Bloggintresserade

söndag 1 augusti 2010

SKOMAKARSON

Då vi passerade broarna över ”Bälten” funderade vi över historien och hur de egentligen låg till… och då vi kom hem beslöt jag mig för att bli bättre påläst och valde då ett inlägg från 1997 i tidskriften ”Populär Historia”.

Där det påstås att första tåget med Karl X i spetsen över Bältet ännu inte hade passerat utan att detta skulle vara något som historieböckerna försökt slå i oss. Om ni är intresserade läs vidare på :

http://www.nordicacademicpress.com/o.o.i.s?id=52&vid=163


Första riktiga stoppet gjorde vi i Odense på den danska ön Fyn.

I det här huset föddes 1805 en fattig skomakarson. Man kan väl knappast ha undgått att stifta bekantskap med denne Hans Christian Andersen.



Fotot är ifrån trädgården utanför det pyttelilla barndomshemmet.



HC, en grabb som tidigt blev faderlös nobbade sina chanser att bli skräddare och lämnade istället hemmet redan som 14-åring för teatern.



Han lär ha varit allt annat än en solig människa. Bl.a var han olyckligt förälskad i svenska operasångerskan Jenny Lindh. Besökte vid ett tillfälle Charles Dickens som han beundrade mycket. Dennes dotter beskrev honom som "socialt inkompetent".

Året för hans genombrott var 1830 och produktionen resulterade i mer än 200 sagor, många dikter, romaner och skådespel. Och precis som du skriver Maria härunder, får man ju lätt tankar om att hans textalster handlar om honom själv, hans liv och funderingar.

Tror nog de flesta har stiftat bekantskap med exempelvis "Den fula ankungen", "Prinsessan på ärten", "Den lilla sjöjungfrun", "Kejsarens nya kläder", "Elddonet"




Det här är en av mina första sagoböcker tryckt på Förlaget Kärnan AB i Hälsingborg. Illustrationerna i boken är härliga (kolla Kejsaren påminner han inte om HC?) ... och faktiskt tror jag att det var just genom när farmor läste den för mig om och om igen som jag invigdes i konsten att läsa.

HC Andersen blev 70 år och dog 1875 i Köpenhamn

3 kommentarer:

Maria sa...

Ja, han var kanske "Den fula ankungen" själv, H C Andersen. Men fina sagor skrev han. Tack för Odensebilderna.
Maria

Petit Eyekiss sa...

Fin skildring o vackra bilder du bjuder på. I min ungdom så köpte jag 3 tjocka skinnband med bara HC Andersen sagor. Alldeles för tjocka och tunga för att sedan läsa för barnen. Skulle säkert ha bra behållning av dom om jag läser dom nu.....
Kram
Bettan

Anonym sa...

Har lämnat boken framme Bettan klart man bör läsa om dessa sagor som man säkert kommer att upptäcka har ett annat budskap än det man såg som barn.

Ingela