Svenbro (f. 1944), forskare/poet, invald 2006
Torgny Lindgren (f. 1938), författare, invald 1991
Peter Englund (f. 1957), professor, invald 2002, ständig sekreterare sedan 2009
Ulf Linde (f. 1929), professor, invald 1977
Per Wästberg (f. 1933), författare, invald 1997
Gunnel Vallqvist (f. 1918), professor, invald 1982
Kristina Lugn (f. 1948), författare, invald 2006
Kerstin Ekman (f. 1933), författare, invald 1978, deltar inte sedan 1989
Kjell Espmark (f. 1930), professor, invald 1981
Horace Engdahl (f. 1948), professor, invald 1997, ständig sekreterare 1999–2009
Katarina Frostensson (f. 1953), författare, invald 1992


http://www.svenskaakademien.se/web/De_Aderton.aspx

Nog känner man igen en hel del av dem, men måste erkänna att jag bara har nosat på vissas skrivalster... egentligen är det nog bara Birgitta Trotzig som jag har läst en hel del av.

Efter incheck på hotellet tog vi igen och fräschade till oss inför kvällens förlustande på Tapas restaurang. För min del blev det både första och inte sista gången.


Så festligt och mysigt att sitta där på tumanhand småprata, och småäta.


Javisst, och i en ny blåsa från Gudrun Sjödén och efter ett glas vin värkte inte foten nämnvärt längre ;-) ... inte knäna heller för den delen... För kan ni bara tro; är det inte för dråpligt jag drösslade omkull på kullerstenarna påväg till hotellet. Fick såklart ännu ett sommarknä ;-)På vägen "hem" till hotellet passerade vi de här smågrabbarna utanför Oscarsteatern ;-)
Så väntade fredagsgotter (det lilla vi orkade) och så klart "Så ska det låta". Lite hade vi planerat att repetera Twilight men vi var båda vid det laget rätt möra...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag förstår vad du menar, sitter också och tänker över vilken mysig helg det varit.....mmm vi får införa det i Åhus igen med stenungsbakad pizza =)

Får se om du lyckas lista ut hur du för över bilder från mobilen till datorn =) Ska bli roligt och se och sen får höra också förståss...

Idag har jag gått och nynnat på My people.....Och inte så mycket mer än den meningen...

Fast ikväll blir det ju I wanna be the only one =)

Hoppas att du varit och fått foten kollad och fixad idag...Puss och kram eva

Ölandsvindar sa...

Vilken härlig helg! Gudrun Sjödén är min hovleverantör och tapas är så mysigt och gott. Hoppas att du föll mjukt och graciöst så det inte blev några skador.
Kram
Kerstin

Ulla sa...

Det var väl använd tid! Vilken härlig helg du haft då kan det vara ok med lite sömnbrist precis som du säger. Förresten är det snart fredag igen.

Bestemor Drillo sa...

For en trevelig helg du har hatt, men ramla igjen???? Nå må du stå på dine ben eller krabbe rundt!! Dette sier en som ramler over ende med jevne mellomrom!!!!! Nei vi må nok være slik vi er min venn!
Klem fra bestemor med et kne som snart er godt som nytt!! I kveld skal jeg se første semi...i melodifestivalen, og i morgen flytter vi ut til Torpet for sommeren!! Ha det godt ! Neste innlegg kommer fra vårt Paradis!!

Ingela sa...

Tack Eva-Katrine för att du gjorde min resa! Allt blev toppen och bilderna är överförda men filmerna hackar, mycket bättre på mobilen. Tänker prova att göra om proceduren imorgon. Nu har ju konserten i Trefaldighetskyrkan redan varit och jag vet att det gick bra. Vi längtar efter att få se filmen!

Gudrun Sjödén som personlig hovleverantör det låter då fantastiskt. Jag undrade i Stockholmsbutiken varför de inte öppnade en butik i Kristianstad... expediten log och avslöjade att de var på gång att nystarta i London.

Nämen hallå där falla graciöst... hur gör man? Skulle tro att vi har Damp hela eller kanske halva familjen ;-) Sömnbrist är som du säger Ulla världsliga saker, nu är jag ledig imorgon och ska vila upp mig sedan väntar en hel del bloggar ;-)

Ha nu så skönt på torpen Bestemor. Glad att ditt knä strax är kurant igen. Ramla är inget trevligt men som Kerstin sägen man få försöka falla mjukt och ett stengäre är nog inte bästa stället!

Semifinalen ska vi också lyssna och kolla på. Ha det gott!