Bloggintresserade

söndag 13 december 2009

Lucia och 3:dje advent

... men ingen Luciamorgon än i Paradiset. Tack Ann för ett tjusigt digitalt kort.

Vad händer i Småland i helgen? Inga bestyr inför stundande helg som vi får ta del av?

Vår dag "förtäller" jag om då jag riktigt vet, dvs. i efterhand. Skulle tro att det då blir i form av en bildberättelse.
__________

Nu är årets lussekattor och köttbullarna klara och förpackade i frysen. Vörten ska sättas onsdag-torsdag samt chokladbröden gräddas på ledig dag. Måste säga att Eva-Katrines initiativ med knytis detta året känns skönt. Alla får göra sina delikatesser och Mats och jag kommer förhoppningsvis att gå in i helgen rakryggade.
__________

... (apropås dagens Luciamorgon) ... frånsett att vår Per-Olof steg in i groventrén strax efter 3 som en surrogatlucia... Han hade varit hos sin kompis i Hässleholm och tänkte att han lika gärna kunde haka på oss här i Åhus.

Morgonbadet avklarat, kaffehurran står på, och Mats och Charlie är och köper bullar så nu ska det bli vändning på det. En vända till havet och stranden för att Charlie ska kunna sträcka ut sina lurviga samt vara välrastad då det är dags för oss att ge oss av.
__________

En händelserik eftermiddag i Malmö, startade med bilresa där lillErik introducerade en hemsnickrad lek "gissa hur långt det är kvar vid nästa skylt", vi gissade flest färg på bilar och bilsorter... resan gick därmed rätt fort och strax var vi framme.



Innan vi lämnade Åhus såg vi pyttesmå snöflingor på trädäcket.





Under resan växlade vädet, mer eller mindre mörka moln och det kom en del snöflingor. Vid Linderöd låg det som ett vitt tunt täcke. Då vi närmade oss Lund vart himlen molnig men också blå och solens strålar kämpade för att titta fram mellan molnen.
__________

Allra först var vi en runda på stans nya köpcentra "Entré" för att Erik skulle få shoppa julklappar till sin familj.



Där mötte Per-Olofs Milla upp och en snabbflukt i butikerna blev det, någon liten klapp för vår del, men Erik fixade både till sin pappa och lillasyster. Återstod nu mamma. Måste nog säga att vi blev något besvikna på detta omtalade varuhus som ändå blivit så omtalat. Som vilket köpcentra som helst...
__________

Sedan var vi hos Anna-Karin och Johnny och fikade nya frallor gosade med Mini och Chris Martin som ju hade vuxit rätt bra.
__________

Med hjälp av apostlahästarna tog vi oss till stans museum inhyst i stans första kastell. Här i dubbel upplaga:



Malmö stads första dokumentation är från senare delen av 1100-talet och kastellet byggdes av Erik av Pommern ett par hundra år senare. Genom att förstärka möjligheterna att ta ut tull i Öresund med ännu en handelsstad utöver Helsingborg och Helsingör så kunde man konkurrera med tyska Hansan:



Åttahundra år senare möter det här tjusiga konstverket oss vid entrén. På väggen en tavla i tjusiga färger. På golvet en skulptur med två ovandelar på en manskropp förankrade i varandra. Den ena vänd emot tavlan, den andra motsatsen:



De här varma färgerna gillar jag och det gjorde man tydligen redan på vikingatiden. Här en Runsten . Måste ju vara betydligt mer genomtänkt då man satte något på pränt. Dels tod det säkert rätt lång tid att rista in vareviga bokstav och att sudda var ju inte heller möjligt:



En annorlunda enöglad sax, tänk som det kan bli eller är det kanske som det är, inte vet jag. I vart fall kan inte vara lätt att vara skräddare:



En rad med nycklar. Även här med eller utan öglor, skulle ändå tro att det mer är tidens tand som har varit framme. Inte lätt att tappa dessa stora nycklar utan att märka det och förmodligen smiddes de en gång för att hålla riktigt länge:



Vi stannade till för att bevittna en återkonstruktion av ett holländskt skepp. Varenda liten detalj så arbetad och stilig:



Dåtidens pengar i form av väldiga kopparplåtar Ännu ett tecken på hur vi gått emot ett slit och slängsamhälle:



I mitten av 1400-talet koncentrerades Danmarks myntslagning till Malmö. Man tror att det planerades för myntslagning på Kastellet som därför kallades för Myntergården.

