Bloggintresserade

lördag 14 augusti 2010

DET BLÅSTE EN VIND

... till EBBAMÅLA BRUK ett underskönt industrisamhälle strax invid Mörrumsån. Det var här vi var igår på årets "Ut i det blå utfärd"... och att hantera järn har varit ett välkänt faktum här alltsedan järnåldern dvs. redan 490 före Kristus. På den tiden en tillgänglig plats i.o.m. sitt läge med ån och närheten till havet.
Ståtliga höstanemoner invid tegelväggen till det gamla bruket


Verksamheten med järnhantering vid Ebbamåla bruk startade 1885. Det intressanta är att det går att studera platsen i detalj, för prylarna är än idag i stort sett intakta. Tiden och människorna visserligen andra... möjligen några av oss med större anknytning i nedstigande led än andra. Drar mig till minnes att Mats farmors far Karl Alfred Magnusson (1873-1952)
Född (1870 03 01) 1873 i Långasjö, Kronobergs län i Småland. Sedermera smed i Asarum.
KÄLLA; Sveriges befolkning 1890 samt 1900.
Fråga mig inte varför fördelseåret varierar men kanske beror det på uppgifter ur olika källor. Platsen Asarum ligger inte alltför långt ifrån Karlshamn inåt i landet. Alltså har det varit strax i närheten... Min Mats berättade nyss att balkongräcket på ovanvåningen till hans farmor och farfars "Högvakten" är ett av Karl Alfreds verk. Fotografi finns på ett äldre inlägg
http://hem-tradgard-design.blogspot.com/2010/02/godmorgon.html




Det var ju från ån man hämtade kraft att driva maskinerna, kraft i nära samarbete med människan. Kraftiga remmar sammanband och fortplantade kraften till de olika maskinerna i lokalerna


Tekniken förädlades efterhand av erfarenheten och av uppfinningar. Ett namn som fastnade var Johan Petter Johansson (1853-1943). En svensk som fick stor betydelse för utvecklingen här så väl som i övriga världen. Han startade sin bana som vallpojke, vidare som hantlangare av torv vid en ångmaskin.

Hur detta arbete kunde se ut har jag skrivit om i ett tidigare inlägg:

http://hem-tradgard-design.blogspot.com/search?q=Arbete+vid+en+torvmosse

När det gäller JP Johansson fortsatte han vid järnvägen som rallare, efter sin militärtjänst så hade han som så många andra planer på att lämna Sverige för att söka lyckan andra sidan havet, men fick tjänst vid Munktells och det var då han uppfann smörjkoppen. Företaget tog patent på den och den då 33 årige JP Johansson lämnade Munktells för Enköpings Mekaniska. En kort tid därefter uppfann han dels rörtången samt skiftnyckeln som kvickt spred sig över hela världen. Företagets produktion ökade och expanderade, slogs ihop med Maskinfabriken.


1909 uppfann han sockertången en gripklo med fjäder. På Wikipedia kan man läsa:

Han kom på idén efter att ha kommit hem smutsig om fingrarna och grävt i sockerskålen och då fått en tillsägelse av sin fru”.

Han gjorde mer än 110 uppfinningar som det söktes patent på och en av de sista var en ledad lampa
Då man står inför några av de packlårar som använts av utvandrare till Amerika då är det lätt att känna den vemod, nervositet och förväntan som måste ha präglat deras sinne.


Karl-Oskar och Kristina finns här i en gjutning


… i Karlshamn kan man se hur de båda står och blickar ut över havet.



Tenngjutning



Flugfiske - vilket jag visserligen inte provade i praktiken... men väl kunde njuta den tysta rofyllda naturen, lummigheten vid åkanten endast accompanjerat till tonerna av vattnets rörelse. Här kan man fånga både lax och annat och jag har ju som bekant en del frågor om allt möjligt och dessa hade jag tillfälle att ställa till expertis så nu behärskar jag flugfiske om inte i praktiken så mer i teorin.



Det gavs möjligheter till att prova på järnsmide inne i smedjan. Eftersom jag denna dag hade möjlighet att välja bort det till skillnad från smederna för inte så länge sedan så gjorde jag det. Värmen inne i smedjan tillsammans med den varma sommardagen tyckte helt enkelt blev för mycket. På den tiden då bruket ännu var igång jobbade man måndag-lördag och hade endast fritt på söndagar. Det måste ha varit hårt, varmt, smutsigt och slitigt liv...

7 kommentarer:

Maria sa...

Vilken härlig utflykt ni har gjort. Tack för "historielektionen"! Det är roligt att sådana här miljöer får finnas kvar. Unga idag borde få se mer av detta för att förstå hur mycket de tidigare generationerna jobbade - och på vilket sätt de gjorde det.
Ha en fin helg!
Maria

Randiga Tråden sa...

Vilket gediget hantverk, underbara gamla verktyg.

Maya sa...

Vilka underbara bilder och så kul att läsa :) tack, du förgyllde min lördag :)
Ha en fin fin dag! Nu ska jag fixa mig för det blir party på Uggelvägen ikväll *Ler*
ha en kanon kväll!
Kram

TUSEN VASER sa...

Så kul att halka in på din blogg och hitta beröringspunkter. Såg att du, liksom jag är specialpedagog och bor i de södra regionerna. Söderut, i Hällevik, är jag på lov och somrar. Tänk Ebbamåla bruk hade jag inte en aning om existerade. Verkar definintivt vara värt ett besök.

Ölandsvindar sa...

Alla borde någon gång ta sig tid att besöka "gamla tider" som vi alla har en tråd tillbaka till. Det ger upphov till många tankar och kanske större uppskattning av det liv vi lever nu.Min svärmors farmorsfar Fredrik Horn 1798-1870 var smed i Madesjö, Kalmar län och det finns fortfarande konsthantverk med hans stämpel bevarade.
Kerstin

Ingmarie sa...

Men snälla människa!!!Längesedan jag lärde mig så mycket intressant på en o samma förmiddag!
Håller också på med att läsa utvandrarna för femtioelfte gången.Bättre litteratur får man leta efter.
Kramen till dig från mig

hagagården sa...

Men oj va mycke snyggt och lampan är helt underbart snygg,den skulle jag vilja ha!!!!!!
kram o ha en fin dag.
ninni