Bloggintresserade

måndag 21 mars 2011

SAMVETE


"Mitt samvete betyder mer för mig än allt prat i världen."

Skulpturen finns på Stadsbiblioteket. Tror den heter "Spegling".

Cicero romersk talare, författare och politiker född. 106 f.kr. död 43 f.kr. Han hade dragningskraft gentemot filosofi och retorik. Bland hans alster återfanns såväl böcker, som brev och tal.Det här citatet känner jag spinner vidare på helgens citat "MOD". Eller snarare kanske vice versa (med tanke på tiden)... vem var nu först HÖNAN eller ÄGGET?

Ja du Tina. Inte hindrar förkylningen dig mer än att du har satt rejäl sprätt på de grå cellerna… både på dig själv och på mig. Visst kan man grunna på dessa myntade ord… eftersom inte någon av oss sitter inne med sanningen vare sig de lärde eller någon av oss andra så tycker jag att vi kan slå fast att en tanke är en tanke så god som någon annan.

”Mitt samvete betyder mer för mig än allt prat i världen.”

Vad är ett samvete?
Är det positivt eller negativt att ha ett samvete?
Hur kan vi notera att samvetet finns eller saknas?

Att gå med dåligt samvete Eva-Katrine är ju i sig inte heller utvecklande, om man inte tar upp det till ytan. Eftersom vi är så olika och har så olika behov så är det kanske ibland så att vi gör en höna av en fjäder. Skulle tro att det är här dialogen borde komma in.

Nu reflekterar jag över dina ord Tina;
Tänker att du har en poäng med att samvetet har bleknat i takt med den ”hårda skolan”, och då menar jag inte att man kan eller bör skrämmas till att bygga ett samvete. Men, att det skulle vara gynnsamt med en fri uppfostran det betvivlar jag skarpt. Eller som samhället är idag att mentaliteten ofta är sådan att det mer handlar om att sko sig själv utan att dra sig för på bekostnad av andra... Om vi backar till fri uppfostran; Istället borde det inte hindra en mjukare... mer kärleksfull linje, där man fortfarande förklarar och framför allt visar rent praktiskt vad man menar. Att det ytterst handlar om eget välbefinnande och att man därför handlar och vill andra människor gott det tänker jag blir följden och på vis och sätt spinner det vidare på Mod;

"Bättre att dö stående än att leva på knä".

Det jag syftar på är att jag tänker att de har med varandra att göra, men vad som är vad, och hur mod och samvete är förenade, det kan nog vara både och…


Stå upp för och kämpa för sin sak kan vara jätteviktigt om syftet är gott! Då behöver man inte leva med att inte ha gjort vad ens samvete bjuder. Man handlar så som man kan leva med det och även kan dö med gott samvete.
Ps. Om du frågar mig Tina så tror jag absolut att det kan vara modigt att ha ett samvete dvs. om man står upp för det man tror på även i motvind!!!

4 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Ja det ledordet skulle man vilja skicka vidare till en viss herre i Libyen där orden bara forsar ut hela tiden men inget samvete har synats till ännu så länge.
Kram på dig och köp något gott och nyttigt på apoteket.
Kerstin

Tina sa...

Vilka svåra frågor du ställer.. ;o)
Hönan eller ägget??? Mitt förkylda huvud vill inte ens försöka lista ut det... *prosit*

Men däremot är fastnar ordet samvete i min tankebana. Bara för att jag i så mångt och mycket märkt att det inte är nåt som hör nutiden till.....
Jag säger ofta: mitt samvete tillåter mej inte att göra så, eller, mitt samvete sätter stopp. Och då kan jag få till svar: äsch de e väl inget att bry sej om, eller, var inte löjlig nu........
Har samvetet försvunnit i och med den fria uppfostran....?
Och är det kanske modigt att ha ett samvete....? *ler*

Anonym sa...

samvetet är viktigt, men frågan är om det är viktigast....har du inget gott samvete så kan det leda till ångest och det vill man ju inte ha =)

Sitter på praktiken nu, känns sjukt =)


Gör du idag? Puss och kram eva

Ingela sa...

Hej på er!

Spinner vidare i inlägget!