Bloggintresserade

torsdag 17 december 2009

Bak på ledig torsdag

GODMORGON!

Ann i Småland: "Stjärnklar himmel, -8,6C och blåsigt denna morgon. Hoppas nattens väder inte ställt till nåt för er i Skåne, eller dem på ostkusten Smhi varnade för igår. Själv gick jag en runda på tomten igår eftermiddag innan mörkret föll för att kolla om vi hade lösa saker att ställa undan eller så, men hittade inget, allt hade vinterbonat sig tidigare i höst".

-6 grader här i södern. Kallt och Mats har precis begett sig av till Finja. Måtte inte väglaget ställa till något. Det lär har varit snökaos under natten. Det hörde jag på nyheterna. Fimpade sedan för att slippa höra mer om sjukförsäkringen. Som sagt det man ändå inte kan påverka... bäst att så länge som strutsen köra huvét i sanden.

Vi vaknade av att Charlie höll låda vid halv 12-12 snåret i natt. Öppnade ytterdörren, såg spår i snön och tänt i Kalles stuga. Den stackaren hade haft körningar och skulle slutat jag tror vid 10. Får väl höra idag hur det har varit. Knappast drömmen att vara Taxidriver i detta väglag...

Tror knappast att det har blåst så mycket här... bäst att hålla koll på sitt och ni har ju precis inga små ägor Ann. Skulle gärna lagt ditt vackra foto här som du skicka i förrgår, väntar på grönt ljus.



På tal om ljus visst är det så att snön ändå lyser upp lite i det mörka.





Igår då jag gick hem från bussen rätt sent så dalade flingorna konstant... landade på kinderna och det var en skön och annorlunda känsla som man visserligen upplevt förut men det var ett tag sedan.

Jag var först hemma hos Charlie som rusade ut i en yr dans. Han var ju så liten då det var snö sist... även om det Louise var rätt bra med snö då dina valpar i Kalmar var riktigt små. Igår rusade han upp på nya trädäcket och det blev liksom "Bambi på hal is". Han sprang, kanade, föll, upp igen och sprang vidare

Sen var vi ute en bra stund, rusade runt och kastade snöboll. Visst är det kul att leka med barn i snön. Så där bär man sig ju knappast utan förkläde (även om man skulle vilja).
__________


"Vete och råg blir deg i tråg"
Så nu ligger vörten på jäsning på plåt i Paradiset och där ska brödkakorna ligga ett par timmar. Vi får väl se vad som händer... Klara :-)


Saftig julvört

Degen ska jäsa i kylen under natten och ger ett saftig och hållbart bröd. Jag vet för jag har gjort det varje år länge...

Det här behövs för 2 bröd
25 g jäst
1 dl matolja
3/4 nörk sirap
1 flaska julöl (33 cl)
2 dl kallt vatten
1 msk salt
2 mask malda pomeransskal
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 dl korinter
1 liter rågsikt
cirka 6-7 dl vetemjöl

Blanda allt, så mycket vetemjöl att degen släpper degbunken. Låt jäsa kallt under natten. Ta upp på bakbordet bearbeta och forma 2 brödkakor. Dessa får jäsa ca. 2 timmar på plåt. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter VOILA!
__________


En sats Havrerussin

De minner mig starkt om min farmor. Hon brukade baka dem främst till jul.

1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 dl russin
1 tsk bikarbonat
1 hg smält smör

Gräddas mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 minuter
__________

Någon större likhet med Sunes familj då de julbakar är det knappast hos Perssons. Här det endast ego, Charlie som följer mig som en skugga, katten Livan som gonar i sin säng samt Kalle likaså ute i stugan.



Nu en liten paus innan symaskinen ska igång!

Status Que. Så klart har Charlie och jag varit ute på våghalsig promenad men mest lek i trädgården idag. Ville inte gån in nu efter promenaden utan blev sittande på trädäcket. Visst syns det att han inte vill gå in.






Än så länge har det inte blivit mer bak, men symaskinen har varit igång en stund. Ämnar nu sy för hand ett tag, tills Ghost whisper då är min vila.

Nu har jag kollat bakåt på min blogg vad som hände för ett år sedan, det blev en känsla av som det var igår... En massa kommentarer från lilla Irene som inte längre finns med oss fysiskt. Den där otillräcklighetskänslan som jag skriver om den 16 december 2008, vilket sammanfallande.

Utanför ett vackert vinterlandskap med blå himmel och växlande sol.
__________


Berättade för Eva-Katrine nu på morgonen att orkideérna här i fönstret.




Verkar stortrivas sedan jag började vattna dem en gång i veckan med vatten som stått och blivit avkalkat. Samtliga bladverk frodas och en av dem står i knopp. Valde ändå att fota denna som är i full blom.



En sista koll i mejlboxen innan arbetet tar vid:

Test i språkförståelse:

http://www.kvp.se//1.1796716
 
Ann från Småland fick 6 rätt av 13 möjliga   (jösses)
Nu har jag gjort testet fick 12 av 13 möjliga. Rätt hyfsat men annars hade jag ju haft språksvårigheter med tanke var ja bor.
Får kolla med Mats då han kommer hem.

