Bloggintresserade

torsdag 6 januari 2011

SKYSKRAPOR storstad och lilla Åhus
I början av december var våra båda pojkar i New York under en vecka.

Lagom till jul hade Per-Olof satt ihop ett bildspel med ljud och bild i ett program som han hade laddat ner från nätet. Programmet heter Photo story 3 för Windows.
Adressen till programmet som är fritt för nedladdning verkar ha stora möjligheter.
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/photostory/default.mspx

Tänk så mycket trevligare om man gör till vana att arrangera sina bilder. Det är ett arbete som jag kommer att ge mig i kast med framöver.
**********

... Då vi njöt det trevliga bildspelet frapperades jag av hur väldig denna stad är och då främst på höjden. Vår Karl-Mikael vittnade dessutom om skinn flådda fötter så detta måste ju även ha gällt till ytan. Enligt hans utsago så handlade det om milslånga promenader dagligen.


Själv började jag att fundera på det här med skyskrapor och sökte på Google.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skyskrapa#V.C3.A4rldens_h.C3.B6gsta_skyskrapor

Här kan man utläsa att i Dubai finns en skrapa med 181 våningar och den lär vara högst.
I New York Empire State building med 102 våningar

Turning Torso i Malmö har 57 våningar och är högst i Sverige.

I Kapstaden lär finnas en skrapa som är byggd som en stol. Hur nu detta är möjligt!


**********
Nu är det ju inte riktigt läge att söka amerikasläktingar på en så pass kort resa som en vecka. Och kanske inte heller via en blogg ;-)

Men det märkliga är att veckan efter att grabbarna hade kommit hem så fann vi en adress där Gunhild Persson (f. 1895) bodde då hennes bror Hjalmar Persson född 1893 02 26 (Mats farfar) och farmor Doris var på besök på 60 –talet. Och vi hade pratat om att vi lär ha släkt over there (vi tror att Gunhilds man hette Oscar och att de hade 2 söner Börje och Stig (han hade vad vi vet två döttrar Berit och Ingrid).Barnbarn var i Sverige på besök här när Hjalmars barnbarn Mats var liten, kan möjligen ha hetat Dana?
Syskonen Persson barn till Hamnarbetare här i Åhus Per (Bier) var Hilding, Hulda, Hjalmar, Gunhild och Harry.

Gunhilds adressen var 438-54 st. Brooklyn USA och grabbarna är nästan säkra på att de hade rört sig i detta kvarter. Det hade varit jätteroligt att komma i kontakt med släktingar…
Ser att det är någon från New York som dagligen besöker min blogg... Men ett sådant flyt är väl inte möjligt att kunna få reda på personer som funnits på en adress???

7 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej Pinglan!
Ja, stor är den staden.
Kul med släkten, kanske får du napp, vem vet?
Önskar dig en fin dag.

Randiga Tråden sa...

Roligt att läsa om dina släktingar, jag väntar hem min dotter nu snart hon har varit i LA över julen. Brittmari

Ulla sa...

Världen krymper mer och mer kan man konstatera. I vår lilla stad fanns ett högt hus när jag växte upp och som mycket riktigt kallades höghuset och görs så än idag. Trevlig helg!

Bea sa...

Världen är trots allt liten när man idag kan använda sig av detta forum med all tänkbar information och möjligheter.

Att man dessutom kan bygga de mest fantasifulla byggnader på hisnande höjder är obeskrivligt!!

Ha en trevlig kväll!
Kram /Bea

Ölandsvindar sa...

Jag har varit i NY en gång och första dagen tyckte jag att staden var fruktansvärt ful och deprimerande. Sedan började jag ändra åsikt och nu tycker jag att det är en fascinerande plats.Här på Öland har nästan alla släktingar i USA och en del har kommit tillbaka. Det sägs att det ofta talades engelska på tåget här när hemvändarna träffade varandra.
Kram
Kerstin

Maria sa...

Har aldrig varit i New York (eller USA över huvud taget) men vet ju att det är en enorm stad. spännande att ha släktingar där. Du kanske får forska vidare? Min man har släkt i Rockford, Illinois, och vi hade faktiskt besök av ett par av dessa för några år sedan. Häftigt! Men jag skulle inte vilja bo i en sådan stor stad! Tacka vet jag närheten till naturen. Jag tror att du tycker det samma?! Kram!

Ingelapingela sa...

Hej på er mina vänner! Tack för ert engagemang och lite personliga kommentarer.

Mats och jag har inte heller varit vare sig i Amerika eller någon annan kontinent än Europa över huvud taget. Min syster bor ju sedan rätt många år i Californien.

Sen har jag kommit i kontakt med avlägsna släktingar i Florida.

Jag hoppas verkligen att vi får något napp av något slag vad gäller Mats släkt. Även tips på hur man kan gå tillväga mottas tacksamt!

Det har ju dröjt kvar en känsla av att det är något stort med Amerika och det är det ju i praktiken också! Sen att världen och avstånden krymper det blir ju mer och mer påtagligt. Tänk vilken skillnad sedan vi var yngre våra föräldrar och ännu en generation tillbaka. Tekniken som ibland förbryllar är i samma andetag fantastisk med oanade möjligheter.

Sen känner du mig helt rätt Maria; jag hade känt mig väldigt liten over there faktiskt så trivs jag inte i större städer någon längre tid och tycker det är härligt att komma till lilla välkända Åhus. Naturen är verkligen jätteviktig!

Kram till er från mig