Bloggintresserade

onsdag 27 april 2011

KATEDRALEN VID HAVET- Falcones

Med på resan hade jag Katedralen vid havet. Till formatet en tegelsten på 666 sidor, men med ett innehåll som jag vågar påstå de flesta gladeligen slukar. Läsaren som slukar boken eller boken som slukar dig. Det är frågan. Ja, den verkade som ett gift på mig... så att jag svårligen kunde lägga den ifrån mig förrän den var slutläst… och då tog abstinensen över.

För mig, som egentligen är en ”långsam läsare”, tog det endast 6 dagar från jag första gången tog upp den tills jag slog ihop den.

Det var med spänning jag följde Arnan, hans far deras relationer och alla människoöden som kantade deras väg. Handlingen utspelar sig i Barcelona på 1300-talet, ett samhälle som känns främmande och upprörande genom att verka så ociviliserat och olikt vårt. Samtidigt finns det såväl mänskliga som samhälleliga likheter både vad gäller ondska och vad ondskan kan ställa till med. Men det handlar även om godhet och känslor som den för med sig, samt hur en del människor kan förändras över tid under gott inflytande. Kort och gott både svart och vitt.

Författaren Ilfonso Falcones är f.1960 i Barcelona. Till yrket är han advokat och om jag får ge mig på en gissning är han själv lika fängslad och intresserad av det onda och det goda. Detta lyckas han förmedla till läsaren. Detta är en bok som trollbinder och säljs i massupplagor även utanför Spanien... nu i flera Europeiska länder.

Det fanns en hel del tid att läsa i bilen på resan, och på vägen hem hade jag hela baksätet för mig själv foten i högläge och boken i knät, vilken lyx.... Nu vill jag bara ha mer av samma språk. Det ska finnas en bok som han har skrivit som heter Fatimas hand, den måste jag få tag i.


...redan på middagsrasten hasade jag mig bort till Kristianstads bokhandel. I en kasse har jag uppföljaren Fatimas hand (919 sid. :-O) Andalusien år 1568. Måntro här ska läsas för inte nog med det, i kassen har jag även Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon även denna bok skriven av en Barcelonabo handlingen utspelar sig på 1900-talet. HÄRLIGT!

6 kommentarer:

Ulla sa...

Hoppas att du hittar en ny bra bok snabbt. Håller med om att det blir alldeles tomt efter en bra bok. Det är konstigt man vill framåt i boken samtidigt som den inte får ta slut. Lite moment22 faktiskt.

Maria sa...

Det låter som en fängslande och givande bok. Den borde man kanske läsa - jag blir i alla fall nyfiken på att kolla in den. Härligt när man hittar en författare som berör en med vad han/hon skriver! Jag har samma känsla för böckerna av Nevile Shute - bl.a. "Fem svarta höns" och "Mannen med sälgpiporna". God fortsättning på läsandet!

Ingmarie sa...

Klart jag ska läsa den tegelstenen!
Har just läst färdigt"Stalins barn"som jag varmt rekomenderar....

Här målas det för glatta livet,trots bistra vindar från norr.

Kramen från mig

Bestemor Drillo sa...

Oj! Det var litt av en bok ;) Jeg også elsker romaner fra riktig gammel tid! Det fengsler en som du sier og det er jo det som er det fine,
det at man lever seg inn i handlingen!
Tenk at det finnes forfattere som kan skrive slik!! HERLIG !
Håper du har det bra ettersom du også hadde ramlat????? Jeg er i full vigør igjen!
Ha det godt kjære venn !
Klem fra bestemor som er hjemme i Norge for å ta et tak i hagen der også;)))

Anna sa...

Hej Ingela! Tack för din gulliga kommentar, jag håller med om barnen, dom är bäst (och jag ytterst partisk som deras mor, men ändå!). Så kul med boktips, jag lyssnar oftast nu förtiden men ibland smyger det sig in lite egen ostörd tid och då är läsning det bäst!

Anna

Ingela sa...

Hej på er!

Jo, det här är boktips som heter duga, fast det är klart smaken är ju olika och därför är det gott att det också finns något för alla. Visst är det en märklig känsla Ulla att både vilja avancera och att hålla kvar. Det blir liksom som med livet om man ser tillbaka.

Vad kul att du hamnade här Anna. Välkommen! Det där med talböcker måste ju vara helt fantastiskt speciellt under den här tiden då barnen är små och man har så mycket annat också som behöver göras.

Kanske har jag läst fem svarta höns men det var många år sedan. Maria, Nevil Shutes böcker saluförs inte längre i bokhandeln här kanske kan man finna något av det här på bibblan...

Började så smått med Barn 44 Ryssland under Stalins tid. Faktiskt så äcklig att jag var tvungen att lägga den ifrån mig ideligen. Har gjort uppehåll men ingalunda gett upp. Den här Stalins barn är kanske lämplig att läsa i detta saammanhang Ingmari

Gillar du också historiska böcker bestemor är denna säkert något för dig. Så klart du har läst Kristin Lavransdotter av Undset? Vad bra att dina sår har läkt. Min fot är betydligt bättre. Linkar så klart men det har blivit mycket bättre.