Bloggintresserade

tisdag 18 januari 2011

KONTRASTER, trasiga skor

... och lite blev det att spinna vidare på gårdagens inlägg...


Idag har jag botaniserat och städat bland olika slag av lappar med texter sparat från tidningar, böcker, andras och egna mer eller mindre ordnade och utvecklade reflektioner.

På jobbet fann jag ett ark med en utav Cornelius Wreswijks låtar. Det fick mig att fundera en stund när jag satt på bussen på väg hem. Det är då så skönt att blåsa hjärnan med något annat än jobbet. Och att läsa igenom texten så här, utan någon melodislinga som ”distraherar” var intressant.

Jag uppfattade att Cornelius ställer frågan;



Varför drabbas vissa människor av misär?

Somliga går med trasiga skor

Somliga går med trasiga skor,
Säg vad beror det på.
Gudfader som i himmelen bor,
Kanske vill ha det så.
Gudfader som i himmelen bor,
Blundar och sover sött.
Vem bryr sig om ett par trasiga skor,
När man är gammal och trött.
Vem bryr sig om hur dagarna går,
dom vandrar som dom vill.

Medborgare om etthundra år, finns du ej längre till.
Då har nån annan tagit din stol, det vet du inte av.
Du känner varken regn eller sol,
Nere i din mörka grav.
Vem bryr sig om hur nätterna far,
Jag bryr mig inte ett spån.
Bara jag får ha mitt ansikte kvar,
Dolt i min älsklings vrå.
Jag är en tvivelaktig figur,
Duger ej mycket till.

Bakom ett hörn står döden på lut,
han tar mig när han vill.
Somliga går med trasiga skor,
Tills dom har slutat gå.
Djävulen som i helvetet bor,
Får sig ett gott skratt då.



Letade en god stund efter en inbjudande bild på trasiga skor, men fann ingen, däremot den här bilden från "Vagabond" tagen av Berno Hjälmrud. Anammade den då jag tyckte att den ändå kunde på något vis illustrera kontrasterna och hur Cornelius ställer det mesta på ända.

”Vem bryr sig”… det kan man ju uppfatta som att han hånar och kritiserar. Det är ett uttryck som man ofta hör både bland ungdomar och andra numera, och just i sådana sammanhang.

Vilket understryker att denne man och hans tankar är generella och gemensamt för många.

Det säger en hel del om samhällsklimatet och då generaliserar jag, vi dras idag med samma samhällsproblem. Det gör honom eller, ska jag säga hans tankar högaktuella.



Han själv har ju varit aktuell med en film som kom ut i slutet av förra året. Själv har jag tyvärr inte sett den, men tänker göra det så fort den har kommit ut på dvd. Detta för att uppleva denne man, som nu är död, högst levande, och utan tvivel en stor konstnärlig talang.


Genom att nyttja ord som "somliga", "nån annan", generaliserar han och understryker det som han upplever; att det inte lönar sig att spilla någon kraft. Inte ens Gudfader bryr sig utan han, som han menar, blundar för att kunna sova sött. Här lägger han in en viss tvekan... "Gudfader kanske vill ha det så". Han kommer osökt in på vad som är sanning och att den är olika, han vågar inte vara för säker. I nästa andetag säger han, att han inte heller bryr sig, men det verkar som om han styrs av kontrasterna det motstridiga. Samtidigt kan jag inte annat än uppleva honom vara pessimistisk. Han ser mörkt på tillvaron, han är kritisk till samhället...



Han har en underton som visar att han själv inte mår bra. Jag tänker att han är sjuk, känner sig maktlös. Men samtidigt finns det där dubbla där, att det borde vara något annat. Men han orkar och förmår inte ta sig ur. Genom att skriva väljer han att göra något konstruktivt. Det är i skrivandet han känner sig mest säker.

Åren går och han ser hur det blir mer och mer betydelselöst med allt det där världsliga. Ja, till sist har det ingen betydelse alls, det har endast de avtryck vi har gjort; ”Bara jag får ha mitt ansikte kvar”. Han har ju gjort vad han kan genom att vara produktiv i sina texter, sådant som många har velat höra.



