Bloggintresserade

söndag 1 augusti 2010

SCHLESWIG


En oerhört charmig liten stad i nordtyskland och där
centrum är byggt runt det lilla kapellet med sina lummiga och blomstrande gravplatser. Här levde man bokstavligen talat nära sina döda. Det syns bara delvis på bilden, men lunden vårdades väl... och just vid detta tillfället rådde det en påtaglig men stillsam aktivitet.


Staden visade sig idag från sin soligaste sida
Invånarna, tar som här, varenda chans att påta ner de gulligaste blomster

Kändes självklart att placera en båge som sammanband två gathus som sedan ledde in i en av alla smala gränder


Som här kantat av stockrosor


Inbjudande söta kakaoblommor på en trapp som vi passerade med en hårsmån


Mängder av former och modeller av spaljeer. Här klättrade en sort av klematis och rosor i den andra. På ett ställe blandat i samma spaljé men det tog jag visst inget kort på. Annars väldigt vackert!









En hel länga med virkade stjärnor i varenda fönster

Vilka fantastiska planteringar utanför turistbyrån. Vilken fantastisk plantering på allmän mark. Absolut något att ta efter i Åhus istället för att "asfaltera in samhället"... Ja ni hör vad jag tycker om det, eller snarare tvärs om. På en sådan här ort hör kuller- och gatsten tillsammans med växter hemma!!!


Vi fastnade för de söta blomsterna runt buxbomklotet. Någon som vet vad det är?








Ja, vi konstaterade att det mesta var pyttigt, litet och intagande i Schlezwig... förutom DOMKYRKAN som verkligen var helt enorm


Ett lika vackert som ovanligt tegelverk. Kanske anar ni det om ni klickar på bilden. Kyrkspirorna som söker sig upp emot skyn är beklädda med utskott förbryllade oss... Förmodligen dekoration. Men lekte med tanken att det var ljushållare att tända vi speciella tillfällen... isåfall sa Mats säkert ett välbetalt jobb :-)

Dessa väldiga murar omgärdade kyrkan


Det här var vad vi såg idag men Schlezwig är snarare ett landskap med en nordlig gräns vid KONGEÅEN och en i söder vid floden EIDER. Största staden är Flensburg som vi visserligen var inne och nosade på, men ändå för att rätt snart lämna bakom oss. Området har dansk historia mellan 800 till 1864 då det erövrades av Österrikiska PREUSSEN.

3 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Vilken verkligt gullig stad det är! Det verkar inte förekomma någon stress eftersom innevånarna har tid att pyssla så mycket. Mysigt!
Kram
Kerstin

Maria sa...

Tack för alla fina bilder från Schleswig!Det var nästan som om jag var med på vandringen.Underbara blommor!
Maria

Ingela sa...

Kerstin och Maria: Ja, det är verkligen en stad som jag varmt kan rekommendera. Tänk att vara befriad från stress om så bara för en stund. Funderade tillsammans med Mats en stund och faktiskt såg vi heller inga bilar i stan med betoning på INGA. Det var verkligen ögonfröjd i vartenda hörn. Åk dit vet jag!