Bloggintresserade

lördag 10 juli 2010

STRÄNGNÄS

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST :-) ... såg vid ett stopp vägen hem en skylt med en lite annan variant: "Borta bra men husvagn bäst"

Men det har varit ett välkommet miljöombyte med turen till Strängnäs. Som en parantes; ett vansinnigt roligt namn tyckte en grabb som har diagnosen AS. Nu är det så att det kan vara svårt att förstå då man talar i bilder för ofta tolkas allt man säger bokstavligt. Och då blir ju Strängnäs kul!!!

Vi startade tidigt så Mats hann jobba en halv dag redan på torsdagen på dotterbolagets kontor...

Alltmedan jag följde det gamla vägnätet som föll sig lika naturligt som det kändes gemytligt nerom hamnen som... vid den här årstiden lägligt laddat upp serveringar i små bodar. Jag konstaterade att den grekiska tavernan som vi fastnat för låg kvar, och att även den nu hade flyttat ut en stor del av sin servering på det lilla hamntorget. Dit skulle vi komma att styra våra steg på kvällen för att inta souvlaki med tsasikisås och klyftpotatis. En välkänd smak som rätt snart smalt in i gommen.

På ivriga ben passerade jag den gamla Möllan som låg högt uppe på en kulle tillsammans med, som jag redan sedan förra gången visste, en hel del av dessa sneda och vinda trähus utmed smala ringlande vägar.



På vänster hand glittrade vattnet av solen och blankpolerade båtar ute på grönbete. En strandpromenad utmed kajen var under uppbyggnad så ett trädäck följde vattnet endast avbrutet med små hoppilandbryggor. Jag rundade på så vis "Rosornas stad" som visade sig från sin bästa sida.

Jag gjorde stora ögon då en "tidsenlig" (dock inte nuvarande) dam med huckle, lång kjol och förkläde rörde sig i närheten av bryggan där hon också hade hängt upp sina livsstycken och andra underkläder på torklina mellan två träd.

Förstod vid domkyrkan där klockorna ringde och två dystra präster klädda i svarta långa rockar att detta utgjorde statister som skulle förhöja stämningen och understryka en annan tidsera. Det gjorde intryck på mig!



Men, passerade idag domkyrkan som jag också känner från insidan sedan vårt decemberbesök. Då pyntat med bla julkrubbor gjorda av traktens barn.



Så tillbaka till dagens datum:

Allra först en besök hos frissan. Lite kul för den lilla tjejen som klippte och på eget initiativ gjorde Hollywoodlockar på mig i vintras höll som bäst på att slinga håret på en tjej. Jag noterade hur hon tittade till då jag kom in... då jag frågade hennes brorsa om de akut kunde ta en toppning så skulle han kolla. Gick iväg och kom tillbaka med orden att han strax kunde klippa mig. Då hade poletten trillat ner på tjejen och hon sa rappt att "Hon vill ha mig!" ;-)
(tänk sju månader senare!) Dessutom fick jag ett badlakan då jag skulle gå med orden välkommen tillbaka :-)

Såg en bedårande klänning i ett fönster i en manufakturaffär som firade 75 år. Provade den och bildligt talat "föll pladask". Men jag klippte inte till direkt utan väntade tills på fredagen. Mest för att jag faktiskt blev så förtjust i båda färgställningarna "så till den milda grad" att jag fick beslutångest. På Charlirundan (ikväll utan Charlie) passerade vi fönstret lägligt så att jag kunde visa den för Mats. Medan jag själv "kastat ett extra gott öga" till den röda färgställningen så undrade Mats om jag inte gillade den blå... Hjälp nu blev det svårt. Men efter "en hel" betänketid så gick jag på min första känsla.







På tal om Charlie styrde jag mina steg till stans djuraffär med stort sortiment och tillmötesgående assistans. Mina funderingar gick till den där Twistern som Charlie hade blivit så förtjust i sista gången på hans aktiveringskurs. Nu fanns inte just den men jag kom istället ut med två andra som just nu var till extra pris :-) Återstår att se vad Charlie tycker om dem. Han har faktiskt inte fått dem ännu för vi vill att det ska vara lugnt omkring honom och vi ska vara med hela tiden.

Egentligen hade vi tänkt förvara sådant han inte får ha själv i en plastlåda med lock... men vi hittade faktiskt inte någon till pris som vi gillade så valet föll istället på en lövkorg från Karlssons. Den tänker Mats göra ett lock på och sätta på det där läckra gamla trähandtaget jag köpte på Lions för en 5:a ;-) På tal om gott minne: rätt snart i djurbutiken pekade expediten på mig och sa "snygg kappa"... Då jag var där förra gången beundrade hon Kashmir kappan jag just hade fyndat på Röda korset i Kristianstad ;-)










En vända inom Slöjdgården för att köpa ett par specialbeställda hemstöpta ljus till Birgitta Erikssons designade kulljusstake. Och så vackra stöpta ljus har jag då sällan skådat.






