Bloggintresserade

söndag 11 maj 2008

"Älska dig för evigt"

Eget omdöme; Här planerar jag att skriva en kort recension av den klart sevärda film vi såg igår kväll. I min mening ett väldigt bra danskt relationsdrama. Budskapet att "Kärleken är blind" framträder i mina ögon tydligt. Kärleken är givmild samtidigt egoistisk. Vad som sker styrs av tillfälligheter. Dramat är romantiskt, levande, tragiskt känns äkta. Sammanfattningsvis liksom livet fyllt av motsatser. Filmens starka karaktärer spelas av övertygande skådespelare. Jag rekommenderar den varmt.

Sammanfattning; Cecile och Joakim är unga och älskar varandra, de planerar att gifta sig. Det händer en olycka där Joakim drabbas mycket hårt. Filmen skildrar det kaos av känslor och relationer som väcks i samband med detta.

Filmens huvudpersoner; Beror enligt min mening utifrån vems perspektiv man väljer att se, vem man har lättast att identifiera sig med.
Är det Joakim som ofrivilligt är upphovet till att det blir som det blir? Hans känslor inför det ofattbara som har drabbat honom. Hans reaktioner och bearbetning av hans situaon. Hur det påverkar hans eget liv och andras. Han är ett offer som trots sin svaghet tvingar sig visa styrka. Hur han instinktivs försöker hjälpa sig själv och Cecilia, men det som syns utåt blir något annat.
Cecilia ung och naiv men samtidigt realist och stundtals klok i hur hon handlar. Har bara behov av att känna kärlek behov av att påtagligt känna sig levande. Därför söker hon sig till Niels som från början bara försöker vara hennes stöd.

Niels som dras med av nya känslokrafter och som inte kan och inte vill stå emot dessa. Inte ens det faktum att han redan har en hustru som han fortfarande på sätt och vis älskar eller att han har tre barn som han självklart vill ta hänsyn till är tillräckliga hinder. Cecilia för honom är ungdom, liv att kunna ge efter för den nya kärleken som är så stark att han inte kan eller vill stå emot denna.

Niels familj som jag ser det liksom Joakim "förlorarna" allra helst barnen som på så vis förlorar att ha sina båda föräldrar i ett lyckligt förhållande. Niels hustru Marie blir övergiven av den man hon älskar, far till deras barn. Hon känner sig säkert lurad på den investering hon har gjort i Niels. Kanske på sikt har det chans att växa något gott ur det som sker.

Inga kommentarer: