Bloggintresserade

tisdag 2 augusti 2011

GODHET OCH ONDSKA


Idag cirkulerar dessa båda begrepp här i Paradiset.

Det var då jag och Eva-Katrine satt och solade en stund på däcket, som vi kom att samtala om just detta… Vilket ju är rätt märkligt, eller kanske inte eftersom jag sedan drog mig till minnes diskussionen på ”God morgon Sverige”. Då handlade det om att vi använder begrepp mer eller mindre lättvindigt utan att definiera vad vi menar för varandra. Och visst är det så!!! Det gäller överallt såväl i media som annanstans och då med positiva förtecken såväl som negativa beroende på mer eller mindre medvetna värderingar.

Det märkliga i saken var ju i så fall att det var Eva-Katrine som tog upp just den här diskussionen och att hon inte hade sett morgondebatten. Men, men sådan mor sådan dotter… Härligt att ha någon att ventilera sina tankar med. Och man kan ju se att antingen förstärks befintliga tankar eller sås frön. Det är ju ingalunda så att vi båda tänker helt lika, och det är ju det som också är det intressanta. För då hade det ju så att sägas, inte blivit någon debatt.Vad är ondska?
Finns det onda människor och djur?
Hur uppstår ondskan?
Hur kommer ondskan till uttryck?
Hur bekämpar vi ondskan?

...var några av de frågor som florerarade...

Ondska så svårt att definiera för det handlar om värderingar. Det handlar om tanke och handling och vårt ansvar i det hela. Det troliga är att gränserna inte dras lika hos oss alla.
Men, handla med endast egen vinning för ögonen för människans del, att vilja andra illa främst djur och människor… och i förlängningen blir även växtligheten inbegripen är ont i våra ögon. Med andra ord, något som stör näringskedjan. Och ytterst SÅRAR LIVET!Här var vi också inne och talade om sådant som vi tänkte var ont bland djuren, som ex. något som ligger nära kattens dödslek med sitt byte... vad är det? Utstuderat eller? Är det det som är ont att handla så och att veta vad man håller på med? ... primitivt handlande, instinkt kontra upplysning och fostran... intressanta frågor... som jag lämnar åt er att bena ut om det finns intresse.Så det handlar om vad livet är värt för oss! Vi är överens om att ogilla är sin sak, men också… att hata går inte att förstå sig på…

Men återigen, för att riktigt förstå varandra och hur vi använder orden, borde vi först definiera dessa vad vi menar för varandra!

Allt inom oss är lika oavsett hur vi drar upp gränser för att kategorisera och dela in i fack. Det som gör oss olika beror på arv och vilken fostran vi har fått och hur vi har anammat det hela.

Läste följande i en introduktion till en bok om konflikter och konfliktbehandling, citat:

”Jag tror inte att människor är onda, men att det är omständigheter som gör att ondskan tar överhanden.”

Hmm. Det skulle i så fall enligt min tolkning betyda att godhet och ondska har sin boning i alla, men i olika mått.

Så långt är jag med i resonemanget, men min uppfattning är att ondskan alltför ofta tar överhanden.

När gränser har suddats ut, människan lever integrerad med ondskan. Klart att man då är ond… eller?


Jag tror, säger Eva-Katrine, att ondskan uppstår av okunnighet…
Tror jag också, ondskan kommer kanske ur en extrem rädsla för att inte få något utrymme… genom att uppleva att andra hotar deras ställning. Rädslan för att bli jämförd och dra kortaste strået.

Våra riktlinjer eller kan vi kalla det levnadsråd: är ju självfallet motsatsen till ondskan GODHET att behandla väl, se till att det finns en plats för alla och att inte överkonsumera.

Finns godhet och hur definierar vi det?
På det svarar vi tveklöst JA! Visst finns kärlek, en kärlek med andras bästa för ögonen, som väcker medkänsla. I svåra stunder och då den behövs gör den sig mer påtaglig! Det är så hemskt att det ska behövas något som skakar om, ett kaos, för att det ska kunna födas något gott.
Att jobba med det friska och goda hos alla människor är så viktigt. Det kan ju knappast finnas något som är viktigare!Frågor som väcktes i Godmorgon Sverige var

Hur bryter vi segregationen?
Hur får vi ett samhälle alla kan leva i?


Ett härligt väder och underbart varmt i havet även denna dag, framåt kväll fick jag med Mats och Charlie till hundbadet. Idag var det nog ännu varmare i vattnet och vågorna gick hyfsat höga. Nu ser jag fram emot ännu en sådan här dag. Så imorgon om en vecka börjar lärarnas upptakt, så det är bara att njuta vidare av att vara lös och ledig!

4 kommentarer:

Monica sa...

Vilken tur att jag har väskan full med oskrivna lappar att hänga på din dörr...för dig får jag aldrig "tag" i, du ligger i solen och grunnar på orden godhet och ondska. Synd att jag inte fick vara med...Jag är en GOD människa...*fniss*...
Var rädd om dig och önskar dig allt gott.
Avslutar med godkväll världen.

Monica sa...

Intressant!
Jag vill tro att alla föds goda och att ondska föds av osäkerhet, egoism, pga av okunskap,ovänskap, avundsjuka pga att samhället glorifierar ägandet, pga någon mår dåligt i kropp elller själ,ja det finns många orsaker till att det onda kikar fram..
Jag försöker tänka att det mesta är gott ,,och visst blir jag ibland besviken pga av det,,då brukar jag få höra att man kan då inte tro gott om allt och alla,,men jag vill att det goda vinner och då måste jag tro på det och ge alla en chans,,nästan...

Detta är lite spännande och prata om helst om det är någon som vågar prata om det. Ni har haft en go pratstund.

Havet varmt mmm,,vi ska nog ta en tur dit imorgon,,för nu har vi jobbat klart för en stund framöver.ha en go onsdag kram Monica

C De-sign sa...

Det är ett mycket intressant och viktigt ämne du tar upp.... jag har också diskuterat liknade frågor med vänner ... och du har rätt vi menar ofta olika saker p.g.a. att man lite för slarvigt använder begrepp. Jag är ju av den tron att rädslor styr många människor...och att det får olika uttryck! Härligt att du diskuterar med din dotter. Jag kan ju se nu i livet hur mycket jag fick med mig...så att säga ... av mina föräldrar ( jag är ju ganska gammal...hihih...61 år ..) men mycket av viktiga ställningstaganden kan jag spåra till min fars mod och civilkurage... Vilka härliga dagar jag har nu, bra böcker och sommarkänsla....... men jag saknar havet....KRAM FR C

Marie-Anne sa...

Godmorgon, du som verkar lika mogonpigg som jag! Hade kanske kunnat sova lite längre än till 6 idag, men familjen skulle åka vidare, så jag fick gå upp och fixa frukost och krama adjö!
Filosofiska funderingar - skadar inte att tänka till då och då.....
Ha en riktigt skön ledig dag - det ska jag ha! Kram Marie-Anne