Bloggintresserade

lördag 9 april 2011

RÄTTVISA

... idag tänker jag ha detta begrepp med mig. En blick ut genom fönstret; bevittnar då strålande sol och en klarblå himmel. Stormvarningen bedarrade utan att bli så hotfull som utlovats.


Det är lördag, vi är lediga och tänker oss en liten utfärd med kaffekorg till stranden.


Solen glimmar blank och trind,

vattnet likt en spegel...


Charlie ylade av glädje då han insåg var vi styrde kosan... efter en tur på grönbete slog vi oss ner på en solvärmd sten njöt utsikten lugnet, ljuden från fågelkvitter, dofterna, en och en annan citronfjäril och medhavt kaffe.Nu väntar efterlängtat trädgårdsarbete... det är drivhusets tur att få en uppfräschning (trodde jag ja, istället började jag med uterummet)...


... vi har hus och hem, jobb...

Svaret på mammografin kom igår... inga förändringar... Vi har varandra... Fyra härliga barn. Tänker att vi är lyckligt lottade!

Jag kan inte annat än njuta, tacka och ta emot...

... medveten om att inte alla har det så... Är det rättvist...


Just nu går mina tankegångar som så att det inte alls har med rättvisa att göra...


För vad betyder egentligen rättvisa?... och vad står rättvisa för?


Men rättvisa är ett kontroversiellt begrepp och det innebär att det inte finns något entydigt svar. Det är handlar om åsikter och åsikter förändras.

Därför är det viktigt att vi talar om det och ändå så blir vi förmodligen inte eniga. Det är ju här som tendenser och svängningar i politiken får sådant genomslag som vissa ser som rättvist och andra inte.


Eftersom vi alla är både lika och olika är det ju i grunden så att vi har samma behov, men eftersom vi samtidigt är olika så ser behoven olika ut. Med detta i åtanke blir det kanske mest rättvisa att utjämna "behovstillfredställelsen".


Med detta som ledstjärna borde ju jämlikhet med sina tankar om; att människor i grova drag ska ha samma rättigheter (ex kön lön...), och att nyttigheterna ska fördelas så lika som möjligt (det insåg man redan under franska revolutionen på 1700-talet när man myntade frihet- jämlikhet och broderskap).


Men för att krångla till det så är jämlikhet inte alltid jämlikt... tex så är det ju inte lyckat att ge en ickediabetiker samma mängd insulin som diabetikern.


För att kunna bedöma rättvisehalt så måste det finnas något att jämföra med och som är relevant land resurser, och folk...


I slutänden så avgörs det alltså av det faktum vem som styr och hur denne styr, vilken frihet vi ges och upplever.


Sen har vi ju allt det där som vi inte kan påverka...


En mycket tilltalande version av "Sång till friheten" där Mikael Wiehe uppträder tillsammans med den norske låtskrivaren tillika sångare och gitarrist Åge Aleksandersen;

8 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Kramar och tankar till ditt Åhus och mina minnen från en underbar barndom där.

Anonym sa...

Va mysigt ni måste ha haft det, hade ni inte fika med er? Snart närmar sig påsken med familjemys sen helgen efter cat Stevens:) när var du på mammografi och varför har du inte sagt ngt? Kram eva

Ingela sa...

Hej Brittmari, ja jag hade nästan förstått att du har dina rötter här eller åtminstone i Kristianstad. Nu är det en härlig tid här precis innan alla sommargästerna har anlänt. Men det är en del som har slagit upp sina läger nere på campingen och som så smått flyttar ut i sina stugor :-)

Så här är det Eva-Katrine att alla i min ålder blir kallade en gång om året... fast de hade missat mig förra året visade det sig. Ja du vi har mycket att se fram emot ;-))

Men du fika hade vi med... ikväll tänker vi grilla...

Bestemor Drillo sa...

Hvilken tanker du har i dag !
Rettferd ! Det er et tema man kunnne diskutere i det uendelige, men
i kveld så sent tror jeg ikke jeg har ork til å ta opp tråden! Vil heller ønske deg og dine + Charlie
en strålende helg !
Takk for at du er der ute!
Klem!

Ölandsvindar sa...

Ja, du Ingela! Nu kan det bli en hel bok igen.Riktig rättvisa kanske bara fanns när man var liten och mamma delade upp karamellerna eller jordgubbarna eller vad det nu var i lika stora högar.Rättvisan har sin gång. Har man syndat ska man också sona. Det finns så många olika aspekter på rättvis.Vad man själv värderar i livet t ex.Nej...det skulle inte bli någon bok. Jag stannar där.
Trevlig söndag på dig!
Kram
Kerstin

Gunilla sa...

Vilken härlig dag ni måste ha haft.
Det är bara att njuta av tillvaron.
Mammografin det är jag glad för att jag blir kallad till annars tror jag att det inte skulle bli av.

Ha en riktigt fin fortsättning på helgen

Ha det gott/Gunilla

Maria sa...

Utflykt till stranden! Det låter så skönt! Här har vi massor av snö fortfarande.

Ingela sa...

Hej på er Gunilla och Maria; ja det var så skönt på beachen så det blev två turer dit på söndagen och en tur idag (måndag) Vilken förmån man har med havet runt knuten.

Rättvisebegreppet skulle man verkligen kunna diskutera nästan hur länge som, så det lämpar sig då sannerligen inte då det är dags att krypa till kojs Bestemor.
ntressant det här som du tar upp Kerstin med rättvisa då man är barn... Klart att det ska vara jämn fördelning till en början åtminstone... jag minns det här när man började spela spel hur man ibland hade flyt och andra gånger förlorade man. Det kändes... och det känns mer förr vissa än andra. Men det är en viktig träning man tränar för att sen kunna hantera ett och ett annat. Till visst får upp ögonen för att lika inte alltid är rättvist. hmmm ... intressant!