Bloggintresserade

lördag 24 juli 2010

Pittoreska Åhus

... vid Helgeåns naturliga mynning. Helgeån har jag berättat om tidigare. Den rinner bara några stenast till höger runt Linas knut. Den startar i Småland och var för inte så länge sedan så djup här att stora lastfartyg och passagerarbåtar kunde ta sig in till Kristianstad med sin last. Någon gång på 1900-talet sabbade bönder i Yngsjö det genom att dika ut sina marker och numera har stor del av vattnet tagit sin väg ut i Yngsjös gropahål.

Idag är det lördag och verkligen en mellandag. Med betoning på MELLAN. Regn hela dagen... vi hann precis få in nästan torr tvätt och ge oss av på våra cyklar (jag och Eva-Katrine). Det var vid 8-tiden och målet Linas gamla bageri då började det att droppa så smått .

Skönt för växtligheten att regnet kommer någorlunda fint. Vi har idag haft ett naturligt andhål för att röja och kolla på film.


Tillbaka till Linas bageri som ligger vid gamla torget och där bageriet och butiken är öppet vissa helger i månaden. Doften av nybakat bröd spred sig idag i hela grannskapet. Kön ringlade långt ut på gatan med sugna Åhusbor. Runt om oss hörde vi flera tungomål vilket vittnade även om turister.

http://mathistoria.blogg.se/2008/march/otto-ols-bageri-i-ahus-linas-bageri.html

Den här tavlan hänger inne på väggen i butiken och det vittnar om att bröd och kakor uppskattas på denna plats länge. Om inte jag är felunderrättad är det sonen själv som bakar så det är säkert anledning till att baken endast sker så här sporadiskt.





Notera den urläckra kaffekvarnen i fönstret. Då jag var liten brukade farmor och jag trava till kafferosteriet där man rostade Zoegas bönor och åh vad det doftade gott därinne. Blundar jag kan jag åter mana fram minnet av doften (nu hade det smakat med en kopp kaffe). Tänk om du kunde få tag i en sådan kvarn dotra! Britt kommer om du vill att bistå till inredningen med gamla kaffekannor!



När det gäller bilder och Åhus skildringar hänvisar jag till ett tidigare inlägg då vi var på "Rundvandring i gamla Åhus" tillsammans med mina bildspel här på bloggen:

http://hem-tradgard-design.blogspot.com/2009/07/blog-post_7329.html



Litteratur?



Kristianstadskildring: "Dykungens dotter" samt handling från östkusten däribland Åhus i "Berättelser från kusten" av Birgitta Trotzig. Skildringar från bygden av Eva Valdemarsson från Rinkaby. Allt klart läsvärd skönlitteratur och sådant som jag mer än gärna satt tänderna i. Är man intresserad av lokal historia så kan man läsa något av Kenth Olsson som "gått till botten" med en hel del. Bla har han skrivit boken "Inte en vackrare plats på jorden" och självfallet syftar han på Åhus. Jag antar att någon skulle mena att han då är partisk... men jag instämmer...








whoeoeoe,oehoewhoehoe



As I walk this land of broken dreams



I have visions of many things



But happiness is just an illusion



filled with sadness and confusion



What becomes of a brokenhearted



who had love that's now departed



I know I've got to findsome kind of piece of mine, baby



The roots of love grow all around



But for me they come tumble all down



Every day,heartaches grow a little stronger (just a little stronger)



I can't stand this pain much longer



I walk in shadows,searching for a life



cold and alone,no comfort inside



Hoping and praying for someone who cares



always moving and going nowhere



What becomes of a brokenhearted



who had love that's now departed



I know I've got to findsome kind of piece of mine, help me



I'm searching though I don't succeed



For someone's love,there's a growing leaf



oh is lost there's no place for beginning



All that's left is that unhappy ending



now what becomes of a broken hearted



who had love that's now departed



I know I've got to findsome kind of piece of mine



I'll be searching everywhere



just to find someone to care



I'll be looking every day



I know I find it miles away



Nothing's gone stop me now



I will find a way somehow





Kyckling med tilltugg på kvällskvisten

1 kommentar:

Ölandsvindar sa...

God morgon!
Det kanske var ett kondis man skulle ha satsat på för att bli rik. Det är samma köer framför "Kaffestugan" här hos oss. Och regnet det bara öser ner...
Kram
Kerstin