Bloggintresserade

lördag 5 december 2009

Social lördag

... och tidig morgon. Svårt att sova fram på sennatten... har insett att det inte är någon större mening med att ligga kvar och vrida och vända mig. Tog helt sonika ett steg upp och börjar trötta ut mig istället ;).
__________

Ann (8.12): "Mörk morgon än så länge.

Jag med sovit illa inatt, vaknade efter midnatt och svårt somna om i timmar... är det månfasens avtagande vi känner av :-)"

Hade varit roligt att höra hur ni läsare påverkas!
__________

Igår blev vi oväntat vaccade båda två, efter sjuttiotvå ändringar och förseningar och stängningar av vårdcentralernas vaccinering under sista veckorna skulle alla åldersgrupper upp till 51 år vaccineras igår under tre timmar på tre vårdcentraler varför vi antog krasst det inget blir av när vi anlände en halvtimme efter öppningsdags... faktiskt överskådlig kö och efter knappt trekvart blev vi vaccade och kom ut kvart över fyra - helt otippat :-) Än mer otippat när vi fick veta sjukhuset bara hade 1 000 (ettusen) doser.... tror många åter fick vända i dörren innan stängningsdags med besked om att vaccinet var slut, suck. Reaktioner? Inga speciella mer än riktigt muskelont i överarmen båda två :-)"

Mats fick ju oxå sin igår lite öm i armen, men har inte märkt av något annat än... Maria hade blivit kass efter någon dag, illamående så vida pass att hon var tvungen att gå hem från jobbet... men efter ett par timmars vila hade det släppt.
__________
 
Ann: "... Yes box, vi intog ostpaté med nobissås igår kväll enligt fotot du fick, obeskrivligt gott som det brukar vara tyckte vi båda :-)"

Kolla bild på gårdagen!
__________
 
Ann: "... Hur blev domen av takläggaren?"

Provisorisk lagning så länge vad gäller yttertak. Det fixar de sedan. Taket ska ju även bytas invändigt, sen får vi se vad som händer då vi rotar i det. Mats tänker fixa det invändiga själv. Försäkringsbolaget ersätter bara det invändigt material och så... inte utvändigt.
__________

Trevlig kväll i goda vänners sällskap ... och fantastiskt god mat:


Förrätt: Anns Ostpaté med Nobis sås på salladsbädd (FANTASTISKT GOTT!)





Ostpaté

500 g riven ost, helst Västerbotten
5 ägg
2 msk potatismjöl
3 dl gammaldags mjölk, el kaffegrädde
1 tsk salt
3 krm nymalen peppar, gärna svartpeppar och citronpeppar
1 krm timjan
250 g broccoli
smör
skorpsmulor till formen

Tina broccolin och låt den rinna av väl. Riv osten på rivjärn eller i foodprocessor. Smörj och beströ en avlång form som rymmer ca 1 ½ liter. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen, tillsätt mjölk eller kaffegrädde, därefter ost och potatismjöl. Krydda och smaka av.
Häll ca. hälften av smeten i formen. Lägg i den urkramade broccolin delad i mindre bitar. Häll resten av smeten över. Broccolin kan också finfördelas och blandas i smeten.
Grädda på nedersta falsen i ugnen 1-1½ timme. Pröva med sticka. Låt patén kallna i formen. Skiva patén.

Kan gräddas med el utan vattenbad. Kan frysas.

Nobissås

2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl olja
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
2 ½ tsk ljus fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad gräslök

Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka 3 minuter, varken mer eller mindre. Knäck dem och skrapa ur innehållet i food processorskål med plastbladet monterat.
Kör äggen till mos. Droppa ner omväxlande vinäger och olja genom tubröret medan maskinen går. Såsen ska tjockna som majonäs.
Smaka av med salt, peppar, senap vitlök och gräslök. Låt såsen stå och mogna minst en halvtimme innan den serveras. Smaka av den en gång till och justera kryddningen. Nobissåsen kan göras långt i förväg och förvaras i burk med tättslutande lock i kylskåpet.
__________

Huvudrätt: Ryggbiff på bädd av råstekt potatis serverat med hemlagad rödvinssås, grönsallad och olika slags småtomater samt rött vin. (MYCKET GOTT)

Rödvinssås till kött

2 styck Lök (schalottenlök)
1 klyfta Vitlök
2 dl Vatten
1 msk Oxfond (konc.)
2 dl Rött vin
1 tsk Timjan (torkad)
2 msk Vinbärsgelé
Köttsky
Matlagningsmjöl
Smör el. margarin
Salt & peppar


Tillagning

Skala och hacka scharlottenlök och vitlök.

Hetta upp matfettet i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter (ej bränd).

Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 min.

Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar.

För tjockare sås tillsätt lite matlagnings­mjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 min.

Adress: http://www.menyse.com/3.10085/recept/rodvinssas-till-kott/
__________

Efterrätt: Kaffe, konjak, kladdkaka med vispgrädde.
__________

Vi motionerade munvädret och sprängde in med en Charliepromenad.
__________

Olivia har nu invigt sin nya mjukissäng efter att ha kollat på den i 3 dagar "Gått som katten runt het gröt". Jag gjorde en boll av kattmynta i nylonstrumpa som du sa Ann och gned in bädden med, kanske frestade det och att hon inte längre kände sig tvingad att lägga sig där... utan att hon själv valde den... det härliga med en katt den sätter man sig inte på ;)

Inga kommentarer: