Bloggintresserade

lördag 22 januari 2011

GOD LÖRDAGSMORGON

... för reflektion;

Vad som får oss att slappna av är nog med små variationer ändå ungefär detsamma. I grund och botten känner vi oss själva rätt väl åtminstone vad gäller detta, men ändå är det nyttigt att ta sig en funderare emellanåt…

…det insåg jag tydligt en gång på terapin efter min stroke. Det hade gått en tid och jag hade ännu inte fällt en tår, inte förrän då när jag blev satt med penna och papper och skulle försöka forma bokstäverna till detta som jag för så länge sedan hade upplevt som njutning. Jag insåg då att livet på senare tid hade utgjorts alltför mycket av måsten. Det blev ett bryskt uppvaknande då jag insåg att jag varit allt annat än rättvis emot mig själv. Och nu inser jag att sekundärt gällde detta faktum naturligtvis även andra.


Men det är variationer i vad man kopplar av av… visst känner vi oss innerst inne rätt väl och uppmärksammar också när individer i omgivningen mår bra. Tänk Eva-Katrine då jag läste din kommentar så log jag till och kände hur väl det stämde. Och du, det är ömsesidigt!Att pyssla om mina blommor njuter jag så klart också av...

... och idag får även onsdagens bilturer mig att uppleva mig fri som fågeln, samtidigt som jag undanröjer mer eller mindre osynliga hinder!

I den här andan gick Charlies och min biltur den här veckan till Rusta och Jysk som ligger en bit utanför stimmigaste centrum. Det passar mig. Jag investerade i två tapetrullar av en färggrann tapet med påfåglar. Den här jag tänkt mig som fondvägg inne i det rum där Kalle hade sin ”kula” för rätt några år sedan. Han perforerade då en hel vit vägg med röda pluggar, den som vi hittills har försökt kamouflera så gott det går. I det här rummet har vi numera teakmöbler från 50-talet, och jag tror att det kommer att bli ”fina fågeln”.


Bredvid Rusta ligger djuraffären Grizzly och på onsdagar förväntar sig Charlie en ny liten leksak i kassen. Idag blev det en liten slungboll helt av rep som Charlie sedan latchade rejält med. Flickan i djuraffären berättade att hundar kan urskilja blått och gult. Det tyckte jag lät lite spännande. Att de urskiljer färger det tror jag alldeles säkert på, men såklart ser de inte färger som vi… (och förresten tror jag inte heller att människor ser dem lika, men det är en parantes).

Efter att jag varit en vända inom COOP här i Åhus för att nyttja veckans medlemserbjudande, så kunde jag inte motstå Biblioteket som ligger vägg i vägg. Ja, jag var ju Mats skickebud han hade läst ut sin Björn Hellberg, och nu önskade han en ny. Därinne stötte jag på väninnan som nu var på väg in till stan och Jysk för att investera i en skön skrivbordsstol. Världen är då för dråplig ibland!

Idésprutor finns, som jag skrev till dig Kerstin, i Åhus med. Den nya satsningen på Bibblan är en bokcirkel om Agneta Plejel och hennes författarskap. Den tänker jag då hoppa på. Tre måndagar, den första träffen med en litteraturvetare som talar om hennes författarskap. Till gång två ska man ha läst två av hennes böcker som då ska diskuteras. Litteraturvetaren medverkar vid denna träff. Den sista gången kommer Agneta Plejel att vara där för att svara på frågor. Även denna sista gång är samtalsledaren med.

Så nu har jag tillfälligt fått lägga Ranelid på hyllan Maya!
Nu läser jag ”Drottningens Chirurg” och här är det också knivar inblandade.

En gång i min ungdom närmare bestämt på gymnasiet så sa min svenskalärare att jag borde fortsätta en bana med litteraturvetenskap och hon såg nog något som jag inte såg då. För det är ju faktiskt det jag gör nu fast synnerligen till husbehov ;-) … visst bestemor jag analyserar ju det mesta jag är med om och njuter av det :-!

Sen är det så klart som du säger Gudrun individuellt hur, och det beror på ur vilkens perspektiv hurdan en tolkning ser ut (det blir ju påtagligt då man som du Lyckoslanten tar upp att du gillar versionen med Berghagen och Plura).

Även om man känner sin egen sanning bäst, så är det nyttigt att få veta hur andra tänker kanske ibland för att något ska klarna eller byta skepnad. Därför är det så nyttigt med den här positiva och negativa responsen. Det har stor betydelse för vidare utveckling. Tack till dig Aniela och er andra som lämnade positiva spår hos mig.Att ställa frågor är ibland viktigare än att ha svaren, bara inte dessa frågor tar över ens liv för då är man nog inte lycklig själv.

Ulla; ”…livet förändras och sedan återvänder får man… ett annat perspektiv. När allt blir stabilare och man knatar lite upp och ner så är det med större respekt för allt man har. Det ligger verkligen något i att man kommer stärkt ur krisen”.

Jag citerar Kerstin;
” Men han kunde ändå poetiskt formulera frågorna så fint att de stannade kvar och fick oss att fundera långt efter hans död. Vackra fotspår efter ett stormigt liv”.

Han berör, och kanske är det detta som är en viktig ingrediens i hans samlade verk (utöver att han sökte svar) Gudrun ”Kanske ville han påverka hycklarna”.4 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Ibland fastnar en strof i huvudet. Efter din kommentar i går om solen, kom jag på hela visan: Morgonsolen redan strålar högt på blåa himmelen, lilla fågeln glättigt sjunger från sin gren igen. Den har surrat i mitt huvud hela dagen och jag har för mig att man sjöng den i kanon i skolan. Fortsätt att tänka, det är så intressant att läsa dina utläggningar. Pleijels bok läste jag när den var precis nyutkommen,
Kram till dig, Ingela och trevlig lördag
Kerstin

Ulla sa...

Vad jag njuter av? Just nu är det att sitta och lyssna på en bok samtidigt som jag handarbetar, säcka ihop framför TV'n en fredagkväll efter mat och vin och vänta på kaffet som kommer nerför trappan levererat av en som jag tycker om. DEt finns som väl är massor att njuta av och det är som vi sagt tidigare nyttigt att begrunda livet. Trevlig helg!

Gudrun sa...

Tjenixen Ingela!
"Vet du", som barnbarnen säger. Det är så MYSIGT med funderingar och diskussioner. Det är som att betrakta ett konstverk, ju mer infallsvinklar, desto större helhet.
Idag har jag varit i Strängnäs med älsklingen och köpt 40 kg terracotta lera. Nu skall det göras sommar hjärtan. :)

Önskar dig och din älskling, ehh, älsklingar, en
riktigt härlig helg.
Kram

Maya sa...

Det har gått lite trögt med läsandet här... somnar så fort jag tar boken och börjar... inte för den är dålig utan för jag är hel slut :) *ler*
Jag ser att du gillar orkidéer precis som mig :)
Har du provat lyssna på böcker?
Jag tycker bäst om att läsa de själv, blir mer spännande då av någon anledning.
Kram Maya