Bloggintresserade

lördag 1 maj 2010

VÄXTBYTARDAG

Godmorgon!
Jo tidigt vaken, men la mig ju tidig som bekant! Solen skiner hoppas att det håller i sig, men bra om det inte är sol hela tiden för då kan det tillfälligt stoppa upp explosionen. Man vill ju inte missa något! Tre förskrämda vitsippor får inleda lördagen. Dessa återfann jag vid dammen igår. Planterade in några för rätt många år sedan och de har länge varit försvunna. Men nu plötsligt var de åter där!

Verkar som om det var lite blandat bandat igår med hur ni andra tog er till majbrasa eller ej. Kanske har dessa majbål svårt att stå sig i konkurrens med festande och "Så ska det låta"? Fler än jag som har minne av knästrumpr, plisserad kjol och klubbjacka denna kväll... oavsett väder?

Just den varianten har jag, tror jag, aldrig förväxlat Eva-Katrine men som bekant Nyår och midsommar som ju annars inte är så speciellt lika. Men kanske bara att acceptera eller att skärpa sig så man t.ex. inte väljer fel buss. Fast det var egentligen inte så fel... det var bara det att den här tog en annan vända i Åhus och det upptäckte jag försent. Läser på bussen gör jag alltid eller rensar i mobilen. Värre var det då den gången jag befann mig på bussen till Tollarp hur det nu gick till... men det är historia.

En härlig förmiddag har vi haft. Upptäckte igår kväll då jag gått och lagt mig med en tidning att idag var det dags för växtbytardag på Kjugekull.
Ja, inte för att vi hade något att byta med men en liten plånka med det hade vi. Mats gick en vända med Charlie kanske kommer det något foto framöver här

... medan jag tog en vända bland växtstånden spanade Charlie först efter mig innan de travade iväg.













Men så mycket folk ser han ut att tänka jag vill mycket hellre gå på tur. Och så blev det. Ja ni anar vilken vacker natur här är men det blev inte många bilder idag vi får åka dit en dag lite längre fram. Idag var vi här i annat ärende.
Kom hem med en del växter som ni ser som kanske inte ser så mycket ut för världen idag, men ni vet ju hur det är med växter. Det handlar bara om att ta väl hand om dem så ger de så mycket mer av glädje och fägring. Fixade idag till Luckys backe äntligen är planteringen gjord hos vår älskling. Charlie hjälpte mig under det praktiska arbetet. Han får latja med krukorna efterhand :-)






Dessa växter handlade jag av en man som hjälpte mig att kombinera blomtid och bladfärg lite kul var han då han sa att han var lite insnöad på växter... men i nästa veva att något ska man vara insnöad på. Till hösten är vi hembjudna till honom på kaffe och för att kolla på hans växter. Det gör inget som han sa att vi inte var med i trädgårdens vänner. Kul!




Rhododendron fastigatum "Mother Greer"














Rhododendron "Canadensia"












Rhododendron "Hippophaxoides"











Kråkbär

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/empet/empenig.html















Calluna Vulgaria "White corall" (20 cm)



Calluna Vulgaris "Radnor" (Ljung)

"Olympia Gold"


Gentiana "Kingfisher"








En styck utlovad rödgul Kanna. Ska bli spännande att se. Lät snyggt!


... och en sådan här nu har namnet flugit sin kos men ni vet säkert och kan hjälpa mig! Vi har spanat efter en sådan för de ser kul och exotiska ut men de brukar vara så dyra. Idag kostade den här plantan 15 kronor av mannen som jag handlade av. Då jag hade betalat kom frun och sa "Jasså du tar 15 jag tar 20... jag försökte rädda hans dag och sa att hon säkert hade sålt fler... ;-)
Räkningen slutade på 160 kronor vilket kändes överkomligt!














En kopp kaffe som avslut.

Kunde så klart inte låta bli att fotografera våra kameleonttulpaner idag också:

En märklig färg idag


Vad kul Ann att komma på Kosläpp faktiskt första gången för min del också. Om det är ok så kan vi väl bjuda läsarna imorgon. Nu ska jag hålla kväll. Det har hänt en hel del här idag.


4 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

God morgon!
Soligt men blåsigt idag. Ska ta en tur till Borgholm så småningom. Maken ska sjunga på sjukhemmet med sin kör. Kanske har trädgårdsmästaren öppet.Bäst att inte ta med alla pengarna!
Kerstin

Ingmarie sa...

Visst kommer jag ihåg när man sprang omkring runt brasan i Björneborg i knästrumpot kjol o kavaj....Med risk för lunginflammation dagen efter!
Alle trevliga växter du skaffat sätter nog fart ska du se..(speciellt den där taggiga som ser livsfarlig ut!)

Kramen till dig min vän fr¨n Västanbäck

Anonym sa...

SUNday! Javisst, betessläppet igår var kul, det får du visa på bloggen om du vill :-) Den gården ligger 3-4 mil från oss, idag släpp på annan gård några mil bort och solsken, men vi skall upp till pappa och plantera om så vi fick nöja oss med ett släpp och det fick bli det igår :-)

Härliga växter du botaniserat fram!
Svejs,
Ann

Maria sa...

Blommande och härligt! Märks att vi bor i olika delar av landet.