Bloggintresserade

onsdag 15 juni 2011

LEDIG DAG ;-)

... i PARADISET...
Jag målar och målar med tjockt med tunt... och för tillfället är det lasyr som gäller. Eftersom jag klarar dåligt av att balansera på stege (kan ju glömma när som att jag inte befinner mig på fast mark) målar jag helt enkelt så högt upp som jag når.Nu är gavlarna klara upp till fönstrets överliggare, och baksidan struken en gång. Idag tänker jag fortsätta på vis och sätt... nu har klockan hunnit bli 4 em. och långsidan struken 2 ggr så långt jag når. Nu lämnar jag resten till herrarna, fast dörrarna foder och knutarna ligger på min lott. (Kunde ändå inte låta bli dörren nu är den röd precis som Kalle beställde). Det lär få bero tills sommarlovet... puh...Vi planerar också göra ett trädäck som binder samman framsidan med altanen på höger sida. Få se hur mycket vi hinner och hur långt resurserna räcker. Nu står där ju en väldig och jättefin buxbom vi den stora tallen annars skulle jag kunna tänka mig en fortsättning av trädäcket som en fast bänk runt trädet.Inför dagens målning och alla planer känns det på plats med farmors;"Lite då och lite då, blir snart till en hel å".Som ni förstår har jag inget riktigt spännande att förtälja om, en del skulle kanske säga att följande låter spännande; imorgon bitti drar hela enheten till Höllviken för årets finaldagar på jobb. Tanken är ju god, det ska ses "jobb och rekreation allt i ett". För mig som i princip klarar en dos av hälften av båda, fasar vid blotta tanken. Skillnad att vara hemma då behöver man inte vara social ;-)Kan bjuda lite fler trädgårdsbilder slutade ju häromdagen vid kabelvindan och markbeläggning av dansk sjösten... På bordet står Agaven som jag köpte på Kjugekulls växtbytardag för femton riksdaler förra året. Visserligen är den fortfarande rätt liten, men i år kunde jag dessutom dela av två miniplantor.


Visserligen är inte drivhuset stort, men döljs av plymspirean som varje år växer som perenn från botten. Det vi kan konstatera är att den trivs som sollitär.

På vägen, kikar vi in i drivhuset för att kolla till lilla citrus trädet... med betoning på LILLA. Min förhoppning är att liten blir stor. Trots sin litenhet finns här både blommor och frukter.Om vi nu vänder näsan runt husknuten har vi "ludan" och torkvindan på vänster hand. Ludan hette så redan då vi flyttade hit, det är ett gammalt namn för Lada. Förmodligen och troligen en "tobakslada", med tanke på läget och häjden, och att här från början stod en liten mässingsburk en sådan som man hade tobak i.
Till höger om spaljén som förövrigt fortsätter utmed muren som vi murade upp för att kunna anlägga en backe ner till dammen växer en vinbärshäck. Från början var min tanke att här skulle finnas röda, svarta och vita bär och så var det också i rätt många år. Numera har alla blivit röda (vad har jag lärt mig av detta? Att röda vinbär tar överhand).Över spaljé 1 växer en kaprifol (som när den tiden kommer är överhöljd av blommor).
Här växer även blåregnet som jag har berättat om (inte en endaste blomma).I spaljé 2 klänger ett vildvin och vid sidan av växer ett stort bigarråträd med gulröda frukter. Det brukar vara rikbärande och det beror på (tror jag) närheten till huset och att fåglarna därför drar sig för att snylta på det. Ser ni det lilla olivträdet, för det är just vad det är, LITET ;-)


Nu börjar det bli frodigt i rabatten ner till dammen. Mycket tack vare dessa vackra funkia som jag bara älskar. Har en del olika varianter... då jag för några år sedan lite specialiserade mig på dessa. Salvian i förgrunden av perennsort är ju jättetacksam, den glädjer med sina blålila spjut lääängeee. Tycker nog att växtligheten så att säga gifter sig med den svarta färgen på stugan, speciellt så här en solig dag...


