Bloggintresserade

måndag 14 mars 2011

HJÄRNAN

Innevarande vecka uppmärksammas hjärnan internationellt, läste jag i dagens Metro på väg hem. Syftet är att främja forskning kring detta så viktiga kroppsorgan. På vis och sätt skulle man kunna säga att hjärnan är avgörande för en människas identitet. För att individen ska utgöra en positivt fungerande helhet är avhängigt av att denna förmår samordna funktioner och delarna.

Mycket ligger outforskat trots att vi idag vet betydligt mer vad det gäller medicinskt. Eftersom hjärnan är så viktig genom att samordna det mesta så blir det lätt att förstå hur sårbar den är.

Då jag hade haft min hjärnblödning 2002 visste jag ingenting, med betoning på absolut ingenting vad som inträffade. Trots att jag fick en en akutvård som bokstavligen talat lade grunden för mitt forsatta och delvis nya liv, så fick jag absolut ingen som helst hjälp med vare sig att bearbeta det som hände... inte heller upplysning om hur forsättningen skulle kunna gestalta sig.


Det var en avgrund där jag vägrade falla... åtminstone inte längre än att jag kunde kravla mig upp igen. Man skulle kunna uttrycka det så att jag fick bli min egen specialpedagog, använda mina erfarenheter som lärare, terapeut .....osv.... Alltså allt vad det gällde det teoretiska och det praktiska arbetet runt min person. Det praktiska som gällde hemmet och livet och support med det känslomässiga fick mina anhöriga bistå med.

Då jag kom hem idag var min avsikt att kolla upp hur denna hjärnvecka uppmärksammas på internet. Hittar inte fram i rappet, men fann däremot en oerhört intressant serie på UR på adress: http://urplay.se/160674

I det första programmet föreläser citat :"Anna Kåver, psykolog och författare, baserar sin föreläsning på boken hon skrivit: ´Himmel, helvete och allt däremellan: om känslor´. Hennes budskap är att känslor är involverade i alla våra vardagshandlingar och relationer. De är verktygen för att förstå andra människor och vägleder oss till förnuftiga beslut. Moderator: Lasse Eriksson. Arrangör: Hjärnfonden".

Jag har läst en del av hennes böcker så det här var intressant! Fortsättning lär följa för mig vad gäller de andra programmen!!!

Sant eller falskt? Så luras din hjärna
Citat: "Dan Larhammar, professor vid BMC vid Uppsala universitet. Hur fantastiska våra hjärnor än är så har de sina begränsningar. Detta medför att vi ibland gör både fel- och övertolkningar av våra upplevelser av omvärlden och vår inre värld i medvetandet. Dessa tolkningar kan lära oss mer om hur hjärnan fungerar. Moderator: Lasse Eriksson. Arrangör: Hjärnfonden."

Den 24 augusti 2005 föll skådespelerskan Cinna Bromander ihop i centrala Stockholm. Där och då förändrades hennes liv. Hon hade vid 31 års ålder fått en blodpropp i den vänstra hjärnhalvan. Hon körs med ambulans till S:t Görans sjukhus. När hon vaknade var hennes högra sida förlamad. Hon hade grava talsvårigheter och afasi, en följd av hjärnskadan. En lång tid av rehabilitering väntade henne. Moderator: Lasse Eriksson. Arrangör: Hjärnfonden.

Hjärnfondens hemsida
http://www.hjarnfonden.se/

3 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej Ingela!
Tänk så otroligt att du kom tillbaka efter den katastrof som drabbade dig.
Det är starkt.
Vi har ju aldrig träffats vare sig före eller efter händelsen men den du visar att du är på bloggen rönjer inte ett spår av den händelsen.
Du utstrålar energi, kreativitet, mångfald i ditt skrivande och tänkande.
Önskar dig en fin fortsättning på dagen.
Kram

Ölandsvindar sa...

Morr`n Ingela!
Min syster fick en kraftig stroke när hon var 49 år. HOn vaknade upp efter en vecka, totalförlamad. Sakta släppte förlamningen och hon blev ganska bra. Sedan fick hon några EP-anfall som gjorde att hon tappade sitt självförtroende och inte vågade sig ut ensam. Nu, 15 år senare, verkar hon för den oinvigde helt frisk men vi som känner henne märker stor skillnad.Hon uppfattar t ex inte nyanser i språket som när man skojar eller är ironisk.Hennes stroke berodde på felmedicinering med hormon mot benskörhet kombinerat med migränmedicin och hon har fått ersättning från patientskadefonden eller vad den heter. Men jag är så glad att både hon och du är tillbaka till normal nivå. För vad är normalt? Det är ett brett spektrum och vi befinner oss nog alla i gränstrakterna ibland.
Kram på dig
Kerstin

Ingela sa...

Vet ni det är otroligt vilken läkningskraft kroppen har. Hur trådarna kan kopplas samman och finna nya vägar då någon väg blir blockerad. Mycket som man har lärt tidigar får läras om, om det ens är möjligt. Men det tar tid (läste någonstans att det kan ta upp till 10 år) och det är inget som kan forceras mer än vad den egna kroppen känner. Det går inte an att omgivningen, försäkringkassa ställer krav för det är inget det här står helt utanför deras makt att påverka. Stress riskerar endast förlänga läkningen. Det är ju faktiskt som du säger Gudrun att det är näst intill omöjligt att veta vad som är vad då man inte har något att jämföra med så det kan ibland bara avgöras av en själv eller nära anhöriga.

Jag blir så glad då du skriver just detta Gudrun för jag känner att det kan stämma vad gäller skrivandet och tänket. Energin tryter, men då jämför jag så klart med hr det var förut ;-)

Nu väntar Bygglov så Kerstin vi får höras sen...