Klicka på bilden härunder för att kunna läsa texten om Göingehövdingen:



Milla på väg ner i den äldre delen av byggnaden. Ett utav en gång 4 befästningstorn två av dessa kanontorn finns bevarade. Fotografiet ett exempel på fågelperspektiv. En tacksam lokal för att bygga upp spännande stilleben i. Det är lätt som åskådare att föras in i stämning:



Bara kolla rustningen och alla hängande ljuslyktor ur grodperspektiv... snyggt:



Ett fantastiskt handarbete, en fin brynja Kolla bara varenda liten metallögla, det gjorde jag:



Mängder av gamla skor, mer eller mindre välbevarade, men av liknande modell. Handlade nog mest om att ha skor på fötterna:



Olika skomodeller:



Häftig kontrast till Herr von Essens skor Vilken herre drömmer/inte om ett par sådana:



Häftigt att se att Åhus då tillhörde de större städerna, att inte ens Kristianstad var påtänkt:



Genom en liten fönsterglugg hade vi utsikt över vallgraven:



Så var det dags för akvariedelen här frodigt gröna växter:



Såklart fiskar också färggranna blandade med mer eller mindre underliga. Här vanliga akvariefiskar:



En rolig fisk med utåtstående ögon som simmade med ögonen ovanför vattenytan:



Ja, det fanns mycket mer att kolla på här, bla slottet (Kastellet blev ju slott på 1500-talet och byggnadsmaterialet tog man från kyrkor och kloster i trakten). På slottets paradvåning lär finnas häftiga barock- och renessansstil. Av det såg vi inget. Den här bilden är lånad från Statens fastighetsverks broschyr:



Valde att sätta in denna bild då jag såg en slående likhet med era möbler Ann.

Och så fanns det vilda djur från olika världsdelar. Mer hann vi inte njuta idag. Hit kan jag ju gå när som sa Anna-Karin och Per-Olof och Milla tänkte också fortsätta vårt besök en annan gång.

Efter en orolig tid blev blev Skåne svenskt år 1658. Slottet utgjorde periodvis förråd, fängelse, förvaring av krigsfångar. Borggården var avrättningsplats något år in på 1900-talet och har nu senast varit museum i över 70 decennier.

För vår del en snabb promenad till Tekniska museet för att hinna kolla bla på en gammal Ubåt.

På vägen bevittnade vi en vacker vy emellan träden med Torning Torso i fjärran:

 

På tekniskan fanns mycket annat att se som den här gamla cykeln Kan väl inte annat än att vara svår att balansera på:



Ett par käcka rullskridskor ja hjulen är ju större än på dagens men det gällde ju även cyklarna:



Droska:



Vad sägs om den här snabeldraken. Knappt jag vågar erkänna det men modellern verkar inte helt obekant:



Såklart var vi ombord på U-båten tillverkad i Karlskrona som nu förevigt hade strandat här på tekninskan i Malmö. Tidigare var den i bruk under 23 år och vi blev guidade på plats av en man som hade arbetat sammanlagt 8 år på just denna båt samt bla på Kockums.

På nästa söndag skulle han gå sin sista visning, och då var det dessutom hans 80-års dag. Ett oavlönat arbete där intäkterna från föreläsningar oavkortat hade gått till barncancerfonden. Som Per-Olof sa: vem kan berätta bättre än den som har varit med. Det är ju han som sitter inne med svaren och vi som ställer frågorna. För vem annars skulle kunna svara i teori på hur det kändes att befinna sig under vattenytan och med allt strul som skulle kunna inträffa?
__________

Som final var vi på den där kvarterskrogen med jättegod mat.
Dagens erbjudande 2 rätters meny. Utsökt!
Laxtoast:



Entrecote med choronesås:


__________

Det blev en givande luciadag dock utan Lucia. Lill-Erik verkade mer än nöjd och det var ju huvudsaken. Det var ju hans födelsedag vi firade på detta något annorlunda sätt. Vi var vid hemresan rörande överens om att gå på museum är underskattat och att här hade vi kunnat spendera timmar till.

Den här veckan syns det att jag har gått för det verkar som om jag har fått kläm på den gamle stegräknaren. Har fått dina steg Ann, men det får vänta för jag har ingen omvanlingstabell här på jobbet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Va många ni blev som var med på utflykten :)

Såg ut som att ni hade en toppen dag, speciellt på museéet. Gud va stora katterna har blivit :) haha

Inga småbarn längre:)

Usch för att det är måndag idag. Jag orkar inte .....

Ha en underbar dag!

Kram Eva

Anonym sa...

Hej där, något fel med din server så mailen bouncar tillbaka ;
- These recipients of your message have been processed by the mail server:
Ingela.Persson@...
; Failed; 5.1.1 (bad destination mailbox address)

Remote MTA fm.gw.kristianstad.se: SMTP diagnostic: 550 5.7.1 Unable to relay

Skicka ett mail när mailen din funkar igen är du snäll :-)

Ann

Ingela sa...

Absolut var det toppen. De flesta verkar facineras av gammalt och hur det en gång har varit.

Anonym sa...

Hej! Trevlig söndagsutflykt som jag kan rekomendera till fler.

Räkna med att lägga minst 3-4 timmar på museerna

Hälsar Chaffisen

Berra sa...

Ja på museena hade man kunnat spendera minst någon timme till på. Hade gärna sett sydafrika utställningen samt sett lite mer från Tekniska.

Tack för en trevlig dag!!

Ingela sa...

Konstigt vad gäller mejlen Ann. Andra har kunnat skicka. Prova skicka till vår andra mejl vet jag.