Bloggintresserade

fredag 27 augusti 2010

LA VIE EN ROSE

... en i vårt tycke klart sevärd filmatisering av en stor men i flera andra hänseenden liten kvinna. Jag talar om Edith Piaf och hennes liv. Ett liv som kantas av olika slag av svårigheter men också av inslag av lycka där en stormande förälskelse och kärleken till sången och musiken blir den röda tråden det som håller henne uppe och samtidigt drar henne ner i djupet. Visst är det så att hon många gånger uppträder på ett sätt som kan väcka anstöt hos sin omgivning, men samtidigt skriker hon ut sin längtan "SE MIG"... hjälp mig... Hennes röst är enastående den synliggör all den där längtan och dessutom på ett formidabelt sätt. Ja, jag kan inte nog finna superlativ för att beskriva just detta faktum.

På baksidan av filmen läser man följande:

Upptäck själen bakom artisten och hjärtat inom kvinnan, genom ett öde som överträffar dikten. Intim, intensiv, skör och oförstörbar, beredd att offra allt för konsten. Hon var den mest odödliga bland sångerskor...

Olivier Dahan har regisserat denna rosade film som på vägen har fått en rad av positiv kritik. Inte som actionfilm utan snarare en film om livet hur våra egenskaper och hur det som sker runt om oss kan påverka vilka uttryck det tar.





7 kommentarer:

Anonym sa...

såg ni filmen idag i skolan? Jag har faktiskt ännu inte sett den ännu, är väl lite anti när det inte amerikanska eller brittiska filmer, vilket är illa =) haha

visst är det skönt med helg?

Hoppas att massagen imorgon blir lika skön som ni väntat er <=)


Kram eva

Anonym sa...

Hej på dej!

Den filmen är en dvd som pappa och jag köpte sist vi var i Tomelilla. Den är rätt lång och vi orkar inte vara uppe så länge på vardagarna så det tog två kvällar ;-)

Kram mamma

Randiga Tråden sa...

Den vill jag se, bara höra hennes sång är fantastiskt.

Petit Eyekiss sa...

Tack för din goa kommentar hos mig. Den värmer!
Filmen om Edith Piaf har jag sett, och jag har också läst boken om hennes uppväxt. verkligen en bok som väckte eftertanke. Ha det så gott i helgen.
Vi ska fungera som chaufförer åt våra goda vänner i morgonkväll. Dom hämtade oss när Sarah hade bröllopsfest.Bra när man kan göra så.
Kram
Bettan

Ulla sa...

Vi har sett den och den tog tag. Nu när jag hör Je reg...... blir det nya tankar. Var tar tiden vägen när man börjar jobba? Kom hem lite trött och vimmelkantig idag och tog ett par varv med dammsugaren. Sitter nu och ser INTE finnkampen utan in i skärmen på min lilla laptop och inser att många bloggat under veckan men inte jag. Trevlig helg och kanske nåt händer hos Hemjord, vi får se.

Maya sa...

Åhh det där kan nog va en film på mig :)
Ha en skön lördag!
Kram

Mia sa...

Jag var inte gammal när jag förälskade mig i Edith Piaf. Jag hittade en bok som hennes syster skrivit om henne och blev helt uppslukad, då var jag nog ca 30 år yngre än nu.. när jag sen hörde henne som inte ångrade något satt visan sig fast för alltid. Hon måste ha varit en fantastisk dam. Men jag har inte sett filmen, borde få gjort det en dag..