Bloggintresserade

fredag 11 februari 2011

FRAKTGODS från ÖSTERLEN

Ja, ni ser, en hel kista full av klippta trasor väntar. Självvalt men svårt uppdrag när jag som del i min rehabilitering valde att hantera saxen och samtidigt drömma om vackra mattor.Kistan? Ja den innehåller enligt påklistrad lapp fraktgods från Österlen ;)

Den hade våra töser fyndat, oss ovetandes på loppis. De fick den hemfraktad gratis inne i den stod en kaffepumpa. För allt 40 kronor. Snacka om vad de stolta tjejerna tyckte att de hade fyndat ;-)

Här får det komma mera tvingades ge upp att samla vävbilderna i samma inlägg. Man kan ju undra varför det ska strula på detta viset...

8 Skaftkäppar på plats, solven på plats. Där fattades några och far fick tillverka nya (skaftkäppar alltså!)

Fyra nytillverkade lattor, då de gamla helt saknades. Efter vad jag förstår ska de fästas i skaften enligt givet mönster.
Och därefter lattorna i tramporna...

Det känns inte rätt med trissornas placering... samt att nickepinnarna ska hamna så tätt inpå, men samtidigt tyckte vi att det kändes inte heller rätt att fästa dem i de pinnar som vi nu har liggande ovanpå till vad nytta ? (se gårdagens inlägg).

Läser någonstans att trissorna ska fästas i solvstången och att denna är den som ligger över väven... (?) Är det så alltid?

Som ni ser glömde vi spröten på garnbommen, men alla är barn i början.
Men far har tillverkat två skafthållare, det är väl bra?

Fyra trampor fanns det, men far tillverkade ytterligare 2. Tänker nu att för att kunna använda dem behövs två lattor till, samt 4 skaftkäppar till solven? Så måste det väl ändå vara?


M


Men dekorativ är den? Tacksam för respons om det kanske bara är det här med skaft-lattor.trampor som felar?

Visst jag ska gå igenom det hela för sjuttioelfte gången. Du har säkert rätt Ulla, klart man ska veta vad delarna heter och funktionen. Och; jag lovar att jag ska sätta mig in i detta igen!

Kanske jag förstår allt bättre den här gången. Nu när jag börja plocka hem hönsen igen!

4 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Bara att sätta igång. Vi har värsta snöstormen nu sedan igår, hur har ni det? Brittmari

Möllebacken sa...

Ja just det!så hette det...... eh! De tankar jag hade på att börja väva då jag ska få en vävstol.lägger jag nog på hyllan. Ser väldigt avancerat ut.
Meeeeen..lycka till och jag hejar på.
Kram och en god helg.
/ Pella

Ulla sa...

Du fixar det, jag är helt övertygad! Tänk om jag inte hade så långt då skulle vi greja det tillsammans. Trägen vinner, eller hur? Hälsningar Duracell!

Ingelapingela sa...

Tack Gunilla för jättefina bilder och tack till dig Ulla för det pedagogiska rådet att gå igenom det ännu en gång och fundera utifrån prylarnas funktion. Naturligtvis är det så jag lär känna min väv. Nu har jag kommit igång i tankearbetet det är gott bara det... ett steg närmre till skottet.