Bloggintresserade

måndag 17 maj 2010

PORTEN TILL RUGEN

... Genom att vara staden på fastlandet ett stenkast från Tysklands största Ö Rugen kallas Stralsund även för just "Porten till Rugen". Den anlades av en furste av Rugen redan 1234 och näst efter Lubeck är det den Hansaförbundets förnämsta stad. Richarda Huch (författare) skriver poetiskt om staden att den är i ett med havet såväl i historien som i nuet.

**********

Efter en god natts sömn där vi ändå konstaterade att sängarna hemma är ännu skönare
;-)
... Vaknade vi av att det skvalade utanför fönstret. Ön Rugen gjorde skäl för namnet att vara ett badparadis ;-)


Efter att ha packat ihop vårt pick och pack samt avnjutit en variationsrik och god frukost... gjorde vi som andra ungdomar; drog vidare. Utan något riktigt hett bestämt mål stannade valet vid Stralsund. En stad som under lång tid till och ifrån varit i svensk ägo. Det är intressant att dra paralleller hur det var här i Skåne, men att här stod slagen mellan danskar och svenskar. Så Stralsund har en historia som lite påminner om vårt Christians (IV) stad. Men stan är i betydligt sämre skick. Se bara, hus står tomma och gapar med söndriga fönster och fasader. Ute regnade det, men inte värre än att vi kunde njuta av vår promenad.


Här fanns gott om mysiga affärer men de fastnade inte på våra foton. Det gjorde däremot en pampig kyrka. En utav tre har jag efteråt läst mig till. Det är Nikolai, Maria samt Jakobska kyrkorna. Samtliga från 1200-talet. Hade jag vetat att vi skulle besöka Stralsund så hade jag varit bättre påläst i förväg. Men vi enades om att vi gärna skulle åka dit igen särskilt eftersom det är så nära hemma.



Här är stadens rådhus som är från 1200-talet. Fin fasad inuti under restaurering som så mycket annat i stan.





Ett stenkast från Rådhuset så står vi på der Alter Markt som skylten också visar. Vid rådhustorget ligger det kända guvernörspalatset för svenska Pommern från tidigare delen av 1700... kanske är det detta;


... och kollar upp emot några väldigt vackra fönster.







Vi trampar på trottoarer belagda med små fina gatstenar i det närmaste mosaik. Fasader restaurerade, men med effektfullt framtagna partier för att visa hur medeltidshusen en gång byggts av rött tegel.



Staden har varit utsatt för åtskilliga härjningar och 1678 anföll Könicksmark Hansastaden som denna gång försvarades av Brandenburgare och danskar. 157 grova kanoner satte staden i brand. Här pågår utgrävningar och man kan se hur staden har byggts upp igen på gamla rester. Här ligger hopsamlat halvt avbrända bjälkar.




Ja, nu ska ju inte detta bli en roman men jag kan ju berätta att Stralsund idag är känd för sitt rika kulturliv och inte minst som sportstad men tanke på sina 60-tal idrottsföreningar. Det är en grön stad med vackra parkanläggningar läser jag vidare men av dessa såg vi inget.


7 kommentarer:

Gudrun sa...

Tänk så mycket fina byggnadsverk det finns.
Ha det gott,
kram

Fånga dagen sa...

Ja men en reseberättelse, vad spännande med lite tysk historia. Det är väldigt fint med gamla hus och kyrkor men tragiskt att det mitt i detta finns så mycket tomma hus som står och ser tragiska ut.
Det såg verkligen mysigt ut i alla fall även om det regnade lite.
Och det låter som om du trivts bra även om talesättet "borta bra men hemma bäst" gäller i längden.
Man behöver komma bort ibland för att uppskatta det man har hemma.
Jag önskar dig nu en skön dag min kära vän.
Kram Lena

Tigris Predikantan sa...

Fina bilder och mycket intressant läsning! Tack för det!
:)

Ingela sa...

Ja, visst är det fantastiskt att byggnaderna finns kvar. För det är ju något positivt med att de inte river då finns de ju kvar och kan byggas upp igen. Här hemma har man inte riktigt vett att ta vara på gammalt det som är kultur... ofta river man först och tänker sen.

Lykkehjemmet sa...

Hei!!
Takk for koselig kommentar!!
Ja dagen i Norge er koselig,med festglade folk og moro fra morgen til kveld!!
Ønsker deg en flott uke videre!!
Klem Mona

Karen H TX sa...

What beautiful pictures! I'd love someday to travel and see the old cities of Europe. Thanks for sharing

Petit Eyekiss sa...

Härligt att få vara med på er resa.
jag hälsade på dig i går kväll, men jag hade virusvarning, och då går det inte att göra någonting. Bara att stänga av och starta om igen, och det var så sent så jag "jitte" inte. sen gick det inte att stänga av datorn heller. I Bland blir man tokig!!!
Två lass till landet den här veckan, och på fredag flyttar vi ut!
Elisabeth