Bloggintresserade

onsdag 26 januari 2011

KÄRLEKENS KRAFT… kärleken är utan tvivel en stark kraft som uppstår i möten. Den ryms tänker jag, i en varaktig relation. Där det finns en önskan och en villighet att fördjupa relationen. En vilja att förstå, att öppna sig för att samtidigt rädas.Kärleken är en av våra mest betydelsefulla känslor.Bilden lånad från boken: Forma mönster av K.Jerstorp och E. Köhlmark sidan 99.


Med kärlek i bagaget tar vi oss tid att lyssna utan för många kommentarer. Samtalet präglas av intresse där vi njuter gemenskapen i det vardagliga och släpper på kraven. Vi visar i stället tålamod och hjälper någon över svårigheter. Bekymras över andras motgångar och gläds över deras framgångar.
Kärlek känns igen på pirret i magen eller ”sockerdricka inuti”, som en av mina elever så beskrivande uttryckte det. På värmen som sprids i den andres närhet. På längtan till den andre. En längtan som får magen att knyta sig…

Kärleken har ingen given form, ingen bestämd färg eller mönster föreställer jag mig, ingen kant och ingen kontroll. Den handlar om uppmärksamhet, närvaro, öppenhet, äkthet, tillit/svek, löften/bedrägeri, glädje, stolthet, men också t.ex. rädsla, skam… som med allt annat finns kontrasterna nära. För att vila vid färgen skiftar den beroende på ljus och mörker och sinnesrörelsen... och om jag skulle svara på Litens fråga: hur kärleken smakar så skulle svaret få bli lika komplext. Allt från ljuvt till bittert...

Kan inte låta bli att åter citera Pleijel då hon har Nella (Chirurgens fru) att trösta Maria.

”Om hon tröstade Maria eller sig själv var oklart. Livet kan bli förhatligt. Som när man gått förbi den sista vägvisaren och vet att ödemarken väntar, och det inte går att vända om, och det förefaller som om en osynlig varelse följt bakefter och ryckt undan vägvisarna...”

Min tanke ; Allt blir lika långsamt och utan ende liksom den här meningen.
”... Den allra sista av dem är kärleken. Mister man den är livet inte värt något”. Det vet Nella".

Kärleken måste vårdas för att inte dö ut. Det är inget som vi kan behandla hur som helst. Till syvende och sist har vi ansvar för den kärlek vi ger till en annan människa. På så vis skulle man kunna säga att det är ett moraliskt krav.

6 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Ja, det där pirret kommer man ihåg hur det kändes fast det var snart femtio år sedan. Men en liten repris har väl dykt upp då och då under årens lopp.Men numera är kärleken lite mer varierad och sträcker sig över allt från gubbe och dotter med barnbarn, släktingar, vänner och lilla vovven. Ibland kan man ha ett kort möte med någon person i något sammanhang där man direkt känner värme, samhörighet och kärlek för flera dagar framåt.Härligt!
Kram
Kerstin

Anonym sa...

Jag vet inte vad jag tror om kärlek längre men det var längesedan som jag hade sockerdricka inuti mig

kram eva

Maria sa...

Ja, kärleken är en stark och levande kraft! Den behöver näring och "underhåll", det får man inte glömma. Snart är det "Alla Hjärtans Dag" - men varje dag kan ju få vara en "hjärtedag", då man visar värme och kärlek till dem som man möter.

Gudrun sa...

Hej Ingela, nu kommer jag spatserande till dig. :)
Så härligt med kärlek. Mmmmm.
Kärleken är tålig och stark, övervinner allt, det enda som kan värma upp en frusen själ.
Behöver näring, omvårdnad och får aldrig tas för given.
Kärlek är för mig även medmänsklighet, så härligt att känna.
Önskar dig en härlig kväll.

Bestemor Drillo sa...

Så fint du har beskrevet kjærlighet!
Som sukkerdrikke(brus på norsk)Synes jeg var så treffende!
Du lurer på hva Skrei er for noe! Her kommer det en forklaring: I Januar/ februar kommer Lofottorsken inn fra Barentshavet mot kysten av Nord Norge. Den er stor og har mye rogn i seg og sammen med torskelever
lager vi en rett med kokt torsk,og kokt rogn. Torskelever kokes sammen med løk og eddik, dette helles over fisken på tallerkenen. Jeg bruker gulrøtter til! Dette er et kraftig måltid, men sunt for hjertet. Glemte å si at gode melne poteter hører med!
Det er denne torsken som kalles Skrei! Dette ble litt rotete, men håper du forstår det meste. Det er nok mange forskjellige måter å tilberede denne fisken på, og mange som bor inne i landet synes ikke det er så godt, men for oss er det et av årets høydepunkter! Klem fra bestemor som nå har spist seg til sofaen!!!!!

Ölandsvindar sa...

GOd morgon!
Tapetsera på. Det är ju verkligen ett arbete som gör skillnad.Själva stod vi här och funderade på hur man kan vända på en dörrpost så dörren öppnas inåt till klädkammaren istället för att ta massor av utrymme i sovrummet. Högre ingenjörskonst!
Kram
Kerstin