Bloggintresserade

onsdag 16 februari 2011

VÄNSKAP

En oerhört gripande historia . Knappast en slump att jag fastnar för en film full av kontraster. Som känns så levande och samtidigt så grym. Nu vill inte jag berätta för mycket om filmen för har ni inte sett den så gör det! Studentvännerna möts av en händelse och det visar sig att vänskapen består. Livet har gått hårt fram med den ene av dem. De hjälper varandra, svårigheter kan vara en källa till att skärma av verkligheten, då livet blir alltför outhärdligt. Successivt kommer han tillbaka och visst är det relationer och de enkla och de sanna glädjeämnenas förtjänst. Att kunna öppna sig och att ha någon som lyssnar då tillfällena bjuds. Men samtidigt lyckas man komma hel ur sitt skal så är man en erfarenhetsmässigt visare människa. Detta ger denna lysande film prov på.
Gamla inlägg på temat:
Självförverkligande ... och/eller att sätta spår i andras liv? Finns det några motsättningar i dessa termer?
http://hem-tradgard-design.blogspot.com/2010/05/sjalvforverkligande.html


Barnboken om Vänskap ur minnet
http://hem-tradgard-design.blogspot.com/2008/10/fr-min-del-god-och-fri-morgon-vaknar.html

Intresserad av livsfrågor?
http://www.duga.se/om_duga.htm
Här finner du bla en artikel om vänskap.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är verkligen en otroligt bra film, väldigt hemsk. Han som spelar hans kompis, han är ju också med i filmen hotell ruwanda...eller hur det stavas. En film som är dags att se om.

Nu håller jag på att laga mat, måste ju passa på så länge jag lever vid ett kök....kycklingfilé, vitvins sås, klyftspotatis....god sallad med majs, rödlök, avocado.....osv.....mums.

Vad lagar ni för gott idag?

Puss och kram eva

Anelias hantverk sa...

Tack för tipset...den vill jag se!
Ha det bra!

Ingelapingela sa...

Hotel Ruwanda (jag köper din stavning) ja visst är den bra. Den får vi re-se då du kommer hem i nästa vecka. Vilken festmiddag! Ja, det blir nog inte sådan fest för någon utav er framöver. Ikväll har vi haft potismos och sprödbakad torskfilé. Kram mamma

Maria sa...

Denn filmen har jag inte sett, men den verkar onekligen intressant. Vänskap är något värdefullt som man ska vara rädd om. Jag har arbetat med barn under största delen av mitt liv. Då sa vi ofta: "Om du vill ha en vän - var en vän!" Och så tror jag att det är. Kram!

Moa sa...

Låter som en bra film.. den ska jag se.. så tack för tipset. =)..kram/Moa

Ingelapingela sa...

Vi människor är komplicerade, det är så mycket som ska stämma; tillfället, personerna och då syftar jag på båda parter. Att vara beredd att upplåta en del av sig själv också att ta emot, och då kan det nog både handla om viljan och att våga.

Men jag tänker att det som ni sa till barnen Maria är så viktigt om man vill ha en vän- får man själv vara det!

Visst är det en häftig fiol och med ett instrument kan man uttrycka de känslor man önskar och har behov av. Musiken, ett sätt bland många och ett ypperligt sådant för många att kommunicera på. Sen kan det handla om att utöva det själv eller att lyssna.

Jag har berättat förut att jag jobbar med ett bokmanus, om det sedan kommer på pränt får vi väl se. Men den här lilla dikten spinner vidare på stoff från första kapitlet ”Marken den var frusen och inga blommor fanns”. Om någon är intresserad finns det som ett inlägg på min blogg.

Min tanke då jag formulerade orden är en bild av livet och det syftar därför enbart på instrumentet utan läsaren lägger in vad denne själv vill i orden.

Eftersom vi alla är individer både lika och olika blir det nästan stört omöjligt att formulera mål som är allmängiltiga. Har man som du och jag Ulla elever där det inte är friktionsfritt blir just denna baksida så tydlig. Kursplaner och mål kan få oss alla att känna oss otillräckliga. Vems är då felet? Eleven själv? Lärarens? Föräldrar? Målens? Ja du, om vi startade debatten här, rannsakade oss själva, kanske skulle samhället framstå mänskligare. Detta ämne hade jag en lång diskussion via telefon med min pensionerade faster som arbetat inom sjukvården. Hon upplever också att det har hänt något med viljan och förmågan att lyssna. Att det idag handlar mycket om att lyssna på vad man får och inte får göra… mer än om vad patienten uttrycker för egen vilja.

Det här med att tro sig om att vara ensam; det är säkert som du säger att man ska visa sig stark utåt för ingen ska tro att man är svag. Fastnar gör man så lätt i sitt eget, ibland behöver man helt enkelt andras vinkel på saken

Ölandsvindar sa...

Vänskap! Bry sig om andra!Lyssna på andra! Så viktigt i våra liv. Idag blev jag riktigt glad när jag läste morgontidningen. En 85-årig kvinna här på norra Öland som levt (överlevt) på drygt femtusen i månaden har fått upprättelse av försäkringskassan och får 150 000 retroaktivt.Men hur kan de över huvudtaget räkna fel på så viktiga saker, undrar man.
Kram, kram
Kerstin

Gisan sa...

Tack för tipset! Låter som en film för mig. Kramar...

Ingelapingela sa...

Ja Kerstin, lika ofattbart som sant! Hur resonerar man... går det så går det ? Hoppas att hon får glädje av den upprättelse hon nu fått. Kan undras om det är med ränta...?