Bloggintresserade

fredag 25 mars 2011

PEDAGOGIK

Det kallas för pedagogik... närmare bestämt specialpedagogik. På förekommen anledning.

Relationer ett så hett och angeläget ämne, så avhängigt av attityder från olika håll. Rätt och slätt samspel, men ingalunda lätt. Hur förhåller vi oss till varandra? Det är inte nödvändigtvis så att vi alltid ser med blida ögon på den kantige, hur denne bär sig. Men att ändå alltid försöka uppmuntra det goda... så viktigt och många gånger så avgörande. Då blir det råd att samtidigt komma med befogad kritik. Faktum är att det då brukar möta på gensvar... en viss förståelse. Det blir en balansgång att förhålla sig sakligt, samtidigt väva samman inbyggda känslor... sedan uttrycka detta i ett tydligt språk. Förvissa sig om att man förstår varandra.

Det finns en berättelse av Max Lundgren som tangerar ämnet, den heter "Djävulens kontrakt". Ofta finns det förklaring att leta i personens bakgrund. Märk väl att jag säger förklaring inte ursäkt.

Relationer sammanlänkat med motivation och inflytande faktiskt helt avgörande för hur vi tar till oss kunskap. Det är detta som rapporterna en bit ner i högerkolumnen handlar. Jag och en kursare tillika arbetskamrater har gjort ett par undersökningar bland elever och lärare på gymnasiets individuella program (IV).

Idag är det inte riktigt samma praktväder som tidigare i veckan. Solen lyser med sin frånvaro. Aningen blåsigt, en termometer som inte har . orkat stiga mer än till 7 plusgrader. Trots det rätt hyfsat.


Hade för avsikt att ta en vända om Lilla Torget och blomsterhandeln för att införskaffa plantor till den egna täppans första vårplantering. Men av det blev det inget! Inspirationen tynade i takt med snålblåsten.

Istället kanske det hinner bli färdigrensat bland buskarna och drivhuset först. Häromdagen såg jag att fåglarna hade tagit sin tillflykt i vinterkylan in i solrummet, under tak och till viss del väggar... Det var dem väl unt, men det har onekligen lämnat sina spår. Nu blir det till att skura med såpa innan vi kan ta det i bruk.Fredag idag ska det utkristallisera sig en vinnare bland dessa 2 Andersson på Let´s dance. Skulle förvåna mig väldeligen om denne gracile brottare inte tar hem segern. Charmig, fåordig, leende och klädd i trikåer... men jag har haft fel förr ;-) ... som svar på din fråga Eva-Katrine; så vem vill missa FRANK... så det får bli till att ZAPPA mellan "Let´s dance" och "Så ska det låta". Hos oss blir det ikväll köpepizza, enkelt och behändigt! Det är ju våffeldagen men det få vi nog spara till en dag i helgen annars jäser vi!

3 kommentarer:

Möllebacken sa...

Tack för härlig start på morgonen. *ler*
Vilken ordvitsare du är. Ja det blev ju inte Frank som tog hem segern.
Solrummet... så mysigt det låter och det ser också mysigt ut. Min envisa förkylning sitter i men i dag ska jag ta mig bort till Bosse i byn och införskaffa lite vårkläder till sonen då han ska sjunga med barnkören i morgon. och jag giter inte ta en längre tur till Ystad.
Kanske blir det en tur till plantskolan i Skåne-Tranås på vägen hem.
Ha en underbar dag, för i dag är det blå himmel och vindstilla.
Kramen / Pella

Ölandsvindar sa...

Risa och rosa. Jaa det hör ihop men varför är det så mycket vanligare med ris än ros? När jag arbetade hade vi en gyllene regel att om vi skulle klaga på något måste vi samtidigt komma med förslag på hur det hela kunde förbättras.Mycket tanklöst klagande försvann och många bra idéer kom upp. Det är så lätt att säga: "Du gör det här jättebra men har du funderat på om det går att göra det eller det på ett annorlunda sätt" istället för att bara klaga på det som är mindre bra. Nu ska jag melodikryssa!
Kram
Kerstin

Ingela sa...

Nä nu får vi glädjas åt Jessica istället, känns helt ok! Fantastiskt duktiga båda!

Ja visst är det mysigt Pella att ha ett solrum, och att kunna blicka åt öster varje morgon och se hur solen "stiger" varje morgon det är absolut inte fel!

Absolut Kerstin, lätt att se det negativa... och kommentera det... Det är precis som om vi behöver programmera om ögat och att väga våra ord...

Det var en klok strategi ni hade på jobb. Det påverkade säkert stämningen i positiv riktning. Absolut hänger det på hur vi lägger fram saker! Kram på er nu ska jag ut igen!

Till Bosse skulle vi (jag) gärna tura idag, men för oss är det långt. Vi väljer EKO i Fjälkinge istället. Ser fram emot billiga plantor där... måhända...