För att återknyta till den inledande frågan;

Varför drabbas vissa människor av misär?


Här tänker vi olika. Det finns inga enkla svar. Det beror dels av de förutsättningar som vi föds till. Det beror också på vår egen styrka, på omgivningens styrka och förutsättningar... vilka redskap vi möter och anammar.



Mer och mer har gemene man förstått hur konstnärligt begåvad han var. Lite märkligt att en man som aldrig under hela sitt liv blivit svensk medborgare förmår taktera svenska språket som han gör.

Det är min övertygelse att språket och att använda det är ett av de förnämsta redskapen men inte att förglömma relationerna!


Jag upplever att författaren misströstar för egen del samtidigt hör jag en osäker ton bakom orden. Han verkar rädd. Tänker att han möter Djävulen, men denne skrattar; är det åt författaren som känner sig som en pajas? Samtidigt upplever jag att han på så vis avdramatiserar Djävulen, är det för sig själv... kanske han inte är så farlig ändå.


Det lyser igenom menar jag att denne vidlyftiga, provocerande man inte alls är så säker på någonting, söker glädje, rättvisa, tro och hopp. Kärleken verkar han ha funnit det gäller bara att hålla kvar den... och det är kanske inte det lättaste.







I ett inlägg från juli 2010 "Ord och många visor" berättar jag om hur vi var på torget i Åhus på Visafton med Jack Wreswijk och Cajsa-Stina Åkerström.
http://hem-tradgard-design.blogspot.com/2010/07/hej-mina-vanner-fantastiskt-att-vi-pa.html

7 kommentarer:

Maya sa...

Nej jag missade den, var i väg när första delen gick, men blivit lovad att vi ska få låna den av en bekant som spelat in den :)

Jag somnade från min i går... haha... se om jag har mer tur nu :)
Natti natti!

Annelis hantverk sa...

Så fint du tolkar och skriver om denna text och Cornelius!
Kram!

Ölandsvindar sa...

Oboy, vilken häftig analys jag ramlade in i så här på morgonkvisten. Ja, han kunde nog ställa frågorna,men hittade kanske aldrig svaren, den käre Cornelis.Precis som de flesta av oss.Men han kunde ändå poetiskt formulera frågorna så fint att de stannade kvar och fick oss att fundera långt efter hans död. Vackra fotspår efter ett stormigt liv.
Kramkram
Kerstin

Bestemor Drillo sa...

Ja Cornelius hadde finurlige ord i sin makt! Jeg gleder meg til å se den nye filmen om han!
Du er en riktig analytiker du !
Klem fra bestemor!

Lyckoslanten sa...

Jag såg när de intervjuade sonen i tv om filmen. Annars tycker jag jättemycket om versionen av "Somliga går med trasiga skor" som Berghagen och Plura gjorde i "Så mycket bättre"!
Ha det gott! :o)

Ulla sa...

Klokt och tänkvärt av er båda! Lyssnade på Cornelis efter att ha läst vad du skrivit och hamnade sen långt nere på din högersida. Har man som du provat att livet förändras och sedan återvänder får man säkert ett annat perspektiv. Jag har också som många andra provat livets berg-och dalbana och dalen är ett ställe som man tror ska bli bestående att vistas i men det går att klättra upp. När allt blir stabilare och man knatar lite upp och ner så är det med större respekt för allt man har. Det ligger verkligen något i att man kommer stärkt ur krisen.
Nu har jag ett miniproblem som gäckar mig och det är kamerainställningar. Det blir nog att krypa till korset och ringa sonen.

Gudrun sa...

Hej Ingela!
Ja, Cornelis har gjort så mycket bra musik. :)
Han var intelligent,väcker tankar och underhåller.
Tolkningarna man kan göra beror förstås utifrån vems perspektiv man väljer att se det ifrån.
Kanske ville han påverka hycklarna.
Fin reflektion av dig.
Önskar dig en fin dag.
Kram