Bloggintresserade

tisdag 22 februari 2011

SE SIG OMKRING

... jag går händelserna i förväg i gesällvisan... idag lär det vara tisdag... visst ska man då se sig omkring... men, det lät sig inte göras åtminstone inte utan ett tag med hartassen. Det händer i princip aldrig att Mats är hemma från jobbet, men just idag ligger han hemma.

Efter ett tag med hartassen skulle det smaka med en kopp med kaffe. Men ve och fasa! Nu har jag sett prov på att det är möjligt att bönförrådet tar slut... och det resulterade att den som var friskast fick ut och sopa bilden och ta en vända till ICA. Javisst småspiken avancerade i storlek och nu är här åter vitt och fräscht i Åhus. Bör man säga jippi?

... På tal om hartass så kom det mig att tänka på ett scenario i Paradiset som jag sånär höll på att glömma. Det utspelade sig i helgen.Charlie blir väldigt upprörd då han konfronteras med våra ekorrar, och han tycks tro att han har en rimlig chans att få tag i dem. Det vet ekorrarna om att han inte kommer att lyckas med och jag är nästan säker på att de har en strategi att reta honom genom att springa upp och ner i trädstammarna.

Alltnog i helgen utspelade sig följande, ekorren lekte akrobat medan Charle stod och fokuserade blicken i köksfönstret. Till höger ser ni kattsilhuetten som jag ritade, sågade ut och målade förra sommaren. Den har han också varit förgrymmad på ett tag men har nog insett att den är hans överman.


Kom hem från ICA med ett Olivträd under armen. Trots snö, alltså vårkänslor! Skötselråd på utrikiska så därför har jag fått söka på google http://palmkungen.se/?artnr=ev006

Ja ni ser hittade ingen lämplig kruka men det får vi råda bot på.

Då vi var i Gästis orangeri i december satt vi ju mitt i deras Vinterträdgård och där bjöd väldiga Olivträden på härliga oliver.
Ni ser nog inte det på den bilden härovan, men det kommer fullt med nya blad på bouganvillean som gladde oss så till den milda grad hela förra sommaren.Ja, jag tycker vi utnämner det här till inneblommornas dag. Antar att ni är rätt trötta på mina orchidéer vid det här laget... men det är inte jag ;-)

Vet att jag har skrivit tidigare om dem, men isåfall blir det här lite av en repris: Ljust läge men inte full sol. Mina står i södeläge men med uterum utanför vardagsrumsfönsterna. Mina får vatten en gång i veckan, knappt 1 dl och jag häller det direkt i krukan där orchidéen är plantera i speciell orchidéjord. Men, jag vet ju de som doppar ner krukorna i en glassburk, hink etc. Viktigt är att vattnet är kalkfritt! Jag brukar alltid ha vattnet stående i en kanna på vasken. Viktigt är också att vattnet får rinna av så att inte rötterna står i vatten.

Dessutom duschar jag stänglarna då blommorna har vissnat och fallit av. Putsa av det som är visset på stänglarna, men klipp inte av dem för det är här de ska blomma om, och har du tur växer det också ut nya skott. Låter kanske lite omständigt men det är bara en gång i veckan och jag har valt min lediga dag och det är rofyllt att gå där och plocka och snacka med dem. På det hela taget är det nog så att man gör rätt i att tänka hur de växer i sin naturliga miljö, och vad det är som gör den gynnsam.

En utav mina planer är att även ha hängande orchidéer i dessa fönster.


Men, jag kom på att jag glömt visa nytillskottet sedan ett par veckor. Får jag presentera charmiga fru Hoya :-)11 kommentarer:

Maria sa...

Här har det också snöat, både igår och idag. Men just nu lyser solen. Ja, djuren kan nog retas med varann, det har man ju sett. Förstår att Charlie gärna skulle vilja fånga en ekorre. Min bror och svägerskas hund är nyfiken på en igelkott som bor i deras trädgård. Hon (hunden) har inte riktigt fått kläm på vad det är. Men hon aktar nog nosen. Krya på er! Kram!

Gudrun sa...

Hej Ingela!
Hoppas han tillfrisknar snabbt och att du slipper "vad det nu är" som han drabbats av.
Din berättelse om ekorren fick mig att tänka på Pluto och när de tar in julgranen med ekorrarna i. De retar minsann gallfeber på stackarn. Inte lätt.
Härligt med oliv träd. :) Det låter somrigt och skönt.
Ha det gott.

Bea sa...

Fniss...trevlig läsning och lilla vovven är säkert lite snopen på kissen där :)
Oj, ett olivträd, kanske måste jag också testa på lyckan att odla egna oliver :)
Kram /Bea

Ingelapingela sa...

Hallouu...

Hej på er tjejer. Här har vi också fått en glimt av solen men den stunden var inte lång. Pluto och ekorrarna på Kalle är ju bara för läckra Gudrun. Ska kolla om det går att youtuba den :-)

Har hon verkligen lyckats komma så nära den? Man kan ju gott förstå att bränt barn skyr elden Maria. Såg att du rekommenderade en virkblogg. Ska gå in och kolla den men först har jag nog en del kommentarer att kommentera...

Ha det gott!

Ingelapingela sa...

Hoppla där missade jag dig Bea. Ja, siluettkatten har ju klart sämre reaktion än ekorrarna. Har nog lyckats göra någon sugen på oliver. Fler än jag som gillar att småäta direkt ur burken?

Grekland nu sa...

Vad fint det är, ditt olivträd! Hoppas det kan ge dej lite medelhavskänsla redan nu...Själv har jag aldrig haft något olivträd i kruka men jag älskar dessa knotiga träd och deras milda gröna färg. De känns lite exotiska för mej också eftersom de inte växer i mina trakter.

Tina sa...

När jag såg bilden på ekorren så slog det mej att några såna har jag inte sett här ute i min skog.. Bara rävar, rådjur och grannens katt ;o) å alla fåglar förståss..

Så trevligt att få dej som följare!
Kolla in mitt lotteri som jag körde igång idag...

Gisan sa...

Jag önskar så att jag kunde sköta orchidéer. De är så vackra. Men jag lyckas aldrig att få dem att blomma om :-(

Ingelapingela sa...

Ingbritt: Hoppla tänkte garnterat Grekland då måste det finnas olivträd i det fria. Man lär så länge man lever ;-)

Tina: du jag har kollat in ditt fina lotteri och så klart vill jag vara med och prova lyckan!

Gisan: Du kan jag lovar! Kolla i inlägget så skriver jag hur jag sköter dem.

Ulla sa...

Back in buisness men nästa tisdag ska jag se mig omkring. Aj löv olivträd som barnbarnen uttrycker sig. Jag har ett på övervintring i tvättstugan, det är bara att korsa fingrarna och hoppas.

Möllebacken sa...

Inneblommans dag... den gillar jag!
Olivträd står på önskelistan tillsammans med citronträd och havtornsträd.
Kika in till mig, för du har någonting att hämta där :)
Kramen Pella