Tillsammans med alla växter sätter kryddväxterna krydda på tillvaron. Visserligen är detta kortet "gammal skåpmat", men närheten till säsongens utekök har vi redan märkt är jättepraktisk.Framöver kommer här även ett litet experiment I form av ett gammalt skåp, få se hur det blir. I tanken är det bra ;-)

En påse frö räcker långt, så strax utanför altandörren till inneköket hamnade en del kanelbasilika
Ser fram emot att ha målat det jag ska idag... Det är ju min lediga dag så jag vill absolut hinna slå mig ner en stund i solrummet med "Vindens skugga". Jag kan ju inte klaga på boken... varför har jag inte läst ut den? Jag är nog helt enkelt inte inne i en bokslukarperiod ;-)


Sen får jag väl också packa den lille väskan med det allra nödvändigaste. Bli nu inte förvånade om ni inte hör något ifrån mig på ett par dagar ;-)

Nu är våra Paradisbuskar som vackrast. Det är en samplantering av 3 buskar ungefär 3,5 meters höjd och 5 meters bredd. Snacka om maffigt!7 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

VAd fint du har det! Och visst är plymspirean en underskattad perenn.Skule gärna ha en men det är nog för torrt här hos mig. Min blogger krånglar fortfarande. Kan bara hoppas på att det snart går över.
Kram,kram
Kerstin

Gunilla sa...

Riktigt lummigt och fint har ni och många växter som jag skulle vilja ha vi får se framöver.

Funkian är en favorit hos mig ochså de har så fantastiskt dekorativa blad och det finns ett stort antal olika varianter. Från minifunkia till jätte stora sorter . Den minsta jag har är ca 1 dm hög en frösådd sort. Och en som blir ca 120 hög ett inköp förra året så det är bara att välja.

Hölleviken där bor Monica som har bloggen Tjärnhus kanske du stöter på henne ochså.:o)))

Ha en riktigt fin fortsättning på veckan.
Idag har vi 2 barnbarn som tar examen och i morgon ett som tar studenten, oj vad åren går.

Kram/Gunilla

Tina sa...

Ni har det så fint och lummigt i er trädgård..
Min är oxå lummig ;o) men det är bara ogräs som växer där.... Försöker tänka som så att det är naturens gång och att det är vackert på sitt sätt... *ler*

Kom hem från Tallin imorse kl 5 (en lyckad resa som jag skriver om längre fram) och i kväll ska jag iväg till Helsingfors på kurs. Så ogräset får växa ifred någon dag till...

När jag kommer hem från kursen så ska jag ta itu med problemet med din blogg.

Monica sa...

Hmm...Paradiset verkar vara rätta ordet...och solrummet ser riktigt inbjudande ut...
Ha det gott
Kram/Monica

Marie-Anne sa...

Du har så många växter som jag också skulle vilja ha! Men jag får nöja mig med att titta på bilderna - här finns ingen plats! Jag får åka upp till Dalarna och titta på sonens odlingar - HAN har plats!
Ha det gott - ledig dag blev visst inte så ledig........ Men sommarlov snart väl? Kram Marie-Anne

Ingela sa...

Hej vänner!

Tack för alla komplimanger angående vår trädgård. Växter är bara så kul, och har man bara en växt så blir det med tiden fler och fler. Roligt är det också med sticklingar. Har ett projekt "lavendelhäck" på framsidan utmed armeringsmattan. Den är tämligen gles ännu men det tar tid att anlägga den bara genom att bryta grenar från befintligt och få dem att föröka sig genom att sticka ner dem direkt i torvmull. Min vision är att i rännan ska bli en tät doftande häck och piprankan med sina stora blad slingra i mattan.

När det gäller plymspirean Kerstin kräver de inte så mycket vatten. Vi har ju också torrt här i Åhus. Vi har ju fördelen att ha egen borra. Det jag kan konstatera är att den trivs i halvskugga och som solitär.

Vad gäller bloggen... det nya är att jag blir utloggad hela tiden och pennan är borta. Men vi får vara tappra!

Ha det gott Gunilla och så trevligt med studenterna. Då har vi funkiaintresset gemensamt...har inte sett att man kan driva fram från frön... det lät kul! Ska hålla ögonen öppna.

Nu ska susanna hoppa i badet så ni andra får vänta tills senare. Kram Ingela

Ingela sa...

Varianten med vild trädgård är också fint, har man inte så mycket tid eller ork är det outstanding! Partier där man lämnar partier med äng är jättefint! Lova mig nu bara Tina att inte hålla på mer än du vill och orkar med felsök!

Det är ju så här Monica att området där vi bor ju heter Paradiset, här finns Adamsvägen, Evavägen och Ormvägen. Sen att det stämmer bra för oss med namnet är ju en och samma sak.

Att njuta av andras täppor är ju inte helt fel Maria-Anne. Det kräver ju inte allt jobbet som ju ligger bakom. Men jag vet allt att du har en mindre täppa. För det ska du väl ha även då du flytta?

Kram även till er såklart!