Ni andra läsare; testa gärna och berätta hur det gick. Om man bor i Finland hur går det tex. då?
___________

HAR DU ÅNK stod det i ett ?
Verkar detta bekant?


Jag blev nyligen diagnostiserad med ÅNK (Åldersbetingad Nedsättning av Korttidsminnet).

Så här visade sig symptomen:

Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg ut till garaget upptäcker jag posten i hallen. Bäst att kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till mig själv. Jag lägger bilnycklarna på bordet, kastar reklamen i pappersinsamlingen
och märker att den behöver tömmas.

Därför lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på bordet och bestämmer mig för att tömma pappersinsamlingen först. Eftersom jag trots allt går förbi en brevlåda när jag ska till återvinningsstationen kan jag lika gärna posta svarsblanketten. Men då behöver jag en penna.

Mina pennor ligger på skrivbordet i arbetsrummet, så jag går in dit och hittar en flaska juice som jag börjat dricka ifrån. Jag ska börja leta efter pennan, men först måste jag flytta juicen så jag inte råkar spilla på skrivbordet. Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i kylen. På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som står på bänken.

Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet. Då ser jag mina glasögon som jag letat efter hela förmiddagen. Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord, men först ska jag vattna blommorna. Jag lägger glasögonen på köksbänken och fyller vattenkannan med vatten.

Då får jag plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n. Någon har lagt den på köksbordet. Ikväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter kontrollen, men ingen kommer att tänka på att den ligger på köksbordet.

Jag bör lägga den där den ska vara, men först ska jag vattna blommorna. Jag häller lite vatten i vasen, men det mesta hamnar på golvet. Jag lägger tillbaka kontrollen på bordet och går för att leta en trasa. Så går jag ut i hallen igen för att försöka komma på vad jag hade tänkt göra.

Vid dagens slut är bilen fortfarande smutsig, svarsblanketten har inte blivit postad, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är vissna, jag kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta fjärkontrollen till TV:n, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var jag lagt bilnycklarna.

Jag försöker komma på varför det inte blev något gjort idag. Det är förbluffande för jag vet att jag har varit upptagen hela dagen och jag är helt FÄRDIG. Jag förstår att detta är ett allvarligt problem och jag ska söka hjälp för det, men först ska jag kolla min mail.

Kan du vara snäll och göra mig en tjänst? Skicka detta meddelande till alla som du tror har glädje av det, för jag kan inte komma på vem som jag redan har skickat det till.
__________

Lite spännande nyhet även om det idag känns som om det är på jorden vi hör hemma.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/beboelig-planet-hittad-nara-jorden-1.504783

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken mysig morgon du har mamma...Julbak....jag vill också baka :) haha.

Kom de fram okej i morse i snöovädret? Varför skulle kalle åka till Finja?

Mysigt med en massa snö....Jag har myst ner mig i soffan i mjukiskläder och tittar ut på de vita taken :)

Sunes jul, gud va roligt det hade varit att se det nu, fast sunes sommar är snäppet bättre :) Det är inte lätt för Rudolf att göra knäck...det ska gudarna veta att det är svårt med knäcka.

Sen håkan med pepparkaksdegen i strumporna. Hyfsat ofräscht.

Puss & kram eva

Ingela sa...

Vad säger du ? Pappa brukar ju bli hialös och ta av den från spisen för fort och min blev onödigt hård. Ska vi satsa på att lyckas i år. Får väl bli en del bak opch annat som vi har lust med dagarna före jul då du sluter upp.

Just det du är ju hemma och kurerar din förkylning.

Tror att ni har rätt mycket mer snö än vi, men det räcker med lite tycker jag.

Var ser du att jag har skrivit
att Kalle är med i Finja?

Kram mamma

Anonym sa...

Jag tyckte det stod pappa & kalle har nu åkt till finja. Imorse.

Jag bakade mina kända du vet vallmobullar fast jag gjorde dem till ciabatta som jag och erik åt nu till lunch. Smakade supergott. Skönt att veta att det brödet också är nyttigt, för de innehåller ju inte socker eller sirap. Hällde i lite havre också.

Japp på onsdagen blir det en massa bak och pyssel hemma....Fast vi ska kanske skippa knäck? Haha, fast det var ju jag som gjorde de förra året och då lyckades vi :) Men jag är inte så förtjust i knäck. Men vissa saker är ändå ett måste. Ischoklad har jag aldrig förstått mig på :) haha

Hoppas att baket går bra. Väntar ivrig på foto av orkidén :)Puss och kram

Anonym sa...

Oj va mysigt det var hemma med ljusstaken och allt du bakat :) Mums...:)

Och charlie han är världens vackraste hund...åhh vill bara lägga mig i snön och göra snöänglar med honom.

Tittar på bonde söker fru nu de är verkligen för roliga...haha:) skrattretande.

Skönt det ska bli att komma hem och mysa lite. Behövs nu tycker jag.

Har ni en mysig kväll hemma?

Orkidén var ju superfin, det är kalkfria vattnet är ju superbra. Borde du ta patent på :)

Puss och kram Eva