Butiksinnehavaren är egentligen textilkonstnär och har som sådan utsmyckat många offentliga miljöer med sina bildvävnader. Kommer att fixa kort som illustrationer framöver. I skylten hennes nya designalster en tjusig kruka. Tog inget kort... synd faktiskt för den var väldigt vacker.

På kvällen hade vi beställt tid på hotellets SPA... det ingick i rumskostnaden. Nu tänkte Mats föreviga mig sittande bubblandes i vattnet... termostaten visade på 72 fahrenheit... en upplevelse faktiskt... visst det låter varmt och skönt MEN det var det inte kan jag lova... utan så kallt att ett bad som kunnat bli en höjdare före maten blev helt klart det motsatta ;-)




Vi stupade i säng ganska tidigt efter vårt resturangbesök. Rätt mysigt faktiskt att ligga och kolla på tv efter en händelserik dag. Svalkande dessutom att det fanns fläkt på rummet.

Men inte ens en fläkt räckte för att sänka temperaturen så det fungerade att sova en hel natt. Morgonduschen var välkommen... Heller inte fel att få hotellfrukosten framdukad och att slippa plocka undan, diska och t.o.m att bädda sin säng morgonen efter. Såklart kunde inte låta bli att nyttja hotellets internet för att logga in på min blogg. En liten kommentar blev det på era kommentarer innan jag återvände till dagens verklighet i Strängnäs.

För min del blev det semester med en kattbok med titeln "Kattsjälens mysterier"... det skulle visa sig att inte bara titeln utan även innehållet var intressant. Sörpla i mig halva ...








...så uppsökte jag antikbutiken lite längre ner på gatan. Där fastnade jag med butiksinnehavaren som pustade och stånkade över boklådor som skulle lyftas ut och in dagligen och denna hettan. Det utvecklades till samtal kring resor-natur, kommunikation, invandring, möjligheter och integration kring denna. I skyltfönstret det här bordet som påminner mycket om vårt ärvda bord i mahogny. Läckra stolar från slutet av 1700-talet gjorda av en Stockholmssnickare. men som inte egentligen hör till.

En runda i butiken så var det dags för möte på hotellet och utcheckning.









Nu skulle vi hämta Eva-Katrine på Centralen i Södertälje :









... här går en glad tjej på semester


















4 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Jag är sörmländska sedan många generationer tillbaka och känner igen din beskrivning av de krokiga vägarna och allt annat som hör Sörmland till. Bra att du köpte klänningen. Hur många gånger har man inte ångrat sig i efterhand bara för att man är tveksam och tillfälligt snål.
Kram
Kerstin

Ulla sa...

Vilka härliga semesterdagar du beskriver. En plats värd att besöka förstår jag som inte gjort det. Att spara det bästa till sist och vänta en stund med inköpen höjer stämningen och tillfredställelsen och gör att man blir extra nöjd när det är i hamn. Hoppas du får roligt i din klänning!

Fånga dagen sa...

HAllå där tjejen!
Låter som några mysiga dagar trots allt. Men det är ju som du säger.Borta bra men hemma bäst.
Vad kul att falla pladask och sen handla det, då brukar det bli som handsken och man har skaffat något som hjärtat talat om att det ville ha, gott. Ta en bild av den vet jag vore kul.
Och sen vad glad man blir när man känns igen efter en lång tid, det betyder att man lämnat spår efter sig som andra gillar, så känn dig nöjd du.
Snart åker vi iväg på vår semester också och det ser jag fram emot minsann.
Ha nu en riktigt skön vecka.
Kram Lena

Petit Eyekiss sa...

Sörmländska vägarna är underbara att glida fram på i sommartid.Ofta när vi ska neråt väljer vi småvägar i stället för motorvägen.
härlig och utförlig reseskildring du bjuder på. Hur orkar du?
Varför frågar du Mats vilken klänning du ska köpa? Gå på köp båda!
jag har lyssnat så mycket på vad min sambo vill att jag ska klä mig i, så för det mesta ser jag ut som de gamla damerna runt Medelhavet .Svart, svart, svart,
Jag har försiktigt börjat att ha kläder som jag gillar själv....
Jag älskar ju starka färger.

Fortsätt att ha det gott nu, så hörs vi egen